S Mírou jsme si o zápase psali, jsme v pravidelném kontaktu, usmívá se Jakub Škarek po bitvě v Plzni

02.10.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Hned dva zajímavé příběhy napsal zápas mezi Plzní a Duklou. První z nich byl jasný již dopředu, že proti sobě nastoupí bratři Kubalíkové. Na druhý se muselo počkat do zahajovacích sestav, neboť se nevědělo, který z gólmanů bude hájit branku jednoho a druhého týmu. Nakonec padla volba na Miroslava Svobodu a Jakuba Škarka, loňské parťáky z postupového jihlavského postupového kádru. „Míra to měl těžší, protože nebyl v takové permanenci. A chytal výborně. Na dálku ho zdravím, o zápasu si ještě hodně pokecáme,“ usmívá se za měsíc osmnáctiletý gólman Dukly.

Před utkáním nebylo vůbec jasné, zda na souboj dvou parťáků z uplynulé sezony dojde. V jihlavské brance se doposud s pravidelností střídali Jakub Škarek a Lars Volden, plzeňský Miroslav Svoboda měl naopak drobné zranění. Po odtajnění úvodních sestav bylo jasné, že zápas bude ještě více specifický. Bratři Kubalíkové proti sobě, Míra a Kouba proti sobě. „Neřekl bych, že bychom se špičkovali, ale o zápasu jsme si psali. Píšeme si tak nějak průběžně, voláme si, jsme v pravidelném styku alespoň přes telefon. Bylo super si proti němu zachytat. Máme ještě tři pokusy na to, abychom Plzeň porazili, tak snad to alespoň jednou zvládneme,“ usmívá se talentovaný jihlavský brankář.

Ptejte se Jakuba Škarka prostřednictvím Hokejka.cz

Během utkání měl více práce než jeho ex-kolega. Na poměr střel vyhráli Plzeňští 29:20. „Byl jsem rád, že toho na mě šlo tolik a hodně jsem si zachytal. Za sebe můžu říct, že je lepší být v permanenci, když je více střel,“ podotýká Jakub Škarek a oceňuje i práci svého kamaráda na opačné straně. „Míra to měl těžší, když byl dlouho studený a pak na něj letěla střela nebo nějaká gólová šance. Chytal výborně. Na dálku ho zdravím, o zápasu si ještě hodně pokecáme.“

Foto: Tomáš Buksa

Je dost dobře možné, že právě Miroslav Svoboda výkon svého loňského spoluhráče také ocení. Jakub Škarek totiž několikrát svůj tým zachránil. Zejména devět vteřin před koncem, když vytěsnil výbornou ránu jednoho z plzeňských hráčů pod horní tyč. Ruku na srdce, prohrát gólem v čase 59:51 by bylo mnohem krutější než třeba dostat desetigólový výprask, který letos Plzeň doma uštědřila nejprve Olomouci a pak Pardubicím. „Některé situace byly těžší a jsem rád, že mě puk vždycky nějak trefil. Kluci hráli fantasticky a bod odtud je hodně cenný,“ myslí si Jakub Škarek, gólmanský adept na juniorské MS 2018.

Videoohlasy s Jakubem Škarkem


Že je bod z ledu dosavadního lídra Tipsport extraligy ledního hokeje hodně cenný, potvrzuje i kapitán Dukly Tomáš Čachotský. Vždyť Plzeň měla během čtyř domácích utkání neuvěřitelnou bilanci skóre 29:6 a samozřejmě dvanáct získaných bodů. „Bod bereme a je to pro nás dobrý výsledek. Ale na druhou stranu, my chceme vyhrát s každým soupeřem. Nejedeme na led soupeře s tím, že bychom chtěli bod. Jedeme vyhrát,“ poukazuje na správnou mentalitu muž s velkým C na dresu a čtyřmi kapitánskými frčkami. Zbývá už pouze dotahovat dobré průběžné výsledky do konce, jelikož v pěti utkáních na ledě soupeře vedla Dukla hned ve čtyřech případech, ale domů si dohromady odvezla jen dva body.

Byl to právě jeden z nejzkušenějších hráčů současného kádru, který v čase 20:58 otevřel skóre. Jednalo se o pohlednou kombinaci, která se určitě bude ucházet o fanouškovské hlasy v nově připravované anketě webu Dukly o gól měsíce. Rychlé přihrávky Filipa Semana a Jiřího Ryse, hezké zakončení „Čagyho“ a jihlavští hráči rázem vedli. „Soupeře jsme v jeho obranném pásmu dobře napadli. Plzeň proto spíše odevzdala puk po mantinelu, kde ho Semiš parádně zachytil. Předal kotouč na Rysáka, ten prodloužil na mě a já šel sám na gólmana. Udělal jsem mu kličku do forhendu, podařilo se mi puk i zvednout, takže dobré,“ popisuje, jak překonal jednoho z tahounů loňské postupové sezony Dukly.

Videoohlasy s Tomášem Čachotským

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

SESTŘIH ZÁPASU: HC ŠKODA PLZEŇ – HC DUKLA JIHLAVA 2:1 pr.