3:2sn
(2:1, 0:1, 0:0 - 0:0)

Dukla zvítězila po samostatných nájezdech proti záloze Pardubic

08.01.2024 / Daniel Lhotský

V novém roce se hokejistům Dukly na domácím ledě zatím daří. Nejprve porazili Slavii a nyní vyhráli zápas i proti záloze Pardubic. Domácí se dostali v první části do dvoubrankového vedení zásluhou Tomáše Harkabuse. Pardubice nejprve ve 14. minutě vstřelily kontaktní branku a následně i tři minuty po začátku druhé části vyrovnaly. Ani přes několik šancí na obou stranách nepadla branka v základní hrací době. Nastalo prodloužení, ani v něm však nepadl puk za brankovou čáru. Utkání tak dospělo až do nájezdů, v nichž se Dukla trefila třikrát, rozhodující akce pak byla z hokejky Tomáše Havránka.
08.01.2024 17:30, Chance Liga - 36. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Strejček, Dundáček, Kolář, Koštoval, Ozols, Chvátal – Čachotský, Pořízek, Cachnín – Harkabus, Havránek, Jelínek – Štefančík, Menšík, Toman – Báťa, Rauš, Brož
3

HC Dynamo Pardubice B

Honzík – Zdráhal, Bučko, Švec, Nedbal, Voženílek, Tvrdík – Lichtag, Kaut, Hrníčko – Kaplan, Mikyska, Žálčík – Pavlata, Herčík, Zeman – Gromadzki, Fiala, Moník
2
Branky a nahrávky: 2. Harkabus (Jelínek, Havránek), 8. Harkabus (Bilčík, Menšík), rozh. náj Havránek – 14. Lichtag (Mikyska), 23. Kaplan (Herčík, Bučko). Rozhodčí: Skopal, Petružálek – Sýkora, Teršíp. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 320. Střely na branku: 36:17. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Utkání začalo v celkem poklidném tempu, už ve 2. minutě se ovšem poprvé měnilo skóre. Jelínek vyslal na Honzíka pomalejší střelu bekhendem, kterou však brankář hostů nedokázal zachytit. Puk se pak odrazil na zcela volného Tomáše Harkabuse, který ho u tyčky už jen dorazil do prázdné. V 8. minutě Dukla dostala přesilovou hru a mohla se radovat podruhé. Znovu u toho byl Tomáš Harkabus, z kruhu poslal puk přesně do horního rohu branky.

Svou první přesilovou hru ve 14. minutě dokázaly využít také Pardubice. Po přihrávce si krátce zpracoval puk Jakub Lichtag a střelou z forhendu poslal puk přímo pod horní tyč. Nesmírně zajímavá pak byla poslední minuta třetiny. Harkabus už sahal po hattricku, jenže nedokázal na brankovišti dorazit poskakující puk. Vzápětí se do samostatného úniku dostal hostující Zeman, jednoduchým zakončením k tyči však na brankáře Berana nevyzrál.

Ze začátku druhé třetiny se poměrně dlouho řešilo vyloučení domácích za vyhození puku mimo hrací plochu. Přesilovou hru sice rezerva Pardubic nedokázala využít, krátce po jejím konci se ale prosadit dokázala. Ve 23. minutě Beran vykopl puk do rohu kluziště, Pardubice ho však velmi rychle dokázaly vrátit na brankoviště. Na následnou dorážku Robina Kaplana z minimální vzdálenosti už Beran z těžké pozice nedokázal nijak reagovat.

Duklu po druhé třetině mohly mrzet především nevyužité šance při rozdílném počtu hráčů na ledě. V přesilovce Matouš Menšík z minimálního úhlů rozezněl tyč, následně hosty zachránil odraz od brusle. Jihlava poté v početní nevýhodě hned třikrát ujela do přečíslení, ale ani z těchto akcí si nedokázala vybojovat vedení zpět.

O něco opatrnější hru za vyrovnaného stavu přinesla třetí třetina. Dukla částečně zahrozila ve vlastní přesilovce, Honzík však tentokrát nemusel vytáhnout ty nejlepší zákroky ze svého repertoáru. Velkou šanci rozhodnout pak měl v samotném závěru Štefančík, tomu však příležitost rozhodnout utkání sebrala horní tyč.

Opatrná hra pokračovala i v prodloužení. Poměrně klasický průběh pětiminutovky narušilo vyloučení Jana Zdráhala za nedovolené bránění brankáři, které vyvolalo emotivní reakci na ledě. Dukla si v poslední minutě prodloužení vybojovala drtivý tlak, Pardubice jej však ustály a definitivní rozhodnutí přišlo až v nájezdech. Za Duklu uspěli Tomáš Havránek, Tomáš Čachotský a Richard Cachnín, zatímco ani jeden z hráčů Dynama B nedokázal překonat Berana. Jihlava tak bere výhru 3:2 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Tomáš Jirků (HC Dynamo Pardubice B): Měli jsme velmi špatný vstup do utkání, soupeř byl aktivnější a zaslouženě se dostal do dvoubrankového vedení. Nehráli jsme dobře, nedělali jsme to, na čem jsme se domluvili. Nebyli jsme dostatečně koncentrovaní. Naštěstí jsme si pomohli přesilovou hrou, kdy jsme dali gól na 2:1, to nás dostalo do zápasu. Myslím si, že po vyrovnání na 2:2 byla hra vyrovnaná, přelévala se. Chvíli jsme měli lepší úseky my, chvíli zase Jihlava. Bod pro nás byl za mě zasloužený. Nájezdy už jsou loterie, bohužel z nich máme jen bod.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): V podstatě souhlasím s hodnocením trenéra soupeře. Doplnil bych, že v zápase vedeme 2:0 a zřejmě nabydeme pocit, že to tam padne samo, i když se střelecky trápíme celou sezonu a proto máme taky jen tolik bodů a jsme na příčkách, kde aktuálně jsme. Už nám chyběl důraz směrem do brány, nebránili jsme brankáři ve výhledu. Několikrát jsme byli v situaci, kdy se necháme naprosto jednoduše odtlačit, a gólman na to vidí, navíc gólman, jako je David, tohle v klidu pochytá. Další věc, která nás trápí celou sezonu, je situace, kdy nám soupeř dá gól, v tomto případě z přesilovky, a nás to zcela paralyzuje a nějakou dobu. Soupeři tak sami dáváme šanci přidat další gól a zápas zdramatizovat. Kdybychom tyto situaci zvládali, tak by byl hokejový život daleko jednodušší. Doufám, že to tým pochopí a bude pracovat stejně, když budeme vést nebo prohrávat. Máme nějaký plán, se kterým vstupujeme do zápasu, budeme se ho držet, cpát se do brány a chtít dávat góly.