1:3
(0:1, 1:0, 0:2)

Ve vyrovnaném derby Vysočiny přišla Dukla v závěru zápasu o bodový zisk

31.01.2024 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina zápasu čtvrtého derby Vysočiny vyšla lépe Třebíči, která se již v páté minutě ujala vedení přesilovkovou trefou Mihy Štebiha. Dukla poté ubránila další oslabení a ve druhé části zlepšila svou hru, za což byla odměněna vyrovnáním z hole Marka Chvátala, jenž se trefil poprvé za A-tým. Další šance v druhém dějství však Jihlavští nevyužili. Vyrovnaný zápas přinesl rozhodnutí v závěrečných dvou minutách, kdy se Třebíč prosadila dvakrát a vyhrála 3:1.
31.01.2024 17:30, Chance Liga - 44. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Bilčík, Strejček, Dundáček, Koštoval, Ozols, Chvátal – Čachotský (C), Toman, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Jelínek – Báťa, Menšík, Jungwirth – Kočí, Pořízek, Štefančík
1

SK Horácká Slavia Třebíč

Mičán – Štebih, Vodička, Baláž, Furch, Poizl, Kříž – Vodný, Bittner (C), Psota – Dočekal (A), Michálek, Ferda (A) – Matyáš Svoboda, Malý, Ondráček – Matěj Svoboda, Kučera, Michalčuk – Frömel
3
Branky a nahrávky: 31. Chvátal (Pořízek, Kočí) – 5. Štebih (Malý, Bittner), 58. Vodička (Psota), 58. Dočekal (Ferda, Michálek). Rozhodčí: Hucl, Jaroš – Beneš, Kotlík. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 1 497. Střely na branku: 15:18. Zblokované střely: 8:10. Vhazování: 45:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.

Průběh utkání

Již od samého začátku bylo jasné, že i čtvrté derby Vysočiny bude hráno před velmi dobrou kulisou. V polovině páté minuty měli Třebíčští výhodu přesilové hry a za deset sekund jí využili. Bittner předal puk na modrou pro Mihu Štebiha a bývalý jihlavský zadák využil zakrytého výhledu Maláče. Střelu jdoucí těsně nad ledem poslal mezi betony gólmana Dukly - 0:1. Červenožluté tento gól výrazně zpomalil. Třebíčští nabrali na aktivitě, byli lepším týmem a nepouštěli soupeře do žádných šancí. Také druhou výhodu přesilové hry dostali hosté, tentokrát však vydržel vyloučený hráč Duky na trestné plné dvě minuty. Největší šanci měl Ondráček, který zkusil také střelu po ledě, ovšem Maláč byl nyní připraven.

Na začátku druhého dějství šli hosté do situace dva na jednoho. Ferda vzal odpovědnost na sebe a Maláč jeho střelu vytěsnil do ochranné sítě. Jihlava se vzápětí ubránila oslabení, což jí nalilo nový elán na hokejky. Cachnín měl na kruhu dost prostoru na střelu, ovšem lapačka Mičána byla na místě. V čase 30:58 se již Dukla radovala. Pořízek viděl na modré volného Marka Chvátala, který se nerozpakoval a vyslal střelu, která skončila pod horní tyčkou třebíčské branky - 1:1. Šlo o vůbec první gól v A-týmu dalšího odchovance Dukly, kteří dostávají v jihlavském Áčku čím dál více prostoru.

Jihlavskou aktivitu nezbrzdilo ani další vyloučení. Dukla zahrála oslabení výborně a po něm spustila ofenzívní salvu. Ve velké šanci byl zejména Jungwirth, jehož ránu Mičán dokázal vyrazit. Ke konci třetiny přišla i první jihlavská přesilovka, ovšem bez gólové šance.

Ve třetí části bylo znát, že ani jeden tým nechce udělat chybu, která by ho stála body z derby. Ve druhé jihlavské přesilovce v zápasu nahrál Strejček na střelu Kočímu, proti jehož ráně se Mičán stihl přesunout. Aplaus téměř patnácti stovek diváků si nečekaně vysloužili i rozhodčí, kteří sedm a půl minuty před koncem odvolali signalizovaný trest pro jihlavského obránce Bilčíka. Necelé tři minuty před koncem se Třebíč dostala do rychlého tlaku a využila jej. Bittner byl opět úspěšný nahrávač, když našel na modré Petra Vodičku, jenž prostřeli vše, co mu stálo v cestě. A protože sudí posoudili zákrok Vodného na domácího Strejčka před Maláčem jako povolený, mohli se hosté radovat.

Za 27 sekund inkasovala Jihlava potřetí. Dočekal ve středním pásmu zastavil útok Jihlavy a šel se spoluhráči do rychlého kontru. Přihrál puk na Michálka, jenž našel mezi kruhy volného Ferdu. Tomu při zakončení sjel puk z hole, rychle ho ale dokázal posunout zpět před brankoviště, kde z druhé vlny uspěl pohotovým doklepnutím puku do sítě právě Martin Dočekal. Jeden z nejlepších hráčů celé ligy zpečetil výhru Třebíče na 3:1 a také počtvrté v sezoně platí, že se v derby radují hosté.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Když jsme do zápasu vstupovali, tak jsme chtěli přerušit sérii dvou proher. Bohužel, z první větší rány jsme inkasovali, a bylo vidět, že kluky to trochu paralyzovalo. V tu chvíli Třebíč měla zápas ve svých rukou. Myslím si, že jsme se skvěle vrátili do zápasu ve druhé třetině, kde jsme měli skvělý pohyb. Bohužel z tlaku, který jsme měli, opět vytěžíme jen jeden gól. Ve třetí třetině to místy bylo opravdu jak juniorský hokej, protože se to opravdu přelévalo. Takový hokej se lidem musel líbit. My jsme tam měli jednu nebo dvě gólové šance, které jsme bohužel nedokázali dotlačit do branky, a pak jsme inkasovali. Nemůžu klukům dnes upřít snahu, na druhou stranu, na jeden gól se i doma těžko vyhrává. Ztratili jsme třetí utkání v řadě, musíme se tomu postavit a tu sérii přerušit.

Jaroslav Barvíř (SK Horácká Slavia Třebíč): Výsledkově se mi utkání hodnotí dobře. V první třetině nám pomohl gól z přesilové hry, který nás nakopl, po zbytek té třetiny jsme byli mírně lepším týmem. V druhé třetině jsme začali ztrácet na pohybu a Jihlava zaslouženě vyrovnala. Měla výborný pohyb, my jsme na to nedokázali reagovat. Prohrávali jsme souboje, po vyrovnávacím gólu navíc soupeři narostla křídla. Tam jsme mohli klidně inkasovat další gól, jen díky Mičánovi jsme mohli po druhé třetině ještě myslet na body. Ve třetí třetině se chvíli hrálo nahoru dolů, to jsme nechtěli, protože jsme věděli o ofenzivní sile Jihlavy a forčekingu, který mají výborný. Chtěli jsme hrát trpělivě, přiznávám, že jsme se soustředili vybojovat zde po základní hrací době bod. Z jednoho nastřeleného puku nám padl šťastný gól, pak jsme to pečetili třetím gólem a bylo rozhodnuto. Nemyslím si, že bychom dnes byli lepším týmem, měli jsme i hluchá místa ve hře, a to musíme zlepšit. Jihlava nás přebruslovala a byla lepší v osobních soubojích, to musíme zlepšit.

Plánujete do konce přestupního období, tedy do 31. 1. 2024, nějaké změny v kádru?

Jaroslav Barvíř: U nás se nic dít nebude. Kádr máme uzavřený a takto půjdeme do další části soutěže.
Viktor Ujčík: U nás je to stejné.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie