2:1p
(0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)

Jak je důležité míti Filipa

11.02.2009 / Pavel Kadeřábek

O tom se mohli v úvodním utkání prvoligového čtvrtfinále přesvědčit Chomutovští na vlastní kůži. Jihlavský gólman Filip Novotný totiž po celé utkání přivádel střelce soupeře doslova k zoufalství. Ti se po sérii neproměněných příležitostí nestačili divit, když ve 46. minutě dostal Duklu do vedení Vlamimír Říha. Domácí ale ve smrtícím tempu nepolevovali a z nespočetné řady šancí se jim povedlo vytěžit kýžené vyrovnání. O osudu duelu pak rozhodlo nešťastné vyloučení Daniela Hodka za vysokou hůl v prodloužení a následná přesilovka hostů, kterým v cestě za prvním vítězstvím nedokázal již zabránit ani Filip Novotný.
11.02.2009 17:30, 1. liga ČR - 51. kolo

Piráti Chomutov

Lundell - Nikolov, Grof, Pulpán, Všetečka, Ťupa, Bombic, Trefný, Toivonen - Eiselt, Skořepa, Tarvainen - Hlinka, Mikšovic, Jíra - Hašek, Charousek, Jeslínek - Gombár, Domin, Míka
2

HC Dukla Jihlava

Novotný - Martinka, Malena, Ficenc, Andersons, Musil, Staněk - Říha, Bakus, Hodek - Man, Mareš, Bezděk - Hanzal, Dolníček, Rytnauer - Krupka
1
Branky a nahrávky: 57. Jeslínek (Hašek), 63. Skořepa (Ťupa) - 46. Říha (Hodek, Bakus). Rozhodčí: Hrubý, Smitka - Padevět, Prchal. Vyloučení: 4:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2216. Střely na branku: 58:26. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Průběh utkání

První čtvrtfinálové utkání začalo jak se na zápasy playoff patří, ve velkém tempu a s obrovským nasazením na obou stranách. Jako první ohrozil hostujícího gólmana Novotného domácí Všetečka. Postupně začali mít o trošku více ze hry domácí, ovšem nedá se říct že by hosté z Jihlavy nevystrkovali růžky a neohrožovali Janeho Lundella v brance domácích. V 9. minutě dostali šanci zahrát si první přesilovku domácí , když byl vyloučen jihlavský Andersons za držení. V přesilovce se domácí neprosadili i díky výborným zákrokům Novotného v brance hostí. Velkou šanci otevřít skóre dnešního utkání měl na hokejce domácí bek František Bombic, který ale ani třemi po sobě jdoucími střeleckými pokusy Novotného nepřekonal. Poté byl tlak domácích přerušen vyloučením Martina Ťupy za hákování. V oslabení to ale byli domácí, kteří si vypracovali několik dobrých střeleckých příležitostí, ale jejich snaha narážela na výborně chytajícího Novotného. Hra se poté na chvilku zklidnila až do 18. minuty, když měli šance Jíra s Hlinkou. Novotný ale čaroval a držel hosty nad vodou. V 19. minutě byl vyloučen za držení jihlavský Říha, ale tuto krátkou přesilovku domácí už využít nedokázali.

Druhá třetina začala dohrávanou přesilovkou, která ale zůstala nevyužita. Zápas pokračoval v rychlém tempu, nasazení hráčů na obou stranách bylo hodno zápasu playoff. Jako první ohrozili domácího brankáře hosté, konkrétně ve 22. minutě Hanzalem. Střela to ovšem nebyla nebezpečná a domácí brankář si s ní poradil. V 25. minutě byl vyloučen domácí Mikšovic za podražení a hosté rázem ožili a najednou jich bylo plný led. Hosté kombinovali před Lundellem, ale k jeho přímému ohrožení se nedostali. Před koncem oslabení ujela hostům domácí dvojice Míka s Dominem, ale druhý jmenovaný netrefil bohužel pro domácí branku. Ve 28. minutě se naskytla další početní výhoda domácím, když byl za nedovolené bránění vyloučen hostující Musil. Toto oslabení sehráli hosté skvěle, domácí se vůbec k ničemu nedostali.Ve 32. minutě byl blízko gólu domácí Domin, musel by ale ze vzduchu trefit letící kotouč do prázdné branky.V této fázi utkání začali mít navrch domácí, což bylo způsobeno častým vylučováním hostujících hráčů. Ve 33. minutě Všetečka bombou našel jen lapačku Novotného, o minutku později neuspěl ani v nájezdu rychlík Jeslínek, který nedokázal přehodit ležícího Novotného. Tlak domácích vyvrcholil v 35. minutě, když Trefný trefil od modré tyč. Ve 36. minutě byl nepříjemně zasažen pukem do ucha domácí obránce Jakub Grof a se zakrváceným obličejem odešel rovnou do šaten.Ve 37. minutě měli domácí další výhodu přesilovky při vyloučení Mareše za hákování.V této přesilovce měli domácí obrovskou šanci, jmenovitě Václav Eiselt, který netrefil trestuhodně puk před prázdnou hostující brankou. Poté se ještě neprosadil dorážkou Mikšovic. Se sirénou ukončující druhou třetinu byl vyloučen za nedovolené bránění domácí Pulpán.

Třetí třetinu tak začali hosté v početní výhodě a hned se usadili před Lundellem. Žádnou šanci ke skórování si ale nevytvořili, naopak po chybě obránce ujeli Gombár s Míkou, ovšem finální přihrávku dokázal osamocený hostující obránce zablokovat. Ve 43. minutě předvedl Novotný další ze svých skvělých zákroků, když dokázal vytáhnou lapačkou puk z prázdné branky a domácí místo radosti jen nechápavě kroutili hlavami. Další početní výhodu měli domácí ve 43. minutě při vyloučení Musila za sekání. V přesilovce měl největší šanci domácí kapitán Hlinka, ale Novotný byl na svém místě včas. Po skončení oslabení se hosté nastěhovali před Lundella a domácí obrana měla plné ruce a nohy práce odolávat rychlým kombinacím jihlavských útočníků. A tak se naplnilo staré známé přísloví nedáš – dostaneš. Po chybě Haška u mantinelu se ve 46. minutě dostal puk k Hodkovi, který našel najíždějícího Vladimíra Říhu a ten střelou do šibenice nedal Lundelovi vůbec šanci zasáhnout a poslal tak hosty do vedení. Tato vedoucí branka hostí zmrazila dokonale chomutovské publikum, ne ale tak hráče na ledě. Ve 46. minutě byli za vzájemnou potyčku vyloučeni domácí Mikšovic a hostující Ficenc. Hra 4 na 4 lépe svědčila domácím, kteří měli viditelně více sil. Ve 48. minutě byl vyloučen hostující Martinka a domácím se naskytla výhoda přesilové hry 4 na 3. Přesilovku sehráli domácí velmi dobře, chybělo jí jen to nejdůležitější, vyrovnávací branka. Nutno poznamenat, že nebýt Novotného v brance hostí, trápení chomutovských by bylo dávno ukončeno. Hosté se ubránili a hra se uklidnila. Další tutovku měl v 53. minutě Petr Jíra, odkrytou branku však o chloupek minul. V 54. minutě dostali hosté další 2. minutový trest, tentokrát Staněk za držení. Domácí sehráli tuto výhodu jakoby v křeči, když opět netrefili puk před prázdnou hostující brankou. Po návratu vyloučeného Staňka, pokračovali domácí v obrovském tlaku, který byl po zásluze korunován vyrovnávají brankou. Běžela 57. minuta utkání, když Jaroslav Hašek vystřelil a Michal Jeslínek jeho střelu tečoval za záda bezmocného Novotného. Vyrovnávající branka jakoby vlila ještě více krve do žil domácím, kteří chtěli využít zbytku hrací doby k rozhodnutí celého zápasu. 20 vteřin před koncem netrefil Petr Jíra opět prázdnou hostující branku a 8 vteřin před koncem zachránil hosty Novotný, který zázračně lapil lapačkou dělovku, která mířila do levého horního růžku jeho branky. Utkání tak dospělo do prodloužení.

Do prodloužení, které se hrálo 4 na 4 vstoupili lépe domácí a jejich zvýšená aktivita přinesla ovoce v podobě vyloučení hostujícího Hodka, který poslal svůj tým do tří. První nájezd domácích ještě hosté ustáli a puk vyhodili. Poté si domácí lavička vzala oddechový čas a jak se později ukázalo, bylo to velmi důležité. Hosté, na kterých bylo vidět že jim docházejí síly dělali všechno možné aby přečkali tuto pro ně ne zrovna příznivou situaci. Domácí ovšem byli zásadně proti a roztočili před Novotným úplný kolotoč. V 62. minutě nejprve objel hostující branku Charousek, puk se mu ale zasunout za brankovou čáru nepodařilo. Hosty rozesmutněl a domácí rozradostnil v čase 62:32 Zdeněk Skořepa, který z velkého úhlu trefil pravý horní růžek odkryté hostující branky a rozhodl tak o prvním veledůležitém vítězství pro domácí.

Ohlasy trenérů

Josef Augusta (Dukla Jihlava): „Utkání jsme nesehráli špatně, ale pokud chceme pomýšlet na úspěch, tak nesmíme mít tolik vyloučených. Devět vyloučení je opravdu moc. To je jedna celá třetina a oslabení hráče potom vyčerpává. Na druhou stranu si uvědomujeme, že zítra je taky den. Dneska jsme Chomutov potrápili a uvidíme, jak to bude vypadat zítra, ale znovu zopakuji, nesmíme mít tolik vyloučených. Mnoho trestů je zbytečných a to je největší slabinou tohoto mužstva.“

Jiří Rech (KLH Chomutov): „Ze začátku na nás bylo vidět, že máme čtrnáctidenní pauzu, což se projevilo hlavně v první polovině utkání. Nedokázali jsme si přesně přihrát kotouč do jízdy, nešlapali jsme tak, jak bychom měli. V druhé polovině zápasu si myslím, že jsme byli lepším mužstvem a zaslouženě jsme vyhráli, i když s patřičným kusem štěstí.“