Na reprezentačních akcích má Dukla Jihlava opět velké zastoupení

15.12.2016 / Tomáš Lysý

Také blížící se konec roku patří několika reprezentačním akcím, kde je velké zastoupení jihlavského hokeje. Trenér gólmanů českého A-týmu Petr Jaroš bude dohlížet při Channel One Cupu na tři nominované brankáře. Jakub Škarek s Lukášem Andělem bojují o mistrovství světa juniorů 2017, ve hře o šampionát a nominaci trenéra Jakuba Petra, jehož asistentem je Petr Svoboda, jsou i jihlavští odchovanci Pavel Kousal a Adam Musil. Příprava reprezentace do osmnácti let pod vedením Václava Varadi a Patrika Augusty na turnaj ve Švýcarsku proběhne v Jihlavě, pozvánku dostal obránce Lukáš Mareš. V reprezentaci do šestnácti let stabilně figurují Ondřej Chaloupek, Adam Najman a Patrik Rašín. Kempu A-týmu žen se v listopadu ve Velkých Popovicích účastnila Kristýna Kaltounková, Zuzana Martinů a Eva Adamová. Ve stejném městě byl i kemp ženské U-18 s Nikolou Dýckovou. První gól za tento výběr zaznamenala Kristýna Kaltounková v dvojutkání proti Číně, Zuzana Martinů zapsala branku a asistenci.

A-tým – Channel One Cup

Po listopadovém finském Karjala Cupu přichází další akce reprezentačního A-týmu. Před Vánoci je na programu tradiční ruský Channel One Cup. Českou republiku čeká první zápas ve čtvrtek 15. prosince 2016 v Helsinkách proti Finsku. O den později se čeští hokejisté utkají v dalším hlavním městě, Moskvě, kde změří síly s domácím Ruskem. Poslední zápas čeká národní tým v neděli 18. prosince proti Švédsku. Gólmanské trio Pavel Francouz (Čeljabinsk), Dominik Furch (Omsk) a Roman Will (Liberec) bude mít k dispozici trenéra gólmanů národního týmu Petra Jaroše, jenž je brankářským koučem v Dukle Jihlava.

Reprezentace do 20 let – Kemp v Kanadě před mistrovstvím světa juniorů 2017

Reprezentační dvacítka se již připravuje na svůj vrchol letošní sezony, kterým je mistrovství světa juniorů 2017 v Kanadě. Velice blízko tomuto prestižnímu turnaji, který se uskuteční v městech Toronto a Montreal, jsou i dva jihlavští hráči. Pozvánku na přípravný kemp totož dostal gólman A-týmu Dukly Jakub Škarek. Ačkoliv sedmnáctiletý talent českého hokeje je věkem ještě starší dorostenec, již druhou sezonu chytá stabilně za A-tým Dukly. Ba co víc, letos má na svém kontě již tři starty v extralize v dresu pražské Sparty a ve všech třech utkáních vychytal týmu vítězství.

Druhým z jihlavských hráčů v nominaci je útočník Lukáš Anděl, který do konce kalendářního roku 2016 působí v Havířově. Trenér Jakub Petr a jeho asistent Petr Svoboda, jenž je zároveň i trenérem úspěšného mladšího dorostu Dukly, povolal na přípravný kemp i Adama Musila. Odchovanec jihlavského hokeje, syn hokejového velikána Františka Musila a vnuk legendárního Jaroslava Holíka má však i kanadské občanství a o jeho schválení hrát za Česko se bude ještě jednat. Do konečného výběru na mistrovství světa juniorů mohou promluvit i hráči z reprezentační devatenáctky, kteří v polovině prosince absolvují v kanadském Bonnyville turnaj World Junior Challenge i s jihlavským odchovancem Pavlem Kousalem.

Program přípravných utkání české dvacítky před MS juniorů 2017:
Kanada – Česko (středa 14. prosince 2016, Blainville)
Kanada - Česko (středa 21. prosince 2016, Ottawa)
USA – Česko (pátek 23. prosince 2016, Kingston)

Čtěte také: Jakub Škarek a Lukáš Anděl mají šanci jet na juniorské mistrovství světa, jsou v širší nominaci dvacítky

DVACÍTKA S JIHLAVÁKY. Asistent trenéra reprezentační dvacítky Petr Svoboda, gólman Jakub Škarek a útočníci Lukáš Anděl a Adam Musil. Koláž: Tomáš Lysý

Reprezentace do 18 let – Turnaj pěti zemí ve Švýcarsku

Reprezentanti do osmnácti let se budou prohánět na Horáckém zimním stadionu. V úterý 20. prosince 2016 v 15:30 bude na stadionu Dukly Jihlava sraz reprezentační osmnáctky, jenž zde absolvuje přípravu na Turnaj pěti zemí ve Švýcarsku. Hlavní trenér Václav Varaďa, jehož asistentem je i trenér letos výborně si vedoucí jihlavské juniorky Patrik Augusta (horní foto), nominoval na kemp a následný turnaj dvaadvacet hráčů. Mezi nimi je také obránce Lukáš Mareš, jeden z hlavních postav jihlavského staršího dorostu, který po dvou utkáních A-nadstavby vede tabulku a je aktuálně nejlepším starším dorostem v republice. Česká osmnáctka se na turnaji postupně utká se Slovenskem (pondělí 26.12.2016), o den později nastoupí proti Německu, ve středu 28. prosince jí čeká souboj proti Finsku a den před silvestrem se střetne s domácím Švýcarskem.

Reprezentace do 16 let – tři utkání proti Švýcarsku

Již na konci listopadu proběhlo jednodenní soustředění reprezentantů do 16 let v Hradci Králové a Pardubicích. Právě na pardubickém zimním stadionu byli mezi patnácti nominovanými i dva hráči Dukly Jihlava, kteří patří k tahounům úspěšného mladšího dorostu – útočník a nejproduktivnější hráč týmu Adam Najman a pilíř obranných řad Patrik Rašín. Oba dva hokejisté již nastupují i za starší dorost Dukly.

Další akce čeká reprezentanty do šestnácti let těsně před Vánoci, a to tři přípravná utkání proti Rusku. Talentovaní mladíci se utkají proti Sborné v úterý 20. prosince 2016 v Českém Těšíně, o den později v Havířově a třetí zápas ve třech dnech sehrají opět v Českém Těšíně. Nominaci na trojzápas dostal gólman mladšího dorostu Ondřej Chaloupek, jenž je statisticky jedním z nejlepších brankářů celé extraligy mladších dorostenců. Mezi náhradníky figuruje Adam Najman.

Trio reprezentantů do 16 let: zleva gólman Ondřej Chaloupek, útočník Adam Najman a obránce Patrik Rašín. Koláž: Tomáš Lysý

A-tým žen – Kemp individuálních dovedností

Na konci listopadu se opět sešel český reprezentační A-tým žen, který měl na zimním stadionu ve Velkých Popovicích kemp individuálních dovedností. Ve výběru dvaadvaceti hráček manažera Davida Moravce a trenéra Jiřího Vozáka byly i hokejistky jihlavské Dukly – útočnice mladšího dorostu Kristýna Kaltounková a Eva Adamová. Na dvoudenní akci odcestovala i další jihlavská hráčka Zuzana Martinů, která momentálně působí v Telči.

Tři hokejistky z Jihlavy v ženském A-týmu – Kristýna Kaltounková, Eva Adamová a Zuzana Martinů (zleva). Koláž: Tomáš Lysý

Reprezentace žen do 18 let – kemp ve Velkých Popovicích, dvojzápas proti Číně

Ve Velkých Popovicích se objevila také další útočnice jihlavského mladšího dorostu Nikola Dýcková. Ta byla spolu s jednadvaceti hráčkami na témže dvoudenním kempu individuálních dovedností, ovšem v rámci reprezentační osmnáctky.

Další akcí ženské reprezentace do osmnácti let byl dvojzápas proti Číně. Dvě přátelská utkání proběhla na zimním stadionu v Roudnici nad Labem i za účasti tří jihlavských hokejistek. Nominaci od trenéra Jana Fidrmuce obdržely útočnice Kristýna Kaltounková a Nikola Dýcková a defenzívní hráčka Zuzana Martinů, která momentálně nastupuje za Telč. Při svém prvním utkání za osmnáctku se Kristýna Kaltounková gólově prosadila, když zaznamenala vítězný gól českého týmu. Na třetí brance se podílela asistencí Zuzana Martinů, jenž uzavřela skóre na 5:1 pro Česko. Druhý zápas vyšel ženské osmnáctce podobně dobře, Čínu porazila 3:1. Letošní hlavní akcí ženské reprezentace U-18 je lednové domácí mistrovství světa v Přerově a Zlíně. Nominace by měla být známa v nejbližších dnech a na šampionát má šanci jet i Kristýna Kaltounková, byť jí je teprve čtrnáct let. „Ověřili jsme si to u IIHF, zda je to možné,“ povídá trenér Jan Fidrmuc.

Tři jihlavské hokejistky, usilující o nominaci na domácí mistrovství světa žen do osmnácti let – Kristýna Kaltounková, Zuzana Martinů a Nikola Dýcková (zleva). Koláž: Tomáš Lysý