3:2p
(0:1, 2:1, 0:0 - 1:0)

Dukla po dobrém výkonu podlehla Slavii v prodloužení

18.01.2023 / Natálie Poláčková

Středeční podvečer patřil v Edenu souboji jihlavské Dukly a Slavie. Do utkání lépe vstoupila Jihlava, která se již ve třetí minutě dostala do vedení zásluhou Richarda Cachnína. Ve druhé periodě se však povedlo domácímu celku nejprve srovnat a následně i dostat do vedení po trestném střílení Žejdla. O dvě minuty později Valovu střelu tečoval Josef Skořepa, bylo opět srovnáno. V prodloužení nakonec dokázali domácí po 66 vteřinách vsítit vítěznou branku. Dukla tak podlehla Slavii - 2:3pp.
18.01.2023 18:00, Chance Liga - 39. kolo

HC Slavia Praha

Málek - Volevecký, Klikorka, Hejda, Žovinec, Křepelka, Barák, Szathmáry, Matyáš - Všetečka, Žejdl, Kulda - Šmerha, Kern, J. Brož - Mrňa, Závora, Strnad - Stehlík, Havrda, Simon
3

HC Dukla Jihlava

Neužil - Bilčík, Chvátal, Kolář, Kachyňa, Dundáček, Vala, Kočí - Čachotský, Skořepa, Havránek - Harkabus, Menšík, Fronk - Tecl, Pořízek, Chlubna - Cachnín, Juda, V. Brož
2
Branky a nahrávky: 24. Simon (Stehlík, Kern), 33. Žejdl (TS), 62. Žovinec (Kulda) - 3. Cachnín (Kočí, Bilčík), 35. Skořepa (Vala, Dundáček). Rozhodčí: Kosnar, Zubzanda - Belko, Kotlík. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 893. Střely na branku: 39:21. Zblokované střely: 14:29. Vhazování: 25:26. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Úvod zápasu patřil Dukle, tomu nasvědčuje i rychlá branka jihlavského celku. V čase 02:23 se kotouč odrazil od jednoho z hráčů sešívaného celku. Puku si na kruhu všiml Richard Cachnín, který dostal puk mezi betony Málka. „Cemba“ vsítil svůj druhý gól za Jihlavu v letošní sezoně.

O tři minuty později přišlo vyloučení Judy za nedovolené bránění. Domácí se dostávali do šancí a Neužil měl co dělat. Z první nejprve pálil Kulda, následně po Klikorkově přihrávce pálil Žejdl. Jeho pokus se ještě snažili před bránou dorazit jeho spoluhráči. Hru musel přerušit Neužil. Následně se i přes návrat Judy na led držela Slavia.

Vyloučení neušlo ani druhé straně. Dukla se po vyhraném buly dostala do šance. Přihrávky Čachotského se Skořepou vyústili ve střelu Pořízka, který se pokusil vystřelit z mezikruží. Skoro jistý gól však dokázal díky rychlému přesunu Málek vyrazit. Další šance už v přesilovce nepřišla a domácí se vrátili do plných. O chvíli později se do rychlého protiútoku dostal Cachnín, Málek opět zasáhl. Ještě před odchodem do kabin mohli domácí srovnat. Mrňa poslal puk na dojíždějícího Závoru, který nakonec bránu přestřelil.

Podobně jako v první třetině Dukla, nyní dokázala rychle skórovat Slavia. Ve 24. minutě po protiútoku sešívaných skončil puk za zády Neužila. Stehlík si těsně před bránou našel Michala Simona, od jeho hokejky se puk odrazil do mezírky mezi betony. Domácí se pokusili rychle vsítit další branku. Šmerhův pas tečoval J. Brož od modré čáry, Neužil nakonec zasahovat nemusel.

V oslabení se slávisté dostali do útoku, díky nepřesné přihrávce se nakonec vypravila Dukla do protiútoku. Čachotského úmysl odrazit puk od zad Málka do brány nakonec nevyšel. Po minutě přesilovky však byl vyloučený Fronk a hra se tak přesunula do čtyř. Ani jeden z celků se nedostal do větší šance. Po návratu jihlavského útočník na led před jihlavskou bránou zalehl kotouč Filip Dundáček a bylo tak nařízeno trestné střílení. Lukáš Žejdl našel mezírku mezi betonem a lapačkou Neužila.

Jihlavský celek si to nechtěl nechat líbit a po chvíli se dostal do šance. Valovu střelu zblokovala obrana, následnou dorážku už musel krýt Málek. Dukla trvalo pouze dvě minuty, než dokázal srovnat chod zápasu. Od modré střely vystřelil Vala, jeho střelu ještě před bránou tečoval Josef Skořepa. Červenožlutý kapitán dostal puk mimo dosah Málkovy lapačky. Do konce třetiny už se do větší šance nedostal ani jeden z týmů.

Od začátku třetí třetiny drželi spíše jihlavští hokejisté. Po vyloučení Menšíka se ale do šancí dostali domácí. Všetečkovu tvrdou střelu vyrazil Neužil k Mrňovi, který zkoušel dorážet, díky nepřesné střele nakonec mohla Dukla vyhodit. Oslabení tak Jihlava přežila, o chvíli později zamířil Menšík na trestnou znovu, tentokrát společně s domácím Matyášem. Ve hře čtyři na čtyři neměl ani jeden z týmů žádnou větší šanci.

Při brejku na levé straně svého útočného pásma se do akce dostal Mrňa. Ten přihrál na Žovince, který vypálil k bližší tyči. Jeho pokus Neužil viděl a zastavil. O chvíli později se do šance dostala pro změnu Dukla. Fronk poslal do útoku Menšíka, který se pokusil bekhendovým blafákem překonal Málka. Jeho pokus nakonec skončil mimo klec a rozhodčí přerušovali hru kvůli posunuté brance.

Na trestnou již po třetí v zápase zamířil Menšík, což byla pro Domácí celek velká šance, jak se dostat do vedení. Poté co se nedařilo Slavii usadit v útoku se ke konci přesilovky dostal Žovinec, jeho pokus nakonec Dukla vyhodila. Ke konci třetiny se ještě před Málkovou brankou ocitl kotouč těsně u brankové čáry, tu nakonec puk nepřešel a zápas tak dospěl až do prodloužení. V tom nakonec po 66 vteřinách uspěli domácí, když se do úniku dostal Dušan Žovinec, který procpal kotouč u bližší tyče za Neužila.

Ohlasy trenérů

Pavel Kolařík (HC Slavia Praha): V první třetině to z naší strany nebylo úplně ono. Soupeř se dostával do šancí, ale naštěstí jsme to přežili jen s jednogólovým mankem. Druhá třetina ale podle mě naopak byla naše. Měli jsme tam spoustu šancí, ale bohužel to tam nepadlo víckrát. Ve třetí třetině to bylo nahoru dolů. V závěru jsme měli přesilovku, při které jsme to chtěli rozhodnout za tři body, ale nepovedlo se nám to. Jsme rádi, že v prodloužení nám to tam padlo a držíme vítěznou sérii.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Po dlouhé době jsme nějak doplnili kádr a mohli nastoupit na čtyři útoky. Slavia teď má výbornou formu, ale do utkání jsme vstoupili dobře a tím, že jsme doplnili hráče, měl tým trošku jinou tvář, než jak jsme se prezentovali v těch předchozích zápasech. Ve druhé třetině nás Slavia i vinou nějakých oslabení zatlačila a dokázala otočit vývoj. Ještě jsme sice dokázali vyrovnat, ale ve třetí třetině to bylo nahoru dolů. Co se dělo v prodloužení, ani nebudu komentovat. Kdybychom proměnili víc šancí, mohlo to vypadat jinak, ale takhle můžeme jen pogratulovat Slavii.