I kdybychom měli být nejchudší klub v extralize, tak do ní chceme, říká Bedřich Ščerban

23.03.2016 / Tomáš Lysý

Dukla Jihlava postoupila po dvanácti letech do baráže o extraligu. Týden před jejím startem se na Horáckém zimním stadionu konala tisková konference právě k blížící se prolínací soutěži. Účastnil se jí jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, hlavní trenér týmu Petr Vlk, kapitán Dukly Jiří Dobrovolný a asistent kapitána Michal Důras. „Hodně lidí pořád volalo po nějakém úspěchu. Já jsem se jím nikdy netajil, i když jsem byl často kritizován, jaké si dávám vzdušné zámky. Postupně jsme si šli za svým cílem a dosáhli jsme ho. Pojďme si baráž užít a hráče podpořit,“ vyzývá fanoušky Dukly Bedřich Ščerban.

O postupu do baráže:

Tým byl zpočátku sezony, hlavně ve výsledkově nevydařeném Regionálním poháru, hodně kritizován. Nyní se ukázalo, že neoprávněně. Staré moudro „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“ totiž opět platilo. Během sezony Dukla dokázala vyhrát za tři body jedenáct po sobě jdoucích zápasů, po základní části skončila na druhém místě a nakonec vstupuje do baráže s vizitkou vítěz WSM Ligy 2015.

„Není v podstatě co vyčítat. Díky průběhu play-off došlo i k tomu, že se tým stal vítězem ligy, což je další pozitivum. Po dvanácti letech se nám podařilo dostat do baráže. Nikdy jsme se netajili, že je to náš cíl, náš sen. Klukům jsem po pátém zápase v kabině poblahopřál. Teď nás čeká ještě jeden krok, závěrečný,“ prohlásil jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban a na jeho slova navázal i hlavní trenér týmu Petr Vlk: „Taková šance dlouho nebyla, abychom měli příležitost o extraligu hrát. Budeme se snažit postavit co nejsilnější tým, který bude dělat dobré výsledky.“

Nejdelší slovo si k postupu do baráže vzal kapitán týmu Jiří Dobrovolný. „Řada lidí nám nevěřila, že bychom mohli uhrát nějaký výsledek. Z mužstva se vykrystalizovala výborná parta, která se v nejdůležitějších chvílích semkla. Dokázali jsme lidem, novinářům a všem kritikům, kteří tady jsou a budou, že mužstvo má sílu, která gradovala v play-off. Když to řeknu naplno, hodně lidem jsme zavřeli hubu. Výsledky za námi jsou a nikdo nám je nevezme,“ pronesl upřímně jeden z hlavních lídrů týmu, jenž přiznal, že na tuto chvíli také čekal dlouho. „Máme týden, abychom se připravili na něco, o čem jsme snili – třeba jako já – celý život. Věřím, že mužstvo sílu má a ukážeme to dál,“ dodal Jiří Dobrovolný.

Zástupce kapitána Michal Důras neopomněl dodat, že mužstvo vytvořilo parádní partu. Což byl také jeden z hlavních stavebních kamenů postupu do baráže. „Za tři roky, co jsem tady, drží tohle mužstvo nejvíce pospolu. Ukázali jsme, že dokážeme táhnout za jeden provaz. Když jsme cítili, že musíme šlápnout, tak mužstvo zabralo a odehrálo kvalitní zápasy.“

O hráčích v baráži:

Do Dukly před začátkem sezony přišlo na hostování několik hráčů z Karlových Varů. Zatímco Jihlava šlapala, Energie se pohybovala od začátku sezony na chvostu extraligy. Nepomohlo jí ani několik výměn v kádru a Dukla si s Vary v průběhu sezony musela ujasňovat vztah hráčů v baráži, která Karlovarským hrozila a nakonec je neminula. „Kádr zůstává pohromadě tak, jak je. S výjimkou Davida Honzíka, který měl hostování pouze pro první ligu. Baráž je extraligová soutěž, takže se vrátil do mateřského oddílu (Karlovy Vary – pozn. aut.). Hráči mateřského klubu Karlovy Vary mají dohodu, že za Duklu nebudou proti Varům nastupovat. Týká se to Tomáše Harkabuse, Ondřeje Šafáře, Ondřeje Beránka, Denise Šimka a Martina Kohouta. V ostatních zápasech baráže budou trenérům k dispozici. Jsou to hráči, kteří mají v Karlových Varech smlouvu. Toto se netýká Martina Parýzka, který sice přišel z Varů, ale nemá tam smlouvu, má jí u nás a šel k nám na klasické hostování. Pokud do baráže půjdou Pardubice, bude k dispozici Jan Kolář (do Dukly přišel právě z Pardubic – pozn. aut.). Přestupní řád v ČR je velice složitý,“ objasnil celou situaci Bedřich Ščerban.

TISKOVÁ KONFERENCE DUKLY. Zleva: hlavní trenér týmu Petr Vlk, jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, kapitán týmu Jiří Dobrovolný a asistent kapitána Michal Důras. V popředí pohár pro vítěze WSM Ligy. Foto: Zdeněk Drla.

O stadionu a podmínkách pro extraligu:

Vzhledem k tomu, že baráž o extraligu se bere jako extraligová soutěž, musí Horácký zimní stadion splňovat právě extraligové podmínky. Jednatel Bedřich Ščerban se nechal slyšet, že klub je připraven. Nejen finančně, ale i stadionem, na kterém proběhla v úterý 22. března kontrola. „Z hlediska finančního jsme schopni extraligu splnit. Horší je to se stadionem. Kontrolou stadionu pro baráž jsme prošli s výhradami, připomínkami. Licenční podmínky jsou nastaveny velice tvrdě, ale tak je to správně. Něco musíme do prvního zápasu baráže dodělat. Z těchto hledisek do extraligy můžeme. Pokud se naskytne šance, tak za ní půjdeme, do extraligy chceme. I kdybychom měli být nejchudší klub v extralize, tak tam prostě budeme,“ řekl první muž Dukly, jenž opět prohlásil, jak je nutné mít nový stadion. „Co nám dnes projde a nad čím se přimhouří oči, to za dva tři roky nemusí platit. Jestli budeme dále zaspávat, tak přijde doba, kdy se řekne: Přes to nejede vlak, nesplňujete,“ upozornil Bedřich Ščerban.

O gólmanech:

Jakub Škarek a David Honzík, dva nejlepší gólmani základní části WSM Ligy, drželi Duklu i v play-off s velkou měrou se podíleli na postupu do baráže. Nyní musí David Honzík zpět do Karlových Varů. „Pro Davida je ohromná škoda, že to s námi nemůže dotáhnout do konce,“ prohlásil kapitán týmu Jiří Dobrovolný. Gólmanskou dvojicí Jihlavy v baráži bude Jakub Škarek a Lukáš Sáblík. „Kuba Škarek je sice mladý, ale s neskutečným potenciálem do budoucna. Před Lukášem Sáblíkem klobouk dolů, co v jeho letech předvádí, protože na tréninku je neskutečný. I když celou sezonu nechytal, tak mu určitě věříme. Stačí si vzpomenout, co dokázal loni v sedmém zápase proti Kladnu,“ nemá o post strážců jihlavské svatyně kapitán týmu strach. Tím spíše, že koučem gólmanů Dukly je světově uznávaný Petr Jaroš, jenž je zároveň gólmanským trenérem reprezentačního A-týmu.

O návštěvnosti:

Mírným zklamáním může být počet diváků, kteří zatím dorazili do ochozů Horáckého zimního stadionu v průběhu vyřazovacích bojů, nebo na pátý – postupový – zápas proti Ústí nad Labem. „Po dlouhých letech se tady povedlo něco úžasného a jsem trošku zklamán z toho, kolik chodí lidí. Pořád si myslím, že cena za vstupné není nijak vysoká. Částky se pohybují v míře, jako když jdeme do divadla, do restaurace na jídlo nebo si sednout na kafe či na pár piv. Na baráž jsme nezvolili absolutně přemrštěné ceny (200 Kč/zápas, při permanentce na 6 utkání vyjde cena 150 Kč/zápas). Bavíme se o baráži, která bude trvat měsíc. Je to šest domácích zápasů. Kluci by si zasloužili, aby chodilo více lidí. Hodně lidí pořád volalo po tom, že chtějí vidět nějaký úspěch. Já se jím nikdy netajil, i když jsem byl často kritizován, jaké si dávám vzdušné zámky nebo že divákům lžu. Postupně jsme šli za svým cílem a dosáhli jsme ho. Pojďme si baráž užít a hráče podpořit,“ apeluje na diváky Bedřich Ščerban.

Tisková konference HC Dukla Jihlava před startem baráže o extraligu

Autor videa: HZStv1

Čtete také:

Dvanáctikolové zápolení o extraligu startuje. Dukla Jihlava míří k prvnímu zápasu na led Karlových Varů

Videopozvánka na baráž 2016: Pojďme snít svůj sen a společně bojovat do posledního dechu!

Oslavy postupu Dukly do baráže obrazem i videem

Inspekce ředitele extraligy: Na Horáckém zimním stadionu se může hrát baráž

Tisková konference Dukly Jihlava před startem baráže o extraligu

Měl bych za blázna člověka, který by mi řekl, že budu chytat za Áčko a ještě baráž, přiznává s úsměvem Jakub Škarek

Chceme v baráži udělat co nejlepší výsledek, říká Josef Skořepa. Nechceme v ní hrát podřadné housle, doplňuje Marek Melenovský

Předprodej vstupenek na baráž odstartoval: Vstupné 200 korun. Které permanentky platí?

Reportáž z pátého zápasu semifinále Dukla – Ústí 7:2

Fotogalerie z pátého zápasu semifinále

Oprašte vitríny, Dukla je mistrem! Kdo je kdo v týmu Jihlavy? (hokej.cz)