0:2
(0:0, 0:1, 0:1)

Derby pro Třebíč. Horácká Slavia rozhodla dvěma góly

01.11.2023 / Vít Trubička

Derby s Třebíčí moc gólů nepřineslo. Jihlavští se snažili, přesto tentokrát neumístili ani jeden kotouč za záda gólmana Mičána. Naopak soupeři se povedlo hned ve dvou případech, jednou v polovině utkání, v závěru pak ještě pojistil své vedení trefou do prázdné branky. Potvrdilo se tak letošní vzájemné pravidlo, že se zadařilo hostujícímu celku.
01.11.2023 17:30, Chance Liga - 18. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Strejček, Dundáček, Ozols, Kachyňa, Kolář (A), Kočí – Čachotský (C), Bartoš, Cachnín – Jungwirth, Havránek, Štefančík – Jelínek, Menšík, Brož – Berger, Pořízek, Krajč
0

SK Horácká Slavia Třebíč

Mičán – Bořuta, Furch, Štebih, Vodička, Baláž, Kříž – Dočekal (A), Bittner (C), Psota – Matěj Svoboda, Malý, Ferda (A) – Frömel, Kučera, Michalčuk – Stehlík, Matyáš Svoboda, Poizl
2
Branky a nahrávky: 31. Matěj Svoboda (Malý), 60. Štebih (Mičán). Rozhodčí: Bejček, Kostourek – Zídek, Pěkný. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 511. Střely na branku: 25:30. Zblokované střely: 7:5. Vhazování: 41:19. Průběh utkání: 0:2.

Průběh utkání

Úvod derby s Třebíčí se nesl v trochu rozevlátém dojmu s častým přesunem hry od jedné branky k druhé. Ovšem ani Adam Beran, ani Jan Mičán příliš práce mezi třemi tyčemi neměli. Větší tlak si sice utvářela domácí Dukla, přesto blíže k první brance zápasu měla Třebíč po Frömelově zakončení. Adam Beran se ale nakonec v brance zorientoval a puk polapil. I proto zůstal stav po první periodě nezměněný 0:0.

Druhá třetina zpočátku vypadala jako přes kopírák k té první. Zpočátku byla o něco aktivnější Horácká Slavia, která ale narážela na připraveného jihlavského brankáře. Domácí tým osmělila až přesilovka v 27. minutě, přesto krátce po jejím skončení inkasoval první gól.

Přesně v polovině utkání se rozjel dopředu od třebíčské branky Matěj Svoboda, který našel volnou skulinu v horním růžku klece Dukly. Půl minuty nato ovšem mohlo být srovnáno. Tomáš Havránek stál osamocený před svatyní Třebíčských, avšak nedostal včas přihrávku pro její doklepnutí mezi tři tyče.

Samotný zápas se ale posléze začal více přiostřovat. O tom svědčí narůstající množství trestů za hrubost. Herně se ovšem dařilo hostům z Třebíče. Přesto už ani v tomto případě žádný další gól nepadl a Horácká Slavia odstartovala závěrečné dějství s jednobrankovým náskokem.

Do poslední části zápasu vstoupila lépe Dukla, která si vytvořila proti Mičánovi více slibných střeleckých příležitostí. Třebíč se osmělila až v další přesilovce, přesto i v ní se na gólové listině nic nezměnilo a Jihlavští se po jejím skončení opět chopili příležitosti.

Poslední desetiminutovku ovšem započala lépe Třebíč, která se držela častěji na kotouči. Jejich snažení ale stále neznamenalo žádné výraznější ohrožení svatyně Adama Berana. Aktivita se vyrovnala až postupně, kdy navíc měla Dukla další početní výhodu.

Proto v závěru zvýšila svůj útočný tlak ve snaze dojít k vyrovnání. Té mělo pomoct i odvolání Berana z branky v 59. minutě. Právě to se ale stalo kontraproduktivním. V čase 59:17 totiž definitivně stvrdil výhru Horácké Slavie Miha Štebih náhozem z rohu po Mičánově levici přes celé hřiště až do prázdné klece Jihlavy. Z druhého vzájemného derby tohoto ročníku tak Dukla odchází bez bodového zisku.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Barvíř (SK Horácká Slavia Třebíč): „My jsme spokojeni, vrátili jsme Jihlavě úvodní domácí porážku. Očekávali jsme tlak ze strany Dukly, chtěli jsme jej eliminovat, tím, že budeme silní v osobních soubojích a dobře zachytíme začátek utkání. To se nám podařilo a myslím, že v první třetině jsme byli mírně lepším týmem. Ve druhé jsme měli výbornou pasáž, v níž jsme velice dobře bruslili a přehrávali Jihlavu. Domácí na to reagovali timeoutem, po němž se to trochu porovnalo. Z jednoho nenápadného brejku jsme se dostali do vedení, což nám dodalo ještě více sebevědomí. Zároveň jsme si to ale také od té doby začali komplikovat vyloučeními. V nich byla Jihlava hodně nebezpečná, nám ovšem v brance zachytal Honza Mičán, puky jen nevyrážel. Tím pádem podal v celém zápase výborný výkon a podržel nás. Ve třetí třetině jsme dali gól do prázdné branky. Nicméně, Jihlava nás párkrát zmáčkla. Takhle kvalitní tým tu sílu umí vyvinout, což nám dělalo problémy. Po 60 minutách si ale body zasloužíme, protože tým pracoval na 110 %. Právě to, spolu s výkonem gólmana, rozhodlo a odešli jsme z utkání jako šťastnější celek. Chci poděkovat naším fanouškům, kteří nás přijeli podpořit. Oba tábory vytvořily výbornou atmosféru. Právě pro ní se to hraje.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): „Třebíč tentokrát vyhrála zaslouženě. Nemyslím si, že jsme soupeře zatlačili v jistých fázích, jak tvrdí trenér. Horácká Slavia byla lepší v osobních soubojích, parádně zápas odbránila. Ať už odstoupenou obranou nebo silou v obranném pásmu. Samozřejmě, gólman jim zachytal dobře, ale my jsme si tolik nebezpečných šancí nevypracovali. Naopak jsme měli problém se vůbec dostat do útočného pásma, navíc v něm něco sehrát. Když už můžeme vystřelit, chceme nahrávat. Když máme vystřelit z první, zpracujeme si puk. Těmito opaky jsme to soupeři zjednodušili, nebylo tam nic překvapivého. Chtěli jsme se s ním prát v rozích. Nicméně Třebíč byla silnější v soubojích, proto jsme ztráceli kotouče. Těžko se mi také hovoří o našich přesilovkách. Už je víceméně jedno, kdo na ně na led jde, protože každý udělá opak toho, co udělat má. To nám sráží sebevědomí, nedokážeme si takto pomoct, nadřeme se na góly, je tam hrozná křeč, která je šíleně vidět i navenek. Můžeme jen Třebíči pogratulovat k zaslouženého vítězství.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie