Kluci podávali standardní výkony a odrazilo se to na výsledcích, hodnotí kouč Petr Svoboda základní část mladšího dorostu

27.11.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Osmnáct utkání, čtrnáct vítězství. Mladšímu dorostu Dukly Jihlava pod vedením trenéra Petra Svobody vyšla základní část, ve které Jihlava hrála skupinu Střed, na jedničku. Pouze čtyři týmy dokázaly najít recept na červenožluté, z toho jeden až v prodloužení. Dvě kola před koncem základní části si Dukla po dvou letech zajistila postup do vyšší nadstavbové části s jistotou play-off, kolo před koncem bylo jasné, že vyhraje skupinu. „Síla v týmu určitě je,“ praví trenér mladšího dorostu a dívá se k nadstavbě, kde Jihlavu čekají těžší soupeři. „Nebudeme asi tolik dominovat jako ve skupině Střed. Ale hráče to posune a je dobře, že budou hrát takové zápasy,“ myslí si Petr Svoboda. Jeho svěřenci začínají dvacetikolovou nadstavbu v neděli 27. listopadu 2016 na ledě Vítkovic – onlajn můžete sledovat zde.

Příprava? Pět výher a pouze dvě porážky. Vstup do základní části? Čtyři vítězství za sebou, z toho první tři na ledech soupeřů, a skóre 20:7. Náznaky o tom, že by letošní základní část mohla Dukle vyjít. Trenér mladšího dorostu Dukly Petr Svoboda se však dále než na další zápas nedíval, což říkal již v předsezonním rozhovoru. Stejně tak si nedával nějaké cíle a říkal, že výsledky sice jsou důležité, ale spíše půjde o to, aby se kluci snažili hrát hokej. Povedlo se, Jihlava ovládla základní část skupiny Střed. „Jak jsem před sezonou říkal, šli jsme zápas od zápasu. Kluci chytili příležitost za pačesy. Celou dobu podávali standardní výkony a odrazilo se to na výsledcích,“ hodnotí úvodní osmnáct kol Petr Svoboda.


Rozpis zápasů Dukly v nadstavbové části

Na výsledcích se chycená příležitost hráčů a standardní výkony odrazily více než výrazně. Dukla totiž s náskokem pěti bodů vyhrála základní část skupiny Střed, navíc měla i nejlepší rozdíl vstřelených a obdržených branek. Hned čtrnáctkrát se Jihlava radovala z vítězství, pouze ve čtyřech případech odcházela z ledu poražena. „Máme v týmu hodně šikovných individualit, na kterých výkon mužstva stojí. Naše hra je ale vyloženě postavená na výkonu gólmana. Ondra Chaloupek podával ve všech zápasech stabilní výkonnost. Častokrát mužstvo hodně podržel. Hlavně v důležitých zápasech, kdy jsme hráli proti klubům ze špičky. Na tom je naše hra postavená – že dobře zachytá gólman, beci to ubrání a útočníci vepředu nějaký gól dají,“ usmívá se trenér, který je zároveň asistentem trenéra Jakuba Petra u národního týmu juniorů.


Tabulka ELIOD extraligy mladšího dorostu skupiny Střed po základní části

Poprvé od sezony 2013/2014 (kdy se Jihlavě podařilo nakonec postoupit na republikové Mistrovství – pozn. aut.) si tak zajistili červenožlutí postup do vyšší nadstavby s jistotou play-off. V dvacetikolové nadstavbové části budou jezdit zejména na Slezsko, čekají je čtyři vzájemné zápasy proti Třinci, Havířovu, Vítkovicím, dále pak Zlínu a „starému známému“ ze skupiny Střed, Žďáru nad Sázavou. „Myslím si, že to budou strašně těžká utkání, která se budou rozhodovat o gól. Nebudeme v utkáních tolik dominovat, jako to bylo s některými týmy ze spodku tabulky základní skupiny Střed. Ale kluky to hodně posune a je dobře, že takové zápasy hrají,“ domnívá se Petr Svoboda, jenž je spokojen i s hráči, kteří věkově patří ještě do kategorie starších žáků, ale již se prosazují v mladším dorostu. „Jsem hodně spokojený, protože do týmu zapadli dobře. Vybojovali si místo, dostali i dost prostoru a díky tomu, že prostor dostali, se osvědčili výbornými výkony. Což je pro mě jako pro trenéra důležité,“ usmívá se spokojeně trenér, který se během aktivní hráčské kariéry dostal do slavné NHL.

Tabulka před zahájením ELIOD extraligy mladšího dorostu nadstavbové skupiny B


Videorozhovor s trenérem Petrem Svobodou o základní části a před startem nadstavby


Spokojenost se základní částí panuje také v hráčském kádru. Útočník Adam Najman, který ovládl týmovou produktivitu se 41 body v 18 utkáních (20+21) a byl v tomto ohledu osmý v celé extralize, navíc dle branek šestý nejlepší, si pochvaluje také atmosféru v kabině. „Myslím si, že základní část byla povedená. Hráli jsme dobře a výpadek jsme měli jen občas v nějakých zápasech. Jako tým šlapeme, máme dobrou partu a myslím si, že i trenér může být spokojený,“ prozrazuje kapitán týmu, který by rád navázal na svého staršího bratra. Ondřej Najman byl v sezoně 2013/2014 jedním z lídrů mladšího dorostu, který to nakonec dotáhl až na mistrovství ČR.

K tomu nyní vede ještě dlouhá cesta, před Duklou je druhá část sezony – nadstavbová část. Zde čekají červenožluté těžší soupeři než v základní skupině extraligy. „Určitě to budou kvalitní zápasy. Hodně důrazné a bruslivé. Doufáme, že se v tabulce dostaneme výše,“ dívá se Adam Najman směrem k dvacetikolové nadstavbě. Svůj pohled přidává i obranný pilíř mladšího dorostu Dukly Patrik Rašín. „Musíme se snažit nebýt zastrašení, protože jsme proti nim ještě nehráli,“ sděluje a vzápětí navazuje i na dlouhé cesty, které nyní mladší dorostence v nadstavbové skupině čekají – zejména směr Vítkovice, Třinec a Havířov. „Cestování zvládáme dobře. Každý si dělá, co chce. Někdo poslouchá písničky, někdo se kouká na filmy, a tak relaxujeme,“ uzavírá rozhovor účastník dvou ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy.

Statistiky hráčů Dukly Jihlava po základní části ELIOD extraligy mladšího dorostu

Nejproduktivnější hráč týmu: Adam Najman, 41 bodů (20+21) – osmý v celé extralize
Nejlepší střelec týmu: Adam Najman, 20 gólů – šestý v celé extralize
Nejproduktivnější obránce: Valentýn Smolko, 8 bodů (2+6)
Gólman Ondřej Chaloupek je v celé extralize nejlepší dle počtu vítězství, kterých vychytal celkově třináct


Videorozhovor s obráncem Patrikem Rašínem a útočníkem Adamem Najmanem

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla