U nás byla daleko lepší atmosféra. Asi to bylo tím, že jsme vyhráli, shodují se úspěšní střelci David Kajínek a Josef Skořepa

19.04.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Týmy Dukly a Motoru se v letošní sezoně utkaly již poosmé. Na ledě Budvar arény šlo v rámci desátého barážového kola o zřejmě nejvypjatější zápas. Jihočeši po porážce v Jihlavě 1:5 klesli na třetí místo a ztráceli na vedoucí Jihlavu tři body, navíc s jasně horší bilancí vzájemných zápasů. Jelikož Dukla dokázala České Budějovice znovu porazit, jednalo se patrně o nejcennější výhru nad Motorem v probíhající sezoně. „Chtěli jsme začít dobře, což se nám povedlo,“ říká obránce David Kajínek, který v osmé minutě otevřel skóre. Jeho spoluhráč Josef Skořepa pak v 51. minutě vsítil vítězný gól. „Doufal jsem, že mi to Jiras předloží, a to se i stalo. Měl jsem odkrytou branku,“ popisuje svojí první – a obrovsky důležitou – trefu v letošní baráži o extraligu.

Úvodní třetina zápasu byla poměrně dost vypjatá, stejně jako celý zápas. Českobudějovičtí, kteří s Duklou prohráli všech dosavadních sedm vzájemných zápasů aktuálního ročníku, vyrukovali na svého soupeře s tvrdší taktikou (v průběhu zápasu zákroky na jihlavské hráče do oblasti hlavy nebo krku). Nebo třeba v sedmé minutě, kdy měli domácí během 48 vteřin hned tři vyloučené hokejisty. Jihlava s dlouhou dvojnásobnou přesilovkou naložila dobře, podruhé v baráži se prosadil obránce David Kajínek. Na modré si vyměnil pozici s Michalem Důrasem a po jeho přihrávce zamířil z první z pravého kruhu nechytatelně na vzdálenější tyč. „Začátek byl dobrý. Chtěli jsme hlavně dobře nastoupit, protože v minulém zápasu se nám to moc nepovedlo a dostali jsme se pod tlak. Teď se nám podařilo dobře začít. Vynutili jsme si nějaké přesilovky a dokázali jsme je využít,“ sděluje jihlavský obránce a statistiky mu přitakávají, jelikož přesně minutu po začátku druhé třetiny využil přestávkou rozpůlenou klasickou početní výhodu Filip Seman po hezké přihrávce Adama Zemana.

Hokej.cz: ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava 2:3

ČT sport: Jihlava si znovu poradila s Budějovicemi a klepe na extraligové brány

Jenže to zdaleka nebylo všechno. Hned vzápětí domácí snížili a na konci druhé třetiny ukázal hokejový um útočník Motoru Tomáš Nouza (jenž za Duklu odehrál několik zápasů v její poslední extraligové sezoně) a prakticky z nulového úhlu trefil na centimetr přesně jediné volné místo v brance. Ve třetí třetině si domácí vytvořili tlak, ovšem na Miroslava Svobodu – který pochytal 44 střel soupeře – si potřetí nepřišli. Naopak po jednom z výborných zákroků jihlavského gólmana se červenožlutí dostali do přečíslení a vstřelili vítěznou branku. „Petr Šidlík krásně vyvezl puk z obranného pásma a pěkně ho předložil Jirasovi (Tomáš Jiránek – pozn. red.). Jeli jsme spolu dva na jednoho. Doufal jsem, že mi to Jiras předloží a tak se i stalo. Já měl odkrytou bránu, takže to byl krásný gól do prázdné branky,“ směje se Josef Skořepa, jenž doposud svým spoluhráčům připravil sedm gólových nahrávek. Nyní odemknul zámek ke třem jihlavským bodům, jelikož svěřenci trenéra Petra Vlka již nezměrnou obětavostí tři body uhájili.

Čtvrtý zápas mezi Duklou a Motorem v baráži, čtvrté vyprodání stadionu. 6200 diváků v Jihlavě, 6421 návštěvníků poté v Budvar aréně. Další čísla? 6500 diváků při rozšířené kapacitě Horáckého zimního stadionu v rámci devátého barážového kola, následně znovu 6421 lidí v českobudějovickém svatostánku. „Je hezké, že tady bylo vyprodáno, ale myslím si, že naši fanoušci jsou lepší,“ hlásí David Kajínek a Josef Skořepa slova svého bývalého spoluhráče s Benátek potvrzuje. „Já se k tomu přikláním. U nás byla daleko lepší atmosféra – asi o dvě stě procent lepší – než tady. V Budvar aréně to bylo takové tiché. Asi tím, že my jsme vyhráli a oni prohráli,“ usmívá se Skořápka.

Tři získané body tak udržely Duklu na pozici prvního celku baráže, a to s devatenáctibodovým ziskem. Následují čtrnáctibodové Pardubice a Karlovy Vary, o bod méně má Motor. To vše dvě kola před koncem baráže o extraligu. „My na tohle vůbec nekoukáme. Je to ještě daleko a jdeme do dalšího zápasu s tím, že ho chceme vyhrát,“ shodují se oba hráči.

Videoohlasy s Davidem Kajínkem a Josefem Skořepou

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Tisková konference: František Zeman (HC Dukla Jihlava) a Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice)


Sestřih 10. kola baráže 2017: ČEZ Motor České Budějovice - HC Dukla Jihlava 2:3

Autoři videí: YouTube HC Motor České Budějovice


Radost hráčů a fanoušků Dukly Jihlava po osmé výhře nad Motorem České Budějovice

Autor videa: Zdeněk Drla