2:4
(1:3, 1:1, 0:0)

Dukla zkrotila Ústecké Lvy! Ze severu Čech veze první semifinálové vítězství

13.03.2012 / Martin Pešout

Jihlavští hokejisté vstoupili do úvodního semifinálového duelu tím nejlepším možným způsobem. Na Ústecké Lvy vyrukovali s aktivní hrou a díky Aleši Padělkovi rychle ujali vedení. Po skončení prvního dějství svítilo na časomíře skóre 1:3. Ve druhé třetině svůj náskok borci z krajského města Vysočiny ještě navýšili, Ústí však dokázalo 15 vteřin před zazněním sirény nepříznivý vývoj zkorigovat. V závěrečné části již branka nepadla, a tak Dukla urvala důležité úvodní vítězství. V ústecké Zlatopramen Areně zdolala Lvy 4:2.
13.03.2012 17:30, 1. liga ČR - 0. kolo

HC Slovan Ústí nad Labem

Orct (21. Koutský) - Klobouček, J. Zeman, Poživil, Hořava, Gureň, Černý, Pavlík, Vobořil - Šagát, Roubík, Ludvík - Lev, Rod, Varaďa - Boháč, Hanzl, Handlovský - Třetina, Pajič, Čermák
2

HC Dukla Jihlava

Novotný - Malena, Kolafa, Kaláb, Dobrovolný, Petráček, Ficenc, Grundmanis - Čachotský, Filip, Jeslínek - A. Zeman, Hubáček, Hodek - Maliník, Domin, Indra - Krupka, Padělek, Bezděk
4
Branky a nahrávky: 12. Šagát (Klobouček, J. Zeman), 40. Poživil (Rod) - 6. Padělek (Bezděk, Kaláb), 11. A. Zeman (Hodek), 19. Čachotský (TS), 32. Filip (Malena, Kolafa). Rozhodčí: J. Dvořák, P. Würtherle - Klein, Skopal. Delegát: Gottwald. Vyloučení: 8:10, navíc Klobouček (UNL) - 5 min. + do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 991. Střely na branku: 40:30. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4.

Průběh utkání

Po desetidenní herní pauze vlétli Ústečtí Lvi do úvodního semifinálového klání aktivně. Hned od úvodu se v čele s novou posilou Václavem Varaďou drali do ofenzivy. Brzkým ústeckým útokům však jihlavská defenziva odolala a po třech minutách hry se ke slovu dostali i hosté. Především kanonýr Hodek se zkušeným Filipem činili pro domácího brankáře Orcta nebezpečí. A netrvalo dlouho a Dukla se dostala do vedení. V šesté minutě převzal na modré kotouč ALEŠ PADĚLEK a brilantní střelou příklepem nedal Orctovi šanci. Jihlavští fanoušci, kteří přijeli povzbudit Duklu na sever Čech, byli v tu dobu v extázi. Vzápětí na jihlavského gólmana Novotného dorážel střelec Roubík, ale s vyrovnáním skóre neuspěl. Jihlava po brzké brance byla při chuti a v osmé minutě ostře pálil Filip. V tu dobu měla ústecká obrana vážné problémy. Aktivní hráči z Vysočiny pálili na Orcta jednu ránu za druhou. Především ta Dominova mířící pod břevno byla nebezpečná. Ústecká noční můra zdaleka nekončila. V 11. minutě totiž zvýšil skóre po další exkluzivní akci ADAM ZEMAN. Ten dostal za modrou čáru puk od Daniela Hodka a při situaci dva na dva zavěsil bekhendem pod břevno. O minutu později se na Orcta řítil jihlavský Bezděk. A mohl by pokračovat v nájezdu, kdyby při svém útoku nefauloval. Jeho prohřešek okamžitě potrestal MARTIN ŠAGÁT, který dorazil odražený kotouč za Novotného záda. Ve 13. minutě ústecký Hanzl narazil do gólmana Novotného a vyfasoval čtyřminutový trest. Jenže do role mstitele se posadil Grundmanis, který Hanzla ostře napadl. Bohužel na ledě nebyl žádný z ústeckých bitkařů, aby jihlavského obránce zklidnil. Vzápětí Lvi dopravili puk za Novotného, jenže sudí branku Slovanu neuznali. V závěru první třetiny domácí přitvrdili a nutili Duklu k faulům. Jenže sami přesilovky nedokázali využít a naopak navrátivší TOMÁŠ ČACHOTSKÝ v 19. minutě unikal v brejku. Při svém tažení na Orcta byl zahákován a rozhodčí nařídili trestné střílení. To jihlavský kanonýr bez potíží proměnil. Vymíchal Orcta a bekhendovým blafákem překonal ústeckého brankáře. Tím uzavřel velmi vyhrocenou a dramatickou první třetinu.

Do druhé třetiny vyměnili Lvi gólmana. Orcta nahradil Koutský. V úvodu prostřední části Slovan hodlal výsledek zvrátit. Do sóla se nejprve pustil Čermák a hned na to na brankovišti operoval Šagát. Novotný v brance Dukly byl ale pokaždé pozorný. Ve 25. minutě putoval za nedovolenou výstroj na trestnou lavici jihlavský Indra. Ústí tak mohlo umocnit svůj nápor, ale obrana Dukly nadále odolávala. Ústečtí narozdíl od první třetiny byli o poznání aktivnější a důraznější. To se kromě gólových příležitostí projevovalo jihlavskými vyloučeními. V polovině utkání inkasoval menší trest Ficenc a půl minuty nato A. Padělek za sekání. Jenže místo toho, aby se Slovan v dvojnásobné početní výhodě snažil o zkorigování výsledku, brzy byl vyloučen Zeman za držení. Druhá dvacetiminutovka se nesla v duchu drtivého ústeckého tlaku. Ve 31. minutě se ocitl v gólovce Handlovský, později Šagát. Domácí střelci pálili klidně i golfem z kruhů, neuvěřitelný Novotný ale vše pokryl. V dalším průběhu naopak sudí poslal domácí do tří po trestech Pajiče a Kloboučka. Jihlava dvojnásobnou přesilovkou nepohrdla. V 32. minutě zkušený MARTIN FILIP vymetl z pravé strany růžek Koutského branky. Jihlava předváděla kvalitní a především účelnou hru. Přestože Ústí mělo více šancí, podstatně lépe se dýchalo Dukle. Ve 37. minutě ujel do brejku Filip, ale v nájezdu na Koutského nevyzrál. Naopak patnáct sekund před koncem druhé třetiny vykřesal Lvům naději LUKÁŠ POŽIVIL. Ústecký obránce prostřelil v přesilovce Novotného mezi betony.

Začátek poslední části nabídl vyrovnaný hokej. Ústí sice mělo puk na svých hokejkách častěji, Jihlava se však v klidu atakům domácích bránila a sama dokázala zahrozit. Navíc ve 44. minutě získala výhodu přesilovky po faulu Poživila. Tu sice nevyužila, i tak byla pro domácí naprosto vyrovnaným protivníkem. Postupem času se na domácích hokejkách projevovala nervozita a marně vymýšleli své útoky. A když už se dostali do šance, svůj tým s přehledem zachránil gólman Novotný. Ten se zaskvěl v 51. minutě, kdy roztáhl betony až k tyčce, takže ani ve velké příležitosti domácí Boháč po bekhendové kličce neslavil. V poslední pětiminutovce se Lvi tlačili do branky a vytvářeli na obranu Dukly velký tlak. Hanzl, Ludvík ani Roubík však na Novotného nevyzráli. A to ani v přesilovce, kterou měl Slovan v závěru. A když se chtěl Slovan nadechnout k závěrečnému náporu, oslabil Ústí dvě minuty před koncem Čermák a minutu nato Klobouček za faul loktem. Navrch vyfasoval pětiminutový trest okořeněný bonusem do konce utkání.

Ústí po matném výkonu ztratilo hned úvodní domácí zápas. Naopak Dukla po vynikajícím utkání z jejího pohledu slaví překvapivé, ale především zasloužené vítězství. Série pokračuje hned ve středu 14. března od 17:30 druhým dílem.

Ohlasy trenérů

Petr Rosol (HC Slovan Ústečtí Lvi): "Špatně jsme vstoupili do zápasu, první třetina byla z naší strany katastrofální. Přesto měl být stav po dvaceti minutách 2:2, potřetí nám v letošní sezóně neuznal brankový rozhodčí gól. Naposledy se to stalo proti Chomutovu, kdy nám byl upřen regulérní gól. Všichni na kostce v úterý viděli, že střela Třetiny se odrazila od horní síťky zezadu. Kdyby to bylo 2:2, utkání by se vyvíjelo jiným směrem. Je to vrchol všech vrcholů, je to pro mě nepochopitelné, že brankoví rozhodčí světlo nerozsvítí. Do středečního střetnutí musíme změnit hru i přístup. Zdeňka Orcta jsme střídali, protože obdržel tři góly a chtěli jsme dát mužstvu nový impuls. Středeční zápas začneme v brance s Vladislavem Koutským. O time-outu v čase 57:44 min. jsme chtěli něco vymyslet, bohužel se to nepovedlo."

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): "K vidění byl slušný zápas, který měl tempo. Všichni naši hráči hráli jako tým, bojovali jsme a byli jsme i náležitě odměněni vítězstvím. V Ústí nad Labem jsme zvítězili poprvé v sezóně, jinak se nám na severu Čech nedařilo. Utkání jsme začali velice dobře, od začátku jsme měli dobrý pohyb. Nevím, jestli pro nás byla výhoda, že jsme měli o týden kratší pauzu, ale je lepší, než jít po nějaké delší pauze do zápasu. Z naší strany bylo důležité, že jsme vydrželi hrát po celých šedesát minut s dobrým pohybem a do středečního zápasu, stejně jako do každého jiného, půjdeme s cílem vyhrát."