Hráči Dukly figurují v popředí statistik základní části WSM Ligy

26.02.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

V předchozích letech bývalo zvykem, že vítěz kanadského bodování Dukly se umísťoval na předních příčkách kanadského bodování celé soutěže, případně se stal jeho vítězem. Letos se borci v červeném a žlutém prezentovali výborným kolektivním výkonem. Celkově šest hokejistů Dukly nasbíralo 25 bodů a více, v tomto ohledu bylo lepší jen Kladno, Motor a Přerov. Hned v několika statistikách patří hráčům Jihlavy místo na pomyslných stupních vítězů. Rozhodně tedy neplatí, že statistika nuda je, jak se zpívá v jedné známé písničce.

Kanadské bodování a asistence

Po návratu z extraligových štací do mateřské Jihlavy prožívá Michal Důras nejlepší sezonu z hlediska kanadského bodování. Předloni nasbíral v základní části 33 bodů (9+24), loni přidal čtyři body (12+25). Tentokrát se „Důry“ opět zlepšil, a to na rovných 40 bodů (13+27), navíc je i nejlepším nahrávačem klubu. Že se čtyřiatřicetiletému hráči opravdu dařilo, potvrzuje i další řeč čísel. Od návratu do Dukly nasbíral v letošní základní části nejvíce gólů i nejvíce bodů. Michal Důras je navíc železným mužem týmu, jako jediný nastoupil do všech dvaapadesáti zápasů. Nezbývá než věřit, že se jihlavské šestadevadesátce bude dařit i v play-off, kde měl loni i předloni shodně čtyři body.


Góly celkem a góly útočníků v přesilovce

Ještě loňskou sezonu si jihlavští fanoušci mohli pod jménem Josef Skořepa vybavit šikovného útočníka jako jednu z ofenzívních hvězd Benátek nad Jizerou. V letošní sezoně již příznivci červenožlutých oslavují jeho góly v sítích soupeřů Dukly. Čtyřiatřicetiletý forvard jich vstřelil přesně dvaadvacet, čímž si vytvořil kariérní rekord základní části, a vešel se do Top10 nejlepších střelců ligy. Téměř polovinu z nich – deset – vsítil hráč s číslem 81 v přesilovce a v tomto ohledu mu patří mezi útočníky šesté místo.


Kanadské bodování obránců a nejlepší střelci mezi beky

Již loni patřil Tomáš Kaláb mezi hlavní pilíře jihlavské defenzívy, ovšem vinou zranění v přípravě přišel o první polovinu základní části ligy a nakonec stihl nastoupit k jejím pětadvaceti zápasům. Plný počet dvanácti mačů poté přidal v play-off. Letos vynechal „Kaby“ pouze pět zápasů a po celou sezonu se pohyboval na předních místech ve statistikách obránců. Jeho 25 bodů (8+17) stačilo v celkovém součtu na výborné osmé místo. Ještě výše je osmadvacetiletý produktivní zadák v pořadí „snajprů – obránců“, kde je s osmi přesnými zářezy na čtvrté pozici (v případě bodové shody rozhoduje menší počet odehraných zápasů).


Tomáš Kaláb druhý ve statistice přesilovkových tref obránců

Z celkového počtu osmi gólů Tomáše Kalába jich padlo hned šest při přesilových hrách. V tomto ohledu je obránce Dukly na druhém místě v celé WSM Lize. Stejné číslo figuruje i u šumperského zadáka Aleše Holíka, jenž však odehrál o jedenáct zápasů méně než jihlavská jednačtyřicítka.


Pozitivní účast na ledě – všichni hráči a obránci

Během dvaapadesáti kol byla jihlavská defenzíva nejpevnější z celé ligy. Dukla obdržela nejméně gólů ze všech týmů, gólmanská dvojice David Honzík – Jakub Škarek obsadila první dvě místa v procentuální úspěšnosti zásahů i průměru obdržených branek. Tyto skutečnosti se odrazily i v +/- bodech, tedy pozitivní (v případě vstřeleného gólu) a negativní (při inkasovaném gólu) účasti na ledě. Z tohoto pohledu byl z jihlavské ekipy nejlepší Ondřej Šafář s osmnácti plusovými body, jenž se vešel do první desítky celé ligy. Ještě lepší je jeho pozice mezi obránci, kde patří mezi čtyři nejlepší WSM Ligy.


Vítězné góly všech hráčů; Miha Štebih druhý mezi obránci

Další ceněnou statistikou je zohlednění vítězných gólů, tzn. takové branky, která byla rozdílová v celém zápase a přinesla výhru týmu. Mezi útočníky má tři vítězné zářezy Michal Důras, za což mu v celé WSM Lize patří dvaadvacátá pozice. Stejný počet těchto gólů má na svém kontě také Miha Štebih. Slovinský zadák se díky třem vítězným trefám dostal na druhé místo mezi obránci a od prvenství jej připravil pouze větší počet odehraných zápasů (50) oproti šumperskému Tomáši Sedlákovi, jenž nastoupil do osmačtyřiceti duelů.


Útočník Jakub Flek a obránce Denis Šimek mezi nejslušnějšími hráči celé WSM Ligy

Dukla Jihlava nasbírala během základní části pouze 660 trestných minut (12,69 trestných minut na zápas) a byla druhým nejslušnějším celkem celé soutěže. Menší počet trestných minut si musel odpykat pouze Šumperk (632 minut). Tento fakt se zákonitě musel projevit i v hráčských statistikách. Čtvrtým nejslušnějším forvardem celé základní části je Jakub Flek se čtyřmi trestnými minutami v šestadvaceti utkáních. Pouze o dvě trestné minuty více obdržel obránce Denis Šimek (29 zápasů), jenž je vůbec druhým nejslušnějším bekem WSM Ligy. Aby byla tato statistika vypovídající, byli do ní zahrnuti hokejisté, kteří nastoupili alespoň do poloviny zápasů základní části.

Grafika: Zdeněk Drla.