3:2p
(2:0, 0:1, 0:1 - 1:0)

Vyrovnanou bitvu v Brně rozsekl v prodloužení Němec, Jihlava si odváží z horké půdy bod

26.12.2017 / Matěj Laža

Na tradiční Štěpánské kolo zajížděla Jihlava do nedalekého Brna. V první části zaskočila Dukla zpočátku zakřiknutou Kometu aktivním pohybem. Domácí ale dokázali úvodní nápor přečkat a postupně začali diktovat tempo utkání. Vstřelili také dva góly v rozmezí minuty a půl, účet otevřel Dočekal a následoval ho Krejčík. Do druhé třetiny se dokázala Jihlava zvednout a snížit. Chybu Zaťoviče zužitkoval Skořepa. Vyrovnaný boj se odehrával i nadále, moc krásy nám hra nenabídla. Přesto se ještě skóre měnilo. V 49. minutě využil přesilovku po pouhých 2 sekundách Erik de la Rose. Utkání dospělo až do prodloužení, kde po třech minutách propadla celá hostující trojice a bylo po úniku Němce nařízeno trestné střílení, které proměnil sám faulovaný a rozhodl o dvou bodech pro Brno. Další utkání sehraje Dukla na domácím ledě 28. prosince a nastoupí ve speciální bílé edici dresů, které budou k vidění pouze v tomto utkání.
26.12.2017 15:10, Tipsport extraliga - 33. kolo

HC Kometa Brno

Langhamer – Barinka, O. Němec, Gulaši, Krejčík, Malec, Bartejs, Štencel – Zaťovič, V. Němec, Haščák – Svoboda, Hruška, Erat – R. Zohorna, H. Zohorna, Mallet – Dočekal, Čermák, Horký
3

HC Dukla Jihlava

Vejmelka – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Stříteský, Kajínek, Šidlík, Bryhnisveen – Rabbit, Hamill, Čachotský – Seman, Skořepa, Žálčík – Anděl, Zeman, Kubalík – Hlinka, Hubáček, Rys
2
Branky a nahrávky: 16. Dočekal (Horký), 17. Krejčík (Horký), 64. V. Němec (TS) – 28. Skořepa, 49. de la Rose (Rabbit). Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Frodl, Klouček. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7700 (vyprodáno). Střely na branku: 28:14. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Štěpánský duel v zaplněné DRFG Areně začal přesilovou hrou hostujícího týmu po faulu Ondřeje Němce, brněnský celek ale první obtížnější situaci bez zaváhání ustál. V dalších minutách převládaly na hokejkách obou týmů spíše nepřesnosti a kotouč se ani na jedné straně kluziště příliš dlouho neohřál. Početní převahu dostali k dispozici také domácí, konkrétně ve 13. minutě, kdy za katr putoval Seman, v oslabení ale zahrozili Jihlavští. Tomáš Čachotský se dostal do samostatného úniku, svůj um ale předvedl Marek Langhamer, který proti hostujícímu kapitánovi vystrčil levý beton a zabránil tak pohromě v brněnské síti.

O minutu později už bylo v brněnském svatostánku veselo. Luboš Horký sice nejprve sám neproměnil velkou šanci, když se zjevil sám před gólmanem Vejmelkou, následně se ale znova chopil kotouče. poslal jej Martinu Dočekalovi mezi kruhy a útočník s devadesátkou na zádech uklidil puk k pravé tyči – 1:0. Tři minuty před koncem úvodního dějství se domácí dostali do dvoubrankového vedení. Jakub Krejčík si sjel pro další gólovou přihrávku Luboše Horkého a trefil přesně do šibenice – 2:0.

Druhou část začali aktivně Jihlavští, svěřenci hlavního kouče Libora Zábranského ale tlak soupeře ubránili a o chvíli později dostali šanci navýšit svůj náskok v přesilové hře. Po parádní kombinaci se kotouč dostal až k osamocenému Zaťovičovi, jehož dorážku z pravé strany Vejmelka pokryl. Ve 28. minutě měl poprvé v utkání důvod k radosti také hlouček fanoušků ve žlutých dresech v rohu DRFG Areny. Všem Brňanům ujel Josef Skořepa a střelou pod horní tyč překonal Langhamera. Domácí se následně snažili vzít si dvoubrankové vedení zpět. Největší šanci měl ve druhé třetině Jan Hruška, ale ani velkou chybu Karla Vejmelky dvě minuty před koncem druhé části domácí nevyužili a do šaten se tak šlo za stavu 2:1 pro brněnské mužstvo.

Také ve třetí třetině se domácí hnali za gólem, který by pojistil vedení, po osmi minutách ale přišla krutá rána. Rozhodčí se rozhodl vyloučit Krejčíka za hit na modré čáře, Jihlavští vyhráli buly v útočném pásmu přesně na modrou čáru, kde stál Erik de la Rose a propálil vše, co mu stálo v cestě – 2:2. Necelých šest minut před koncem třetí části se dostal do skvělé pozice Tomáš Kubalík, Brněnští ale opět museli děkovat Marku Langhamerovi a jeho dalšímu skvělému zákroku, který zajistil, že se pod Špilberkem bude hrát prodloužení.

V nastaveném čase hrozila více Kometa, když se před brankou dostal k puku Krejčík, Vejmelku ale nepřekonal. Ve čtvrté minutě ujel všem hráčům Vojtěch Němec a Šidlík ho musel hákovat. Rozhodčí nekompromisně nařídil trestné střílení a zkušený brněnský technik forhendovou kličkou nedal Vejmelkovi šanci. Vojtěch Němec tak rozhodl o bonusovém bodu pro domácí Kometu.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): Naše hra ukázala, že nejsme v optimálním rozpoložení, pouze první třetina, kdy jsme soupeře přehráli, snese přísnější měřítko. Ve druhé třetině to z naší strany byla hodně špatné, jako zlom vidím přesilovou hru, kdy naši hráči byli sami dva před gólmanem, ale neproměnili a pak přišlo to, co jsme nejméně potřebovali a to byl gól soupeře. V prodloužení to provedl Vojtěch Němec výborně a já doufám, že se od toho odrazíme k lepším výkonům.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): My jsme vstoupili do zápasu trošku s respektem a nechali jsme soupeře odskočit do dvoubrankového vedení, ale od druhé třetiny jsme byli vyrovnaným soupeřem, dali jsme dva góly, vytvořili jsme si tam i nějaké další nájezdy, ale bohužel jsme neproměnili. V prodloužení jsme neměli nechat Vojtěcha Němce ujet a bohužel to dopadlo tak jak to dopadlo. V trestném střílení pak měl více klidu a rozhodl. Úvod špatný, konec lepší.