3:2p
(1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)

Syndrom Dynamo ukončen. Přesilovky rozhodly o jihlavské výhře

30.01.2018 / Tomáš Kalas

Poslední lednové utkání začalo ve velice unylém tempu. První šance přišla na konci páté minuty, střelu Anděla vyrazil Kacetl. I Pardubice měly jednu šanci, Tomáškův tečovaný kotouč letěl vedle levé tyče. Od poloviny 12. minuty, kdy se Wishart pustil po faulu na Svobodu do Kajínka, chytlo utkání tempo a říz. Jediný gól za úvodních 20 minut zaznamenal Matěj Stříteský, když propálil vše před sebou. Druhá dvacetiminutovka nabídla dvě ohromné šance Dukly, nejprve Zeman poslal kotouč těsně vedle pravé tyče po přesném pasu od Dostálka před branku, následně Straka po úniku v oslabení trefil levou tyč. A Dynamo odpovědělo gólem, po zákroku na Skořepu skóroval Kaut. Do poslední části mohlo být pro Duklu hůře, Kaut ani Holland své šance na úvodu neproměnili. Přesilovek na straně Dynama přibývalo a času ubývalo. Minutu a půl před koncem ale tečoval střelu Stříteského Skořepa a šlo se do prodloužení. První střela Anděla ještě zápas neukončila, dorážka Radka Hubáčka ale ano a Dukla porazila Dynamo po dlouhé době, 3:2 po prodloužení
30.01.2018 17:30, Tipsport extraliga - 45. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Suchánek, Kajínek, Zdráhal, Bryhnisveen, Půža, Stříteský, Váňa – Dostálek, Zeman, Čachotský – Seman, Skořepa, Straka – Anděl, Hlinka, Žálčík – Diviš, Hubáček, Hamill
3

HC Dynamo Pardubice

Kacetl – Hrabal, Trončinský, Wishart, Cardwell, Mojžíš, Holland, Ščotka – Rolinek, Marosz, Sýkora – Treille, Tomášek, Svoboda – Perret, Poulíček, Kaut – Beran, Dušek, Bojko
2
Branky a nahrávky: 17. Stříteský (Čachotský, Dostálek), 59. Skořepa (Stříteský), 65. Hubáček – 24. Bojko (Trončinský, Treille), 37. Kaut (Tomášek). Rozhodčí: Pešina, Svoboda – Kis, Rampír. Vyloučení: 6:11, navíc Wishart (PCE) 10 min. OT, Trončínský (PCE) 10 min. OT. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 183. Střely na branku: 39:20. Zblokované střely: 9:17. Hity: 2:2. Vhazování: 43:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

Další důležité utkání pro Duklu v samotném úvodu moc hokejové krásy nenabídlo. Hra byla velice nepřesná, první šance na konci 5. minuty se týkala střely Anděla z levého kruhu, Kacetl ji vyrazil. I na druhé straně byla k vidění šance, Tomášek kotouč poslal po přihrávce před bránu vedle levé tyče. Na druhé straně o pár sekund později chybělo málo k tomu, aby Jihlava vedla, hostující gólman neodhadl rozehrávku a na Dostálka zívala prázdná branka. Hned po této situaci dostalo utkání říz. Kajínek ve svém obranném pásmu fauloval Svobodu a jal se ho mstít Wishart. Tento souboj, který vyhrál zámořský bek, zároveň spustil i emoce, kterých bylo v utkání k vidění ještě mnoho. Oba hráči dostali dvakrát dvě minuty, Wishart ještě deset minut navrch. Na začátku 17. minuty byl vyloučen Beran a Jihlava přesilovku využila po 22 sekundách. Puk se od Čachotského dostal k Matěji Stříteskému, ten se na modré čáře napřáhl a propálil vše před sebou. Do konce třetiny si ještě za protesty spolu s dvouminutovým trestem pro Trončínského vysloužil „panenku“ hostující Svoboda a ukončil tak první třetinu.

V druhé třetině nemuseli diváci na gól čekat úplně dlouho. Rolinkův bekhend ještě gólový nebyl, střela Trončínského tečovaná Hlinkou a doražena do brány Vladislavem Bojkem gólová byla a fanoušci hostí pozvedli své šály nad hlavu. Jihlava si v průběhu nejvyhrocenější třetiny vytvořila dvě vážné šance. První nezužitkoval Zeman po přesném pasu od Dostálka před bránu v 25. minutě, další šance přišla ve vlastním oslabení po vyloučení Semana. Stříteský o mantinel nabídl kotouč Strakovi, ten si obhodil obránce a střelou z mezikruží trefil vnitřní část levé tyče. Hra pokračovala dále, nebyla nouze o tvrdé střety a emoce. Ty rozvířila situace z 37. minuty, kdy byl Skořepa nedovoleně zastaven ve vlastním obranném pásmu, jenže hra pokračovala bez vyloučení dále a po přihrávce od Tomáška se prosadil Martin Kaut. Fanoušci si tento verdikt a následný gól vyložili po svém a do konce třetiny se podpora nesla ve znamení nadávek a urážek.

Stejně jako třetí třetinu, i tu druhou zahájila Dukla pod tlakem a Pardubice mohly přidat třetí gól, ani Kaut, ani Holland Kořenáře nepřekonali. S postupem času přibýval tlak Dukly, jako prostředky k tomu měly posloužit hned čtyři přesilovky ve třetí třetině. Nejprve šel na konci 47. minuty ven Trončínský za podražení, Jihlava ale nemohla pořádně založit útok a první početní výhoda nebyla tak ničím nebezpečná. Pouhých 38 sekund po návratu Trončínského šel na jeho místo Petr Sýkora za sekání, nejvážnější situace byla asi střela Suchánka, po níž musel hostující gólman vytáhnout lapačku. S koncem utkání rostl tlak Jihlavy, jenže šance chyběly. Tři minuty a padesát sekund před koncem šel ven Marosz za vysokou hůl v obličeji Straky. Straka byl navíc krvavě zraněn a hostující forvard byl vyloučen na čtyři minuty. Minutu a půl před koncem jihlavský stadion explodoval radostí, ránu Stříteského od modré tečoval Josef Skořepa a srovnal na 2:2.

V prodloužení převzala taktovku Dukla a byla aktivnější. 39 sekund po zahájení si najel z levého křídla Anděl a trefil vnitřní část pravé tyče. Sudí se raději jeli přesvědčit o tom, zda gól padl, či ne. Nestalo se tak, přesto byla Jihlava při chuti a v polovině 64. minuty musel opustit hrací plochu Bojko za podražení. V pořadí jedenáctá přesilovka Dukly již byla využita. Čachotský rozhodil puk na Hubáčka, domácí útočník si ho rychle vyměnil s Divišem a Radek Hubáček rozhodl o tom, že Dukla jednak vstřelila všechny góly z přesilovek, ale také přemohla Dynamo 3:2 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Pavel Marek (HC Dynamo Pardubice): Utkání bylo vyrovnané, hrálo se s obrovským nasazením a ve vysokém tempu. Z našeho pohledu je to velká škoda, jelikož jsme měli velikou naději na zisk tří bodů. Ale ve třetí třetině jsme měli výpadky v koncentraci, v disciplíně a byla proti nám série přesilovek, ve kterých Dukla otočila utkání v její prospěch.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Vytěžili jsme dva body a diváci, kteří přišli na Horácký zimní stadion, viděli výborné utkání z obou stran. Byli jsme možná šťastnější, ale máme dva body, které se počítají. Takhle urvané utkání hráče znovu nakopne a znovu půjdeme naplno od začátku do dalšího utkání, které nás čeká v pátek proti Kometě. Dukla byla kritizovaná za přesilové hry od "trenérů-netrenérů" a kdo hokej hrál, tak ví, že přesilovky jsou těžké, jelikož se na Vás soupeř připraví. Jsme rádi, že nám to tam v přesilovkách začíná padat. Hráči si věří a jen škoda, že jsme přesilových her nevyužili více, protože bychom mohli vyhrát za tři body.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie