První trénink byl hodně náročný, prozradili Jiří Říha s Davidem Kajínkem

31.05.2016 / Tomáš Lysý

Na začátku druhého týdne předsezonní přípravy Dukly se v kádru trenérů Petra Vlka a Františka Zemana objevili dva noví hráči. Jsou jimi obránci Jiří Říha a David Kajínek. Jejich příchod na Vysočinu byl domluven během pár dnů a v poslední květnové pondělí již oba zadáci absolvovali s novými spoluhráči první trénink. „Byl hodně náročný, ale takovou přípravu jsme zažili už minulý rok v Liberci,“ říkají shodně oba obránci, kteří přichází do Dukly na roční hostování.

⇒Věděli jste, že...?

Jiří Říha se zúčatnil v roce 2012 mistrovství světa hráčů do 20 let. Česko ve čtvrtfinále po celý zápas drželo krok s Ruskem, aby poté smolně vypadlo v prodloužení. Během šesti zápasů na turnaji si tehdy dvacetiletý bek připsal gól a asistenci. V týmu tehdy byli mj. Jiří Sekáč, Tomáš Hertl, Petr Mrázek nebo jihlavský odchovanec David Musil.

Přestup obou hráčů, shodně obránců a shodně z Liberce (resp. z Benátek nad Jizerou, kde odehráli v loňské sezoně větší počet zápasů) se seběhl hodně rychle. Obě nové tváře v kabině Dukly prozradily, že měly svého „informátora.“ Nemohl jím být nikdo jiný než útočník Josef Skořepa, který odehrál v Benátkách nepřetržitě deset sezon za sebou. Před minulou sezonou zamířil právě do Jihlavy a byl nejlepším střelcem týmu. „V pondělí (23. května 2016 – pozn. aut.) mi přišla zpráva od Pepy Skořepy, že mě budou kontaktovat z Dukly. Bylo to na poslední chvíli, měl už jsem vyjednaný jiný kontrakt a nakonec to vyšlo sem. Jednání probíhalo rychle,“ prozrazuje Jiří Říha, třiadvacetiletý rodák z Opočna, jenž letos v dresu Liberce vstřelil svůj první extraligový gól, když ve 26. kole zvyšoval vedení Bílých Tygrů proti Karlovým Varům na 3:0.

„Kluci nás přijali suprově, už se tady cítím jako doma“
obránce David Kajínek

Takřka ve stejném duchu probíhala jednání i s druhou posilou do obrany, o čtyři roky starším Davidem Kajínkem. „Podobně jak říkal Jirka, bylo to přes Pepu Skořepu. Kontaktovali nás z vedení, jestli by byl zájem jít sem. Mně se nabídka Dukly líbila, byla konkrétní, jednání probíhalo rychle. Neváhal jsem a prakticky za tři dny byl transfer hotový,“ pochvaluje si odchovanec libereckého hokeje, jenž odehrál v extralize v dresu Bílých Tygrů jednadevadesát utkání. Mistr extraligy tak přechází k mistrovi WSM Ligy. David Kajínek totiž letos nastoupil za Liberec v play-off ke dvěma zápasům – ve třetím a poté ve čtvrtém, postupovém, semifinále proti Mladé Boleslavi. Jak známo, Bílí Tygři se nakonec radovali z historicky prvního extraligového titulu.

„Kluci nás přijali suprově, už se tady cítím jako doma,“ prozrazuje vzápětí David Kajínek. S troškou nadsázky se mohli obě nové tváře v kabině cítit jako doma i na prvním tréninku Dukly. Na začátku přípravného období, které nyní jde do svého druhého týdne, totiž trenérský tandem Petr Vlk – František Zeman prozradil, že se nechal inspirovat právě loňskou přípravou Liberce. „Trénink byl hodně náročný, ale takovou přípravu jsme měli už minulý rok, takže jsem na to byl připravený,“ podotýká Jiří Říha. „Zažil jsem přípravu v posilovně loni v Liberci a musím říct, že mi vyhovuje. Je to sice těžké a náročné, ale přinese to své ovoce,“ ohlíží se za prvním dnem přípravy v novém působišti David Kajínek.

Videoohlasy: Jiří Říha a David Kajínek po prvním dnu v Dukle

Autor videa: Tomáš Lysý

Krátce po svém prvním rozhovoru v novém působišti zamířili Jiří Říha (vlevo) a David Kajínek (vpravo) do kanceláře jednatele klubu Bedřicha Ščerbana, kde krátce před polednem posledního květnového pondělí roku 2016 podepsali kontrakt s Duklou. Foto: Zdeněk Drla

Jiří Říha. Foto: Zdeněk Drla

David Kajínek. Foto: Zdeněk Drla

Zleva Jiří Říha, jednatel klubu Bedřich Ščerban a David Kajínek. Foto: Zdeněk Drla

MINISERIÁL: Představení nových hráčů Dukly

Kdybych řekl, že si přípravu užívám, tak bych lhal, usmívá se Filip Stoklasa


ČTĚTE O LETNÍ PŘÍPRAVĚ DUKLY JIHLAVA

Děláme přesně ty cviky, které hokejista potřebuje do sezony, pochvaluje si Vlastimil Bilčík

Každý první den v přípravě je těžký, říkají shodně Jiří Dobrovolný a Tomáš Čachotský

Dukla Jihlava zahájila letní přípravu, letos bude jen v posilovně