4:7
(3:2, 1:2, 0:3)

Dvoubrankové vedení proti Porubě nestačilo, Slezané vezou domů tři body

18.11.2023 / Tomáš Lysý

Úvod zápasu mezi Jihlavou a Porubou byl hodně divoký. Nejprve se v oslabení prosadila Dukla zásluhou Tomáše Harkabuse, vzápětí hosté vyrovnali také v oslabení. Za Jihlavu rychle odpověděl Richard Cachnín, ovšem lídr tabulky v 10. minutě opět odpověděl gólem na 2:2. Do kabin šli přesto spokojenější domácí, jelikož Tomáš Čachotský využil přesilovku 5 na 3. Ve druhé části navýšil jihlavské vedení Tomáš Havránek, jenže ani dvoubrankový náskok červenožlutým nestačil k bodovému zisku. Na konci druhé části již bylo srovnáno a vítězný gól vstřelili Ostravané zkraje třetí třetiny. Poté se ještě dvakrát prosadil Tomáš Gřeš - opět v oslabení a pak trefou do prázdné klece. I přes dobrý vývoj zápasu tak Dukla prohrála 4:7.
18.11.2023 16:30, Chance Liga - 22. kolo

HC Dukla Jihlava

Stuchlík – Bilčík, Kočí, Dundáček, Ozols, Kolář (A), Dvořák, Vala – Čachotský (C), Bartoš, Cachnín – Štefančík, Havránek, Šik – Harkabus (A), Menšík, Brož – Krajč, Handl, Jelínek
4

HC RT TORAX Poruba

Bláha (26. Dolejš) – Doudera, Sedlák, Klimíček, Lemcke, Voráček, Gutwald – Šoustal, Střondala (A), Tvrdoň – Christov, Berisha, Razgals – Gřeš, Vachovec (A), Klímek – Šedivý, Krenželok (C), Mrázek
7
Branky a nahrávky: 2. Harkabus (Menšík), 7. Cachnín (Menšík), 17. Čachotský (Harkabus, Ozols), 26. Havránek – 5. Střondala (Šoustal), 10. Christov (Razgals, Klimíček), 29. Střondala, 37. Šedivý (Mrázek, Tvrdoň), 42. Gutwald (Střondala, Šoustal), 52. Gřeš, 55. Gřeš (Voráček, Gutwald). Rozhodčí: Horák, Veselý – Baxa, Pěkný. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 2:2. Diváci: 789. Střely na branku: 35:22. Zblokované střely: 4:12. Vhazování: 41:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:7.

Průběh utkání

Kdo se den po státním svátku zdržel třeba na chatě a přijel na zimní stadion do Pelhřimova až v desáté minutě, přišel o čtyři branky. Po 84 sekundách hry odvedl dobrou práci v oslabení Matouš Menšík, který se po levé straně dostal před branku a ještě dokázal prostrčit puk před prázdnou klec na Tomáše Harkabuse, jenž se nemohl mýlit. Poruba srovnala také v oslabení. Domácí propadli ve středním pásmu, Šoustal v situaci prakticky dva na nikoho dal kotouč pro Vojtěcha Střondalu a ten i v pádu poslal puk zblízka nad ležícího Stuchlíka do sítě.

Gólové hody pokračovaly. V čase 6:40 totiž zapsal přesnou přihrávku znovu Menšík, když mezi kruhy našel volného a střílejícího Richarda Cachnína, u kterého byl obránce pozdě. Za dvě minuty a pět sekund ale bylo znovu srovnáno. Razgalsovu střelu vyrazil jihlavský brankář před sebe. Napodruhé také odolal, ovšem puk poskakující v brankovišti doklepl do sítě Vít Christov. Do vedení mohli jít následně znovu červenožlutí, leč radost jednoho z domácích hráčů střelou po buly zastavila tyč. Do kabin šli přesto spokojenější domácí. V přesilovce pět na tři pálil z levého kruhu Harkabus z první. Bláha touš vyrazil na druhý kruh, kde byl volný Tomáš Čachotský a bezpečně jej poslal do sítě - 3:2.

Na začátku šestadvacáté minuty šla Dukla proti jasnému lídrovi tabulky do dvoubrankového vedení. Tomáš Havránek sice na buly neuspěl, ale sám ihned potom zabojoval o puk, získal ho a svižnou střelou na bližší tyč vyhnal Bláhu z branky. Kdo si v tu dobu myslel, že Poruba teprve podruhé v sezoně prohraje za nula bodů, nemohl se více mýlit. Ještě před polovinou zápasu Vojtěch Střondala zůstal po vhazování na levém kruhu, kam se k němu odrazil kotouč a Stuchlík na nepříliš složitou střelu nedosáhl. Čtyři minuty před koncem třetiny mohli hosté vyrovnat, když měl Berisha u levé tyče volnou branku, ovšem neprosadil se. Porubu to mrzet nemuselo, prakticky vzápětí stejně srovnala. Ondrej Šedivý byl v předbrankovém prostoru důrazný, nikdo z jihlavských hráčů ho v přesilovce nezablokoval a nadvakrát dokázal dostrkat puk do sítě - 4:4.

Na přelomu třetin přestáli hosté oslabení a pak sami udeřili. Michal Gutwald po Střondalově přihrávce vystřelil od modré a propálil vše, co mu stálo v cestě. Hosté, kteří už tak kralují celé soutěži, byli rázem na koni a navíc s psychickou výhodou. Deset minut před koncem šli Jihlavští do přesilovky a po třinácti sekundách padl gól, jenže do sítě Dukly. Po chybě domácích na modré ujel sám do úniku Tomáš Gřeš, roztáhl si Stuchlíka a zakončil přesně. Jihlava už neměla co ztratit, takže téměř hned poté zkusila hru bez gólmana. Nadvakrát hosté s trefou do prázdné klece neuspěli, potřetí to vyšlo a Tomáš Gřeš ze středního pásma definitivně pečetil výhru svého týmu, již desátou v řadě. Dukla i přes slibný vývoj zápasu prohrála s Porubou 4:7.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): My jsme se připravovali na soupeře, který je v laufu a když potřebuje, tak umí zahrát to, co mu přinese tři body, dnes se to jen potvrdilo. Snažili jsme se hrát aktivně, vytvářet si tlak, ale bohužel v momentech, kdy se zápas lámal, jsme jim poskytli chyby, které dokázali využít a potrestat. Proto jsou tam, kde jsou. Říkal jsem týmu, že co se týče bojovnosti a nasazení, tam nemůžeme týmu nic vytknout. Rozhodly asi větší zkušenosti a větší hokejovost v důležitých okamžicích. Hlavně, ať to kluky nesrazí, v neděli si odpočineme a musíme se přichystat na další zápasy.

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsme rádi, že jsme tu vybojovali tři body, protože Dukla je nepříjemný soupeř, velmi bruslivý. Začátek zápasu pro nás byl nepříjemný, protože to bylo, když to řeknu blbě, rozdrbané přesilovkami a oslabeními. Hrajeme na čtyři útoky a v ten moment se nám všichni hráči nedostanou na led, taky to tak vypadalo. Nebruslili jsme a Jihlava nás přehrávala. Měli jsme štěstí, že jsme dali takové usmolené góly, ale i ty platí. Pak už to bylo jen lepší.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie