Za výsledky stojí tvrdá práce kluků na tréninku a perfektní výsledky gólmanů, říká trenér staršího dorostu Štěpán Moravec

08.12.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Nedlouhou po tom, co mladší dorostenci vyhráli základní část své extraligové skupiny, navázala na ně i o stupeň vyšší jihlavská mládežnická kategorie. Starší dorost totiž vyhrál základní část skupiny Východ. Ba co víc, dvanáctičlennou A-nadstavbu, kam jdou první čtyři týmy všech tří skupin (Západ, Střed a Východ), začíná s 63 body jako první celek tabulky. „Z našeho pohledu dopadlo všechno velice dobře,“ povídá spokojeně trenér starších dorostenců Štěpán Moravec, jenž pokládá startu druhé části soutěže velký význam. „Vstup do nadstavby pro nás bude hodně důležitý. Ověříme si naší výkonnost a bude možné porovnání s celky z ostatních skupin,“ doplňuje jihlavský trenér.
A-nadstavbu začne starší dorost v pátek 9. prosince domácím utkáním proti Liberci (onlajn zde) a o den později proti Českým Budějovicím (onlajn zde.).

Už přípravné období napovědělo, že by starší dorost mohl letos šlapat jako dobře namazaný stroj. Během dvanácti utkání prohráli jihlavští mladíci pouze dvakrát, a to ještě ve stejný den na turnaji v Karlových Varech. Trenér Štěpán Moravec sice v předsezonním rozhovoru říkal, že s výsledky v přípravě panuje spokojenost, ale extraliga je o něčem jiném. Starší dorost nakonec dokázal výhry z přípravy přenést do osmadvacetikolové základní části, ve které si připsal hned 23 vítězství. „Všechno dopadlo velice dobře. Nicméně stojí za tím určitě tvrdá práce kluků na tréninku a perfektní výkony brankářů,“ hledá důvody úspěšného tažení první částí soutěže kouč staršího dorostu. „Měli jsme nějaké dva tři zápasy, kdy jsme z vítězného tempa vypadli. To k sezoně ale patří a jsem rád, že kluci nakopli mužstvo zpátky a začali zase šlapat,“ doplňuje hned vzápětí.

Rozpis zápasů Dukly v nadstavbové části

Staršímu dorostu šla také prodloužení či samostatné nájezdy. Zápasy Dukly třikrát dospěly do prodloužení, třikrát poté až do nájezdů a vždy brali červenožlutí extra bod navíc. „Na prodloužení máme docela vhodné typy hráčů. Jsou tady individuálně velice šikovní hráči, kteří umí vyřešit situace jeden na jednoho, jenž je při hře tři na tři hodně,“ myslí si Štěpán Moravec, který je spokojen se zapracováním hráčů z mladšího dorostu do svého týmu. „Musím na kluky z mladšího dorostu říct jenom pozitivní ohlasy. Je vidět, že s nimi trenér Petr Svoboda velice dobře pracuje. Jsou výborně připravení. Jak fyzicky, tak co se týče přehledu ve hře či čtení hry. Do kádru by mohli být zařazeni klidně častěji a od začátku. Zkrátka je vidět, že se to v mladším dorostu dělá dobře,“ usmívá se trenér starších dorostenců, jenž má naopak pozitivní ohlasy se zabudováním jeho svěřenců do kádru juniorů.

Protože loni z extraligy sestoupily dva týmy z východní skupiny, Opava a Poruba, a jejich místo naopak zabral Kolín s Pískem, jenž byly zařazeny do skupiny Střed, stěhovala se Dukla s Kometou právě ze skupiny Střed na Východ. Jihlavu tak čekalo cestování na daleké Slezsko nebo do Vsetína a Zlína. „Strávili jsme mnohem více hodin v autobuse a pro kluky je to časově náročnější, i z hlediska školní docházky. Na druhou stranu jsme rádi, že jsme mohli hrát s TOP týmy, jako jsou Vítkovice nebo Třinec. Nebo že se potkáme i se Vsetínem. Úroveň zápasů byla určitě vysoká, nicméně až teď v nadstavbě se pozná, jak na tom byla skupina výkonnostně,“ je si vědom Štěpán Moravec.

Tabulka NOEN extraligy staršího dorostu skupiny Východ po základní části:


Do nadstavbové části, kde se sloučí první čtyři týmy po základní části všech tří skupin, vstupuje Dukla Jihlava se 63 body z prvního místa. Postupně jí čeká šestnáct zápasů systémem doma – venku se čtyřmi nejlepšími týmy skupiny Střed a skupiny Západ. „Snažíme se porovnat výkonnost jednotlivých skupin. Bude pro nás hodně důležitý vstup do nadstavbové skupiny. V prvních dvou zápasech si ověříme naší výkonnost a budeme mít možnost určitého srovnání skupiny Východ s ostatními skupinami,“ domnívá se trenér jihlavských starších dorostencích a prozrazuje i cíl do druhé fáze sezony. „Je pro nás důležité vybojovat si co nejlepší pozici pro nastávající play-off. Ne jako loni, kdy jsme z B-skupiny nastoupili proti rozjetému Chomutovu a bylo po sezoně. Výhodou je, že jsme se dokázali probojovat do A-skupiny. Budeme hrát těžká utkání a to nás připraví na play-off, sděluje Štěpán Moravec před startem výkonnostně lepší nadstavbové části, kam se Dukla probojovala po dvouleté odmlce.

Tabulka NOEN extraligy staršího dorostu před začátkem A-nadstavby:



Videorozhovor s trenérem Štěpánem Moravcem o základní části a před startem nadstavby


Vyhrát během osmadvaceti utkání hned třiadvacet zápasů? Obdivuhodný počin. Tím spíš v konkurenci úřadujícího mistra Komety, dále Vítkovic, Třince nebo Zlína. Bylo jasné, že pokud chce Dukla být mezi první čtyřkou, která půjde do A-nadstavby s jistotou play-off, musí být lepší než jeden z těchto čtyř týmů. Nakonec je strčila do kapsy všechny. Podle útočníka Jiřího Slabého tomu hodně pomohla i soudržnost hráčů. „Parta je tady dobrá. Hodně si pomáháme, dokážeme se semknout a vyhrávat. To je důležité,“ uvědomuje si mladý forvard, jenž se jako jediný prosadil při porážce na Kometě 1:6. Ta celý tým hodně ovlivnila. „To byl opravdu debakl. Když jsme od Komety takhle dostali, řekli jsme si, že bychom asi měli začít něco dělat,“ povídá s úsměvem Jiří Slabý. Vyříkávání to asi bylo pořádně důrazné, jelikož od vysoké porážky na ledě Brna prohrála Dukla už jen v Olomouci, a to ještě těsně 1:2. Nyní drží jihlavský starší dorost sérii jedenácti vítězství v řadě, jenž mu výrazně pomohl k prvnímu místu v základní části a před nastavbovou části. Do ní jdou červenožlutí s poměrně jasným cílem. „Chceme skončit co nejvýše, abychom dostali lehčího soupeře do play-off,“ uzavírá rozhovor Jiří Slabý.

Hráčské statistiky Dukly Jihlava po základní části NOEN extraligy staršího dorostu

Také další dva hráči staršího dorostu nachází podobné důvody úspěšné první části sezony stejné jako Jiří Slabý. „Máme dobrou partu v kabině, jsme tým. Snažíme se dát do každého zápasu sto procent,“ praví kapitán Slavomír Kadleček a jeho útočný parťák Dominik Adam jej vzápětí doplňuje. „Tenhle rok se sešla dobrá parta a dokonce se i daří. Všechno nám tam zatím padá a doufám, že to takhle bude pokračovat,“ přeje si nejproduktivnější hráč týmu, který během dvaadvaceti zápasů nastřádal 27 bodů za 13 gólů a 14 asistencí. „Tenhle rok mi tam padne všechno, na co sáhnu. Máme dobrou lajnu, rozumíme si a daří se nám. Jsem za to rád,“ podotýká Dominik Adam.

Když přišla minisérie tří porážek v řadě, kapitán Slavomír Kadleček prozrazuje, jak se z ní tým dostal. „V kabině jsme si řekli, že už to tak nepůjde. Snažili jsme se zlepšit to, co nám nešlo. Podívali jsme se i na video. Naštěstí se to zase obrátilo k nám a zase nám to šlo stejně dobře,“ říká muž s velkým písmenem C na dresu. Oba dva hráči se vrací také k cestování na Slezsko či Zlínsko, které loni ve skupině Střed logicky nezažili. „Snažili jsme se spát nebo koukat na film a regenerovat. Pak jsme museli trošku přitlačit v rozcvičkách,“ prozrazuje kapitán týmu. „První třetiny venku byly po dlouhé cestě vždycky těžké. Ale nějak jsme je přežili, pak už jsme se rozjeli a bylo to všechno v pohodě,“ usmívá se lídr týmové produktivity. Slavomír Kadleček i Dominik Adam, kteří se již dokázali gólově prosadit i v jihlavské juniorce, se na závěr rozhovoru shodují, že cíl pro A-nadstavbu je jasný – být v tabulce co nejvýše nahoře a nejlépe udržet první místo.

Videorozhovor s útočníkem Jiřím Slabým


Videorozhovor s lídrem týmové produktivity Dominikem Adamem a kapitánem týmu Slavomírem Kadlečkem

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


RADOST Z VÝHRY. Oslava vítězství staršího dorostu byla během osmadvaceti zápasů základní části poměrně častým jevem. Hráči Dukly se totiž z výhry radovali hned třiadvacetkrát. Foto: Tomáš Lysý