O reprezentační přestávce oblékne národní dres pět hráčů a dvě hráčky Dukly

04.11.2016 / Tomáš Lysý

Začátek listopadu je tradičně ve znamení reprezentačních akcí od A-týmu až po ženský výběr do 15 let a Dukla má zastoupení opět v hodně kategoriích. V reprezentační dvacítce na turnaji ve Švédsku je gólman A-týmu Jakub Škarek a útočník Lukáš Anděl, který do konce kalendářního roku hostuje v Havířově. Pozvánku do kategorie o rok mladší dostali dva lídři juniorky, obránce Ladislav Pospíchal a útočník Aleš Heinrich, kteří budou bojovat ve třech utkáních proti Finsku. Reprezentace do 18 let sehrála pod vedením Václava Varadi a jeho asistenta, trenéra juniorů Dukly Patrika Augusty, prestižní turnaj v USA, kde skončila třetí. Domácího trojutkání výběru do 16 let proti Švýcarsku se zúčastní i gólman mladšího dorostu Ondřej Chaloupek, jeho spoluhráči z Dukly Patrik Rašín a Adam Najman jsou mezi náhradníky. První pozvánku do seniorské reprezentace žen k turnaji v Německu dostala patnáctiletá Nikola Dýcková, její o rok mladší spoluhráčka Kristýna Kaltounková je znovu v týmu žen U-15. Na kempu ženské osmnáctky tentokrát chybí Zuzana Martinů, je ale mezi náhradnicemi.

Reprezentace do 20 let – Turnaj čtyř ve Švédsku

Nejstarší česká mládežnická reprezentace odlétá na Turnaj čtyř zemí do Švédska, aby změřila síly s pořádně kvalitními soupeři před juniorským mistrovstvím světa. Česko se postupně utká s domácím Švédskem, dále Ruskem a celý turnaj zakončí soubojem s Finskem. V nominaci trenérů Jakuba Petra a Petra Svobody, jinak trenéra mladšího dorostu Dukly, jsou i dva zástupci jihlavského hokeje. Prvním z nich je gólman Jakub Škarek (horní foto), jemuž bude zanedlouho sedmnáct let a již druhým rokem chytá za A-tým Dukly. Druhým z červenožlutých je útočník Lukáš Anděl, který ale momentálně do konce kalendářního roku 2016 hostuje v AZ Havířov. Pro výběr do dvaceti let bude Turnaj čtyř zemí ve Švédsku poslední generálkou na juniorské mistrovství světa 2017. To se uskuteční tradičně na přelomu roku v Kanadě a pro Českou republiku odstartuje kanadským kempem již od poloviny prosince.

Reprezentace do 19 let – tři utkání proti Finsku

Teprve druhou akci v letošní sezoně má před sebou reprezentace do 19 let, která se postupně připravuje na přechod do dvacítky pro následující sezonu. I zde má Dukla dvojnásobné zastoupení. Trenér Jiří Dopita si totiž pro trojzápas proti Finsku vybral dva hráče juniorského týmu Jihlavy, kterým se nadmíru daří. Útočník Aleš Heinrich (dolní foto) je s dvaceti body v patnácti utkáních (6+14) nejproduktivnější junior Dukly a v celé soutěži mu patří osmé místo, navíc je druhý v pořadí asistentů. Obránce Ladislav Pospíchal je se šesti góly spolu s Alešem Heinrichem druhým nejlepším střelcem týmu a navrch přidal ještě dalších šest asistencí. Česká republika se postupně střetne s Finskem ve třech různých městech – Kaunilainenu, Vantaa (předměstí Helsinek) a Espoo. Zajímavostí a rovněž oceněním projektu Mezinárodní česko-finské hokejové školy je i to, že pozvánku do výběru Finska dostal Topias Haapanen, který se účastnil v roce 2011 vůbec prvního ročníku česko-finského kempu.

Reprezentace do 20 let – Turnaj čtyř ve Švédsku

V reprezentační osmnáctce sice není žádný hráč Dukly Jihlava, ale asistentem trenéra Václava Varadi je trenér letos úspěšného juniorského týmu červenožlutých Patrik Augusta. U-18 sehrála od 2. do 6. listopadu prestižní turnaj v americkém Plymouthu, kde v konkurenci Švýcarska, Finska, Ameriky a Švédska skončila na pěkném třetím místě. Čeští hokejisté nejprve zdolali Švýcarsko 5:3 a hned poté skolili stejným poměrem výběr Suomi. Poté sice prohráli s domácím týmem USA 2:6, ale výborný zápas sehráli proti Švédsku. V přímém souboji o konečné druhé místo Češi sehráli vyrovnanou partii a třem korunkám podlehli až 3:4 na nájezdy.

Reprezentace do 16 let – tři utkání proti Švýcarsku

Další reprezentační akce čeká také hráče do 16 let, a to tři přípravná utkání doma proti Švýcarsku. Hlavní trenér Jaroslav Nedvěd ani tentokrát neopomněl na hráče Dukly, podávající v extralize mladšího dorostu velmi dobré výkony. V jeho nominaci je gólman Ondřej Chaloupek, jenž patří statisticky k nejlepším brankářům celé extraligové soutěže a již hájil branku i staršího dorostu. Mezi náhradníky jsou tentokrát útočník Adam Najman a obránce Patrik Rašín, další dva tahouni jihlavského mladšího dorostu. Oba dva si už také připsali na klubové úrovni první starty v extralize o kategorii výše. Následující akcí reprezentační šestnáctky bude na konci měsíce dvojutkání proti výběru Polska do osmnácti let.

Hráči mladšího dorostu Dukly a reprezentanti do 16 let – Ondřej Chaloupek, Adam Najman a Patrik Rašín (zleva).

A-tým žen – Turnaj čtyř zemí v Německu

Vlašim může být pořádně pyšná na dvě hokejistky, které z tohoto města pochází. Kristýna Kaltounková dostala nominaci do ženského reprezentačního A-týmu již v minulém roce a patří momentálně do širšího výběru trenéra Jiřího Vozáka a manažera Davida Moravce. Do seniorské ženské reprezentace se nyní zařazuje také Nikola Dýcková, útočnice mladšího dorostu Dukly Jihlava. Patnáctiletá hokejistka se spolu s dalšími jednadvaceti spoluhráčkami účastní Turnaje čtyř zemí v německém Füssenu. První utkání na „Haloween Cupu,“ jak se turnaji říká, české ženy prohrály, když podlehly Švýcarsku 4:5 na nájezdy. Dalšími soupeřkami českého týmu budou Rusky a Němky.

Reprezentace žen do 18 let – přípravný kemp ve Varnsdorfu

Hokejistky výběru do 18 let mají další akci ve Varnsdorfu, kde je čeká třídenní kemp. Mezi dvaadvaceti nominovanými hráčkami hlavního trenéra tentokrát chybí Zuzana Martinů, hájící obranné řady Dukly Jihlava, ovšem sedmnáctiletá hokejistka je mezi pěti náhradnicemi. Vrcholem celého roku pro ženskou osmnáctku bude jednoznačně mistrovství světa 2017, které se zkraje ledna uskuteční v Přerově a Zlíně. Před šampionátem a přípravným kempem na něj čekají U-18 žen ještě tři reprezentační akce.

Reprezentace žen do 15 let – přípravný kemp ve Varnsdorfu

Ve Varnsdorfu zakotví zkraje listopadu také reprezentace žen do 15 let, která zde odehraje dva přípravné zápasy proti stejné věkové kategorii hráček Německa. V tomto výběru samozřejmě nechybí kapitánka týmu Kristýna Kaltounková, jinak útočnice mladšího dorostu Dukly. Za červenožluté si čtrnáctiletá hráčka připsala letos v deseti zápasech devět bodů za gól a osm asistencí a má třetí nejlepší účast na ledě z celého týmu (+14), byť na základě svých předchozích nominací, i do A-týmu žen, nemá za mladší dorost odehrány všechny zápasy.