3:2
(0:0, 2:1, 1:1)

Jihlavští hokejisté vydřeli vítězství a postup do semifinále

04.03.2015 / Libor Kucza

Do utkání vstoupili lépe hosté, kteří působili aktivněji. Dukla ale poté vyrovnala hru. Skóre se měnilo až v prostřední periodě, kdy se jako první prosadil Jan Rudovský. Červenožlutí však v závěru dějství zvrátili vývoj duelu ve svůj prospěch, dvakrát se totožně trefil Michal Důras. Ve třetině závěrečné ještě navýšil vedení mužstva z krajského města Vysočiny Marek Melenovský. Hosté sice v samotném závěru snížili, ale vyrovnat se Středočechům nepodařilo. Dukla tak zvítězila 3:2, čímž si zajistila postup do semifinálových bojů.
04.03.2015 17:30, 1. liga ČR - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Mocek, Dobrovolný, Staněk, Kaláb, Štebih, Schejbal, Šidlík – Čachotský, A. Zeman, Diviš - Seman, Harkabus, Jergl - Kuřítko, Melenovský, Malec - Důras, Prokš, Schejbal
3

Rytíři Kladno

Lukáš – Gutwald, Kaberle, Růžička, Klouček, Lukáč, J. Zeman, Kania – Horna, Dragoun, Strnad - Eberle, Hořava, Tenkrát - Kindl, Stach, Hlaváč - Redlich, Rudovský
2
Branky a nahrávky: 38. Důras (Staněk, Melenovský), 40. Důras (Staněk), 56. Melenovský (Čachotký, Dobrovolný) – 21. Rudovský (Dragoun, Kaberle), 59. Růžička (Rudovský, Kaberle). Rozhodčí: Přikryl, Trombík – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5691. Střely na branku: 34:38. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.

Průběh utkání

Sedmý duel čtvrtfinálové série odstartoval v poměrně velkém tempu. O něco aktivnější byli hosté, kteří si hned ve čtvrté minutě vypracovali solidní brankovou příležitost. Jan Eberle ale z úhlu neuspěl, taktéž dorážka byla lapena Sáblíkem. Jihlavským příznivcům zatrnulo o několik málo minut později, když z pozice levého kruhu orazítkoval tyč Miloslav Hořava. Dukle se poté naskytla příležitost v podobě přesilové hry, která ale zůstala nevyužita. Obraz hry se stále více vyrovnával, načež se do velkých možností také dostala Dukla. Nejprve se ukázkově před Lukáše proháčkoval Tomáš Ćachotský, následně hostující brankář eliminoval také dva pokusy Marka Melenovského. Do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu.

Druhá perioda začala pro domácí velkým šokem. Jan Rudovský nahodil ze středního pásma kotouč, který Sáblíkovi nešťastně propadl za brankovou čáru – 0:1. Několik málo minut pak byli červenožlutí mírně zaskočeni, přičemž Kladno se prezentovalo v naprosté herní pohodě. Až ve 27. minutě se mužstvo s Ježkem na hrudi znovu dostalo do slibné šance. Jakub Schejbal však z levé strany výborně chytajícího Lukáše nepřekonal.

Rytíři následně krutě doplatili na svou nedisciplinovanost. V čase 37:28 posunul Marek Melenovský kotouč na modrou čáru, odkud Robin Staněk nahodil na branku. Michal Důras poté agilně tečoval touš do pravého horního rohu hostující branky – 1:1. Sotva na Horáckém zimním stadionu dozněla exploze radosti, celá situace se téměř totožně zopakovala. Staněk opět adresoval kus gumové pryže na branku, před níž změnil směr letu puku Michal Důras. Projektil se nyní doslova silou vůle došoural za brankovou čáru – 2:1.

Do třetí periody tak nastoupila v lepším rozpoložení Dukla, která byla velmi aktivní. Tomáš Čachotský mohl nedlouho po vhazování navýšit vedení, avšak Lukáš se přetlačit nenechal. Dragoun poté pálil z pozice pravého kruhu, ale Sáblík byl taktéž na svém místě. Ve 48. minutě se opět diváci zvedali ze sedadel. Na jedné straně neuspěl zcela sám před domácím brankářem Tomáš Kaberle, z následného protiútoku tří na jednoho se nemohl radovat Marek Prokš. Když posléze nepropálil z mezikruží Lukáše ani Richard Diviš, schylovalo se k dramatu.

To ještě přiživil potrestaný Marek Melenovský, jehož trest ale Dukla s vypětím všech sil ubránila. Právě zmíněný forvard následně potřetí rozjásal jihlavské příznivce. Tomáš Čachotský opět prokázal svou genialitu a přesným pasem nalezl najíždějícího Marka Melenovského. Červenožlutá „pětapadesátka“ pak trefila skulinu mezi levou rukou a tělem hostujícího muže v masce – 3:1. Ochozy stadionu již probíhala mexická vlna, když si Jiří Čelanský vyžádal oddechový čas a odvolal Jana Lukáše. V čase 58:02 pak David Růžička zdramatizoval klání, když od modré čáry procedil puk skrze hradbu těl a Lukáše Sáblíka – 3:2. Navzdory úporné snaze a několika velkým šancím ale Kladno nedokázalo vyrovnat. Litovat může především Tomáš Kaberle, před kterým zela odkrytá brána. Dukla tak k obrovské radosti udolala Rytíře v poměru 3:2 a zaslouženě slaví postup do semifinále, v němž se střetne s chomutovskými Piráty.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (Rytíři Kladno): Myslím si, že první polovinu jsme měli víc ze hry, bohužel jsme z toho vypadli. Vytvořili jsme si hodně šancí, bohužel ty nejdůležitější jsme neproměnili. V druhých deseti minutách druhé třetiny jsme byli čtyřikrát venku, to se pak hraje těžko, Jihlava zápas otočila. Ve třetí třetině skórovala jako první Jihlava, ale my jsme ukázali, že když hrajeme v pěti, sílu máme. Série byla vyrovnaná a o vítězi rozhodovaly maličkosti.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): My jsme rádi, že se nám podařilo porazit Kladno, to se nepodaří každý den. Musím souhlasit s Jirkou, že do poloviny utkání jsme tahali za kratší konec provazu. Pak nás ale dvě přesilové hry postavily na nohy. Kluci si to zasloužili za pracovitost a pokoru v celé sérii. Zároveň musím pochválit oba gólmany, Davida Ritticha i Lukáše Sáblíka, který v tomto zápase předvedl to, co k tomu patří.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie