Jihlavské hokejové naděje byly v reprezentačních dresech hodně vidět

15.02.2016 / Tomáš Lysý

V prvních dvou únorových týdnech se konaly další akce mládežnických reprezentačních výběrů i s jihlavskými zástupci, kteří se rozhodně neztratili. Reprezentace do 19 let, vlastně nově tvořená dvacítka, cestovala na turnaj do německého Deggendorfu i s Lukášem Andělem a Alešem Dufkem. Trenéři Robert Reichel a Patrik Augusta nominovali do osmnáctky, pro kterou byl turnaj v Raumě generálkou na mistrovství světa, osvědčené trio Josef Kořenář, Pavel Kousal a Ondřej Najman. Za mořem na akci reprezentace do 17 let odchytal dva zápasy Jakub Škarek, jenž obdržel hokejovou hůl od gólmana Detroitu Petra Mrázka. Kristýna Kaltounková dovedla jako kapitánka ženskou patnáctku k vítězství na turnaji čtyř v Dvoře Králové.

Reprezentace do 19 let

Více jak měsíc po skončení světového šampionátu juniorů se začíná „rodit“ nová dvacítka. Prozatím tedy pod „hlavičkou“ reprezentace do devatenácti let. Ovšem, jak prozradil kouč U-19 David Bruk, její nominace pro Turnaj pěti zemí v německém Deggendorfu vznikla ve spolupráci s trenérem dvacítky Jakubem Petrem. Duklu může těšit, že mezi dvaadvaceti nominovanými hráči byli hned dva zástupci jihlavského hokeje - Aleš Dufek a Lukáš Anděl.

V prvním utkání na turnaji ve středu 10.2. Česko podlehlo Švédsku 3:5, Lukáš Anděl (horní foto) srovnával na konci druhé třetiny na 2:2. O den později nenašli čeští mladíci recept na Finy (0:3). První výhra přišla proti Švýcarsku, které Češi porazili 4:0, a znovu se prosadil Lukáš Anděl, který uzavíral skóre. Vzhledem k tomu, že ve svém posledním utkání v sobotu 13. února porazila ČR výsledkem 1:0 po nájezdech Německo, obsadila na turnaji čtvrté místo. Poslední akcí výběru je v polovině dubna Turnaj čtyř zemí v Břeclavi.

Reprezentace do 18 let

Pro jihlavský hokej je velmi dobře, že v reprezentaci do 18 let se stabilně drží tři hráči juniorky Dukly – gólman Josef Kořenář a útočníci Pavel Kousal a Ondřej Najman. Červenožluté trio letos nechybělo na všech důležitých akcích týmu vedeného českou hokejovou ikonou Robertem Reichelem a jeho asistentem, trenérem jihlavské juniorky, Patrikem Augustou (foto první zleva). Nejinak tomu bylo na turnaji pěti zemí ve Finsku, jenž je generálkou na letošní světový šampionát. Jihlava tak měla ve třiadvacetičlenné nominaci největší zastoupení.

Ve středu 10.2. čekal osmnáctku první zápas na turnaji proti Švédsku. Josef Kořenář (foto druhý zleva) odchytal parádní zápas, předvedl jednadvacet úspěšných zákroků a až do konce 58. minuty držel české naděje stavem 0:1, poté pečetili Tre Kronor výhru zásahem do prázdné klece. Další den sehráli Češi zápas proti Finům, kterým podlehli těsně 3:4, ač prohrávali již 1:4. Pavel Kousal (foto třetí zleva) vstřelil šest minut před koncem kontaktní gól ČR, ale Suomi si již výhru pohlídali. V pátek čekal na český tým tradiční rival z Ruska. I když si Josef Kořenář připsal úctyhodných 43 zákroků, Sborná zvítězila 4:1. Jediný český gól vstřelil v 16. minutě Ondřej Najman (foto čtvrtý zleva), který po přihrávce Pavla Kousala vyrovnal. Ani napočtvrté se Češi neradovali z výhry. Americe totiž podlehli 5:2. Josef Kořenář předvedl 26 úspěšných zákroků. Po přihrávce Ondřeje Najmana snižoval Lukáš Doudera na 1:4, na konečných 2:5 z pohledu ČR upravil čtyři a půl minuty před koncem Pavel Kousal. Vrcholem týmu bude mistrovství světa, které se v polovině dubna uskuteční v americkém Grand Forks.

Reprezentace do 17 let

Jihlavského zástupce měla na Turnaji pěti zemí v americkém Plymouthu zásluhou šestnáctiletého gólmanského talentu Jakuba Škarka, jenž se s Davidem Honzíkem střídá v brance A-týmu Dukly. Před odletem do zámoří sehrála sedmnáctka přípravný zápas proti juniorům Mountfieldu Hradec Králové, vyhrála jej 4:0 a „Škarda“ hájil svatyni od 31. minuty. Další přípravný zápas následoval již v Americe proti domácímu celku, který Češi prohráli 2:4.

Na turnaji ovšem svého amerického soka porazili 4:3 v prodloužení. V noci ze čtvrtka na pátek sice Češi vedli od první minuty nad Ruskem, nakonec mu ale podlehli 2:5. Hned další noc svedla Česká republika již s Jakubem Škarkem v sestavě obrovský boj proti Finsku, které vyhrálo 3:2 až v šesté sérii nájezdů. Závěrečný zápas se českému týmu povedl na jedničku, Jakub Škarek pomohl týmu k výhře 4:3 na nájezdy, když si na něm vylámala zuby hned pětice hráčů Tre Kronor. I přes dvě výhry obsadilo Česko na turnaji čtvrté místo. Jakuba Škarka mohlo těšit, že se v Plymouthu mohl setkat s gólmanem Detroitu Red Wings Petrem Mrázkem, od kterého dostal gólmanskou hůl, nebo s hvězdným centrem Rudých křídel, Švédem Henrikem Zetterbergem.

Reprezentace žen do 15 let

Hned dvě akce ženské reprezentační patnáctky začaly v pátek 12. února – Zimní olympiáda mládeže v norském Lillehammeru a Turnaj čtyř zemí v České republice. Kristýna Kaltounková, útočnice starších žáků Dukly, dostala pozvánku na turnaj konaný v Dvoře Králové nad Labem a mužstvo vedla do bojů jako kapitánka. V prvním zápase Češky jasně rozstřílely Rakušanky 11:2 a jihlavská hráčka si hattrickem připsala v pořadí první, pátý a sedmý gól svého týmu, navíc u osmé a deváté trefy asistovala. Další zápas byl pro český tým také úspěšný, Německo porazil 4:1 a Kristýna Kaltounková asistovala u úvodního gólu utkání. Také třetí zápas ženská patnáctka, oslabená o hráčky reprezentující na olympijských hrách mládeže, zvládla na výbornou. Švýcarsko porazila 6:1, kapitánka českého týmu si připsala hattrick, když vstřelila druhý, třetí a čtvrtý gól národního mužstva a dovedla tak výběr žen U-15 k vítězství na turnaji.