Kdybych řekl, že si přípravu užívám, tak bych lhal, usmívá se Filip Stoklasa

02.06.2016 / Tomáš Lysý

Letní příprava Dukly je v plném proudu. Hokejisté Jihlavy mají za sebou téměř dva týdny drilu v moderní posilovně fitness clubu Matrix, kde se scházejí každý všední den dopoledne. „Přípravu asi nikdo nemá rád. Ale je důležitá a zatím vypadá super, má to hlavu a patu. Myslím si, že budeme do sezony určitě dobře připraveni,“ říká útočník Filip Stoklasa. Pětadvacetiletý hokejista patří spolu s Davidem Kajínkem, Jevgenijem Kondratěvem, Markem Pulkrabem a Jiřím Říhou mezi pětici nových hráčů v kabině A-týmu.

V loňské sezoně se Filip Stoklasa vrátil po téměř dvou a půl letech do českých hokejových soutěží. Během průběhu sezony 2012-13 odešel ze Šumperku na sever od českých hranic do Polska. Polonii Bytom, hrající tehdy druhou nejvyšší polskou soutěž, pomohl 18 body ve 14 zápasech k postupu do extraligy. Následující sezonu opět začal v Polonii, ovšem její závěr dohrával nedaleko od českých hranic v GKS Jastrzebie. S tradičním polským hokejovým klubem se radoval z bronzu, na kterém měl v play-off výrazný podíl (11 zápasů, 10 bodů; 7+4). V Polsku hrál ještě další rok, kdy oblékal dres Cracovie Krakow. „V polské extralize je asi pět týmů na celkem dobré úrovni, které by v klidu mohly hrát naši první ligu. Dole jsou naopak čtyři, jejichž kvalita je slabší,“ hodnotil loni Filip Stoklasa pro přerovský deník kvalitu desetičlenné polské ligy.

Filip Stoklasa: Příprava v posilovně mi přijde k hokeji lepší

Toť krátká stať do „polské“ části kariéry pětadvacetiletého forvarda, jenž loni nastupoval za nováčka WSM Ligy, přerovské Zubry. Při základní části, ve které vynechal jediný zápas, nastřádal devět gólů a stejný počet asistencí. Mohl se těšit i na play-off, ve kterém Přerov i přes poměrně jasnou čtvrtfinálovou porážku 1:4 na zápasy trápil českobudějovický Motor. A Filip Stoklasa se blýskl právě v posledním přerovském utkání sezony. Nejprve srovnával na 2:2, poté umlčel vyprodanou Budvar Arénu vedoucím gólem Zubrů na 4:3 a pět minut před koncem poslal zápas do prodloužení, když vyrovnal na 5:5. Motor nakonec vyhrál až na nájezdy.

Nyní bude rodák z Luží a odchovanec pardubického hokeje působit v jihlavské Dukle. „Po tom, co jsme skončili s Přerovem v play-off, mi volal pan Zeman. Nějak jsme se oťukávali, pak jsme se ozvali ještě jednou a finalizovalo to tak, že mi volal pan Ščerban. Přijel jsem do Jihlavy a domluvili jsme se na podmínkách,“ popisuje usměvavý útočník, jak se zrodil jeho příchod do krajského města Vysočiny, kde se opět potká s Davidem Březinou, se kterým hrával tři roky v pardubické juniorce.

Autor: Tomáš Lysý

Filip Stoklasa (vpravo) se snaží vystřelit přes jihlavského kapitána Jiřího Dobrovolného. Momentka je z utkání 43. kola základní části WSM Ligy 2015-16, kdy si Dukla přivezla z ledu Přerova tři body. Foto: Jiří Miklas (www.hokejprerov.cz)

MINISERIÁL: Představení nových hráčů Dukly

První trénink byl hodně náročný, prozradili Jiří Říha s Davidem Kajínkem


ČTĚTE O LETNÍ PŘÍPRAVĚ DUKLY JIHLAVA

Děláme přesně ty cviky, které hokejista potřebuje do sezony, pochvaluje si Vlastimil Bilčík

Každý první den v přípravě je těžký, říkají shodně Jiří Dobrovolný a Tomáš Čachotský

Dukla Jihlava zahájila letní přípravu, letos bude jen v posilovně