Do Dukly Jihlava míří útočník Radovan Puliš. Červenožlutým barvám se upsal na rok

12.06.2017 / Tomáš Lysý

Slovenský hokejista Radovan Puliš je další posilou útoku Dukly Jihlava. Pětadvacetiletý forvard má za sebou poměrně bohatou kariéru. Rodák z Hliníku nad Hronom zamířil z mládežnických kategorií Zvolenu do kanadské juniorské soutěže QMJHL. Po návratu zpět se vypracoval v klíčovou postavu zvolenského hokeje, stal se slovenským mistrem a nejlepším střelcem soutěže a vyzkoušel si i několik zápasů v KHL za Slovan Bratislava. 186 centimetrů vysoký útočník, jenž v posledních třech letech nastupoval i za slovenský národní tým, podepsal s Duklou roční smlouvu.

Již v sedmnácti letech během ročníku 2007/2008 patřil Radovan Puliš k nebezpečným útočníkům juniorky Zvolenu, aby si poté vyzkoušel své první zahraniční angažmá v kanadské juniorce QMJHL, kde strávil tři sezony. Na konci sezony 2010/2011 se ale vrátil do vlasti a ve zvolenské juniorce nasbíral v 19 zápasech rovných dvacet bodů. V následném ročníku si již zahrál dospělý (seniorský) hokej – extraligu za Zvolen a první ligu za Detvu. Během sezony 2012/2013 slavil s mateřským klubem mistrovský titul, ke kterému přispěl 28 body (11+16) v 64 zápasech. Pakliže Dukla čekala na letošní postup do extraligy dvanáct let, pak stejně dlouhé bylo čekání Zvolenu na druhý a zatím jeho poslední slovenský primát. Ten první získal HKM v sezoně 2001/2001, kdy za něj v útoku hrál i současný trenér Dukly Jihlava Petr Vlk.

Naplno na sebe upozornil v ročníku 2014/2015 coby nejlepší střelec slovenské extraligy, když v 53 kláních základní části zapsal rovných 30 gólů a další čtyři přidal v play-off. Zároveň také poprvé oblékl národní dres své země. O rok později se mu střelecky dařilo také velice dobře, během 56 zápasů rozvlnil síť soupeřů v osmadvaceti případech a jednou se radoval i během pěti zápasů v KHL za Slovan Bratislava, kde měl za spoluhráče i Anatolije Protasenju, se kterým tak nyní bude znovu v jedné kabině.

Loňskou sezonu začal ve Wintherthuru, hrajícím druhou nejvyšší švýcarskou soutěž, ovšem po osmi odehraných utkáních (6+3) se ze zahraničí znovu vrátil do Zvolenu. S kapitánským C na dresu nasázel před Vánoci do sítě Trenčína během jednoho utkání čtyři branky. Zároveň se radoval i ze svého premiérového gólu v dresu slovenského národního týmu.

Pětadvacetiletý útočník, který během 280 utkání ve slovenské extralize nastřádal 98 gólů a na stejný počet branek přihrál, měl již namířeno na východ Evropy. Konkrétně byl před podpisem smlouvy se Sokolem Krasnojarsk hrajícím ruskou Vyšší hokejovou ligu (VHL). Jeho další hokejové kroky ale nakonec vedou západním směrem, Dukle Jihlava se v polovině června upsal na rok.


Radovan Puliš

Narozen: 17.9.1991
Post: Útočník
Výška: 186 cm
Váha: 95 kg
Hůl: Levá

Profil Radovana Puliše na Eliteprospects.com