1:0
(0:0, 1:0, 0:0)

Dukla nevyužila žádnou z velkých šancí a z Prahy si odváží nejtěsnější možnou porážku

14.02.2024 / Daniel Lhotský

Dukla po povedeném domácím dvojzápase bojovala v rámci 47. kola na ledě Slavie Praha o upevnění pozice v nejlepší šestce zaručující čtvrtfinále play-off. Dukla si během celého zápasu vypracovala několik velkých šancí, poněkolikáté v sezoně ji však zradila špatná produktivita. Celé utkání nakonec rozhodl jediný gól, který vstřelil až ve 37. minutě domácí Beran. Dukla sice zvedla útočnou aktivitu ve třetí třetině a minutu před koncem tlačila na soupeře v šesti, ani tehdy se však neprosadila a po prohře 0:1 minimálně do soboty padá zpět na pozice zaručující pouze předkolo play-off.
14.02.2024 18:00, Chance Liga - 47. kolo

HC Slavia Praha

Hölsä – Žovinec (A), Klikorka, Hrdinka, Holý (A), Kajínek, Křepelka – Beran, Kulda, Helt – Průžek, Knotek (C), J. Brož – Všetečka, Slavík, Kucharčík – Havrda, Polák, Strnad – Slavíček
1

HC Dukla Jihlava

Maláč – Bilčík, Strejček, Dundáček, Kočí, Ozols, Chvátal, Koštoval – Čachotský (C), Toman, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Jungwirth – Štefančík, Rauš, Jelínek – Báťa, Pořízek, V. Brož
0
Branky a nahrávky: 37. Beran (Žovinec, Kulda). Rozhodčí: Valenta, Petružálek – Štěpánek, Kokrment. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 684. Střely na branku: 27:30. Zblokované střely: 11:17. Vhazování: 27:27. Průběh utkání: 1:0.

Průběh utkání

První třetina nepřinesla ani jednomu z celků výraznou převahu, oba týmy si však několik dobrých příležitostí přeci jen připsaly. Největší šanci si za Duklu připsal během první třetiny Šimon Jelínek, který v samostatném úniku neuspěl zakončením k pravé tyči. Slavia dostala šanci otevřít skóre zápasu o chvíli později během své druhé přesilové hry. Domácí útočník Beran přihrával přes brankoviště na volného Knotka, ten však v obrovské šanci selhal a místo jednoduchého zakončení do zcela odkryté branky poslal puk ke vzdálenější tyči, přímo na beton Maláče.

Také ve druhé třetině se dlouho čekalo na gól. Domácí dobře vstoupili do druhé části, ale gól nevstřelili. Jihlavu pak alespoň částečně vrátily do hry dvě přesilové hry, ve kterých však nedokázala ani v jedné vstřelit úvodní branku zápasu. První gól nakonec padl až ve 37. minutě, kdy Žovinec nahodil puk od modré a na brankovišti ho na několikátý pokus dokázal Matěj Beran dotlačit až za brankovou čáru. Celou situaci ještě zkoumali rozhodčí na videu, jejich verdikt se však nijak nezměnil.

Zatímco v prvních dvou třetinách oba týmy strávily podobný počet minut v útoku, v té třetí už mnohem více útočila Dukla. Řada velkých šancí však zůstala nevyužita, velkou příležitost si připsal zhruba pět minut po začátku třetiny Havránek. Jihlava se nakonec dostala i ke hře v šesti, ovšem pouhou minutu před koncem. Dukla se znovu dostala do velkých šancí, ovšem ani v samotném závěru nenašla recept na finského brankáře v červenobílém dresu a nakonec si odváží z Prahy nejtěsnější možnou porážku 0:1.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Tímto zápasem jsme trochu degradovali výsledky z předchozích utkání, která jsme zvládli herně i výsledkově. První dvě třetiny tam z naší strany nebylo vůbec nic. Předržovali jsme puky, soupeř dobře bruslil a my jsme se vůbec nedokázali dostat do žádných šancí. V poslední dvacetiminutovce jsme možná na oko měli nějaký tlak, ale byla tam asi jen jedna gólovka, kterou jsme nevyužili. Slavia to nějak umlátila. Nám se bohužel nepovedla nějaká série tří zápasů, v té vyrovnané tabulce je to samozřejmě škoda a možná to znamená i nějaké problémy do dalších střetnutí.

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Nevím kolik mám nyní tlak, všechny utkání doma jsou podobné. Jihlava je nejlepší tým v soubojích a prvních kotoučích na obou stranách. Zdvojují, pomáhají si a hrají jednoduchý hokej. Mají na to šikovné mladé hráče, všichni věří systému, včetně zkušených. Nyní to bylo o jednom gólu. My jsme sice většinu soubojů prohráli, ale nějakou maximální obětavostí a blokováním jsme to zvládli. Hráli jsme takový antihokej a dokázali jsme to ubránit. Každý zapomněl na své jméno a hrál se Slavií na hrudi. Věděli jsme, že může rozhodnout jeden gól. Většinou klukům vyčítáme, že nedávají špinavé góly. Dnes jsme ho dali my, využili jsme dorážku po tom, co se puk odrazil od brusle a zůstal ležet pod betonem. Zvládli jsme to tam dorvat a máme tři body. Výhry 1:0 jsou těžké, ale nejcennější. Před Znojmem teď máme sice nějakou bodovou výhodu, ale v sobotu jedeme k nim. Je to zápas, který může hodně napovědět, soutěž ale nerozhodne. My se musíme připravit a udělat pro hráče nejlepší program.