Početná skupina mladých jihlavských hokejových nadějí opět oblékla reprezentační dres

17.10.2016 / Tomáš Lysý

Také první dva říjnové týdny probíhaly akce mládežnických reprezentačních výběrů. Jakub Škarek (na snímku) s reprezentační osmnáctkou, kde je jihlavský trenér juniorky Patrik Augusta asistentem kouče Václava Varadi, změřil síly proti Rusku a vychytal vítězství 5:1, při kterém byl vyhlášen nejlepším hráčem Česka. Reprezentantky ženského týmu do 18 let Nikola Dýcková a Zuzana Martinů bojovaly na turnaji čtyř zemí ve finském Kuortane, kde české ženy obsadily třetí místo. Čtrnáctiletá útočnice mladšího dorostu Dukly Kristýna Kaltounková byla opět nominována do ženského A-týmu. Její spoluhráči z Jihlavy Ondřej Chaloupek, Patrik Rašín a Adam Najman se zúčastnili jednodenního kempu reprezentace do 16 let.

Reprezentace do 18 let – dvojutkání s Ruskem

Fanoušci Dukly Jihlava si jistě mohli všimnout, že při šlágru kola proti Motoru kryl gólmanovi Miroslavu Svobodovi záda zkušený Lukáš Sáblík. Jakub Škarek byl totiž pozván do reprezentační osmnáctky, jenž spolu s Václavem Varaďou trénuje i kouč jihlavské juniorky Patrik Augusta, a která v polovině října hrála dva přípravné zápasy proti Rusku. Do prvního z nich se postavil právě Jakub Škarek a českému týmu pomohl k jasné výhře 5:1. Slovo pomohl je ještě slabé, jeho výkon byl tak dobrý, že se šestnáctiletý brankář stal nejlepším hráčem českého týmu. Z osmnácti ruských střel prošel do jeho sítě pouze jeden puk a úspěšnost zásahů talentovaného gólmana dosáhla téměř 95%. Ve druhém utkání, které Česko znovu vyhrálo, tentokrát poměrem 3:2, nastoupil do branky jeho kolega Jakub Patera. Jak vidno z fotky níže, oba dva mladí gólmani se na zápasy pilně připravují i na společném pokoji.

Podrobný textový onlajn ze zápasu U18 ČR - Rusko 5:1 najdete zde.

NENÍ NAD POŘÁDNÉ PROTAŽENÍ. Takto komentoval Jakub Škarek fotografii ze společného pokoje s brankářským kamarádem a kolegou z reprezentační osmnáctky Jakubem Paterou. Takový „provaz“ by ocenil nejeden světový gymnasta. Foto: Archiv Jakuba Škarka

Reprezentace do 16 let – jednodenní kemp

Reprezentační dres, i když „pouze“ tréninkový, okusili další tři hráči mládeže Dukly. Konkrétně šlo o hokejisty z letos zatím úspěšného mladšího dorostu – útočníka Adama Najmana (nejproduktivnější hráč MDO Jihlavy), obránce Patrika Rašína a gólmana Ondřeje Chaloupka. Tato trojice se vešla do hledáčku hlavního trenéra Jaroslava Nedvěda pro jednodenní přípravný kemp reprezentace do 16 let v Prostějově. Větší zastoupení mezi třiatřiceti hráči na akci měly pouze Pardubice (pět nominovaných) a týmy Zlína a Vítkovic (čtyři nominovaní).

Hráči mladšího dorostu Dukly a reprezentanti do 16 let – Ondřej Chaloupek, Adam Najman a Patrik Rašín (zleva).

A-tým žen – přípravný kemp ve Slaném

Již v loňském výběru si Kristýna Kaltounková vyzkoušela, jaké to je být ve výběru A-týmu žen, když se do něj dostala ve věku třinácti let. Ač nyní věkově stále patří do ženské reprezentační patnáctky a zkušenosti má i s reprezentací žen do 18 let, dostala letos znovu pozvánku do ženského reprezentačního A-týmu. Spolu s dalšími jednadvaceti hráčkami jí hlavní manažer David Moravec nominoval na dvoudenní kemp ve Slaném, který se uskutečnil na začátku října. Další akcí ženského Áčka, pro které je vrcholem mistrovství světa 2017 v americkém Plymouthu, je Turnaj čtyř zemí na konci října v Německu.

Reprezentace žen do 18 let – Turnaj čtyř zemí v Kuortane

Po poměrně úspěšném turnaji v německém Selbu, kde české ženy do 18 let obsadily v konkurenci Ruska, Německa a Rakouska druhé místo, odehrály svěřenkyně trenéra Jana Fidrmuce další turnaj, tentokrát ve finském Kuortane. Mezi jednadvacítkou pozvaných hokejistek byla také defenzívní hráčka Dukly Zuzana Martinů (foto nahoře) a útočnice mladšího dorostu Nikola Dýcková. Úvodní zápas českému týmu nevyšel, na druhou stranu je třeba říct, že české ženy do 18 let sehrály zápas proti výběru Finska do dvaceti let. Starším soupeřkám podlehly 2:7.

Zbylé dva zápasy již Češky absolvovaly proti stejné věkové kategorii soupeřek. Nejprve znovu proti týmu Suomi, který si připsal vítězství 4:2. Závěrečné utkání proti dalšímu severskému týmu, Norsku, přineslo další výsledek s rozdílem pěti branek. Tentokrát ale ve prospěch českých hokejistek, které vyhrály 6:1. Nikola Dýcková jako jediná z českých žen zaznamenala tři body. Ve druhé třetině totiž vstřelila třetí gól Česka a připsala si asistence u čtvrté a šesté branky. Turnaj nakonec vyhrály Finky do 18 let, které porazily dvacetileté finské hokejistky 4:0. Česká republika obsadila třetí místo.