4:3
(0:0, 3:1, 1:2)

Dukla bere první výhru v sezoně. Ve šlágru kola zdolala Zlín

23.09.2024 / Vít Trubička

Po bezbrankové první třetině atraktivního zápasu Dukla–Zlín začaly padat branky ve druhé části. Jihlava se v ní dostala vůbec poprvé v sezoně do vedení, když se v rozmezí 24. – 33. minuty prosadil Tomáš Harkabus, Tomáš Čachotský a Marcel Štefančík. Hosté sice v závěru třetiny snížili, ale když Richard Cachnín vsítil v 53. minutě branku na 4:1, zdálo se, že je hotovo. Nicméně o chvíli později snížil Zlín na rozdíl jedné trefy. Více však Dukla svému soupeři nedovolila a po výhře 4:3 zapisuje první body v sezoně.
23.09.2024 17:30, Maxa liga - 4. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík (A), Strejček, Korenčík, Mareš, Dundáček, Jansons, Ozols – Čachotský (C), Kulda, Cachnín – Štefančík, Menšík, Vrhel – Harkabus (A), Toman, Havránek – Půček, Pořízek, Chvátal
4

RI Okna Berani Zlín

Huf – Suhrada, Salonen (A), Čáp, Urbanec, Pohl, Riedl, Benda – Paukku, Holík, Kratochvíl – Válek, Kverka, Šlahař – Heš, Süss, Gago – Köhler (A), Sadovikov, Sedláček (C)
3
Branky a nahrávky: 24. Harkabus (Bilčík, Ozols), 25. Čachotský (Jansons), 33. Štefančík (Dundáček), 53. Cachnín (Čachotský, Havránek) – 38. Suhrada (Kratochvíl, Paukku), 55. Holík (Kratochvíl, Salonen), 56. Süss (Köhler). Rozhodčí: Horák, Zavřel – Polák, Augusta. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 560. Střely na branku: 35:22. Zblokované střely: 3:9. Vhazování: 35:33. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:3.

Průběh utkání

Už samotný úvod zápasu se nesl ve velmi aktivním duchu. Své šance měla jak Dukla, tak Zlín. První vyložená pak přišla v šesté minutě z hole Tomáše Čachotského, který z kruhu nastřelil břevno Hufovy svatyně. Následně přišla pasáž, v níž se více dařilo Beranům, avšak žádný kotouč bezprostředně neohrozil Zhukovovu klec.

To se změnilo v poslední pětiminutovce první třetiny, kdy dostala Dukla výhodu přesilové hry. Hned zprvu ohrozil Hufa Tomáš Harkabus, načež došlo opět k vyrovnání hry. Ještě v závěru se pokusil Zlín sérií šancí využít vlastní přesilovku, avšak ke vstřelení branky ani zde nedošlo a oba celky odcházely do kabin za stavu 0:0.

Druhé dějství započala Jihlava znovu v oslabení, ještě dobíhal trest z třetiny předešlé, vzápětí následoval další. Po vyrovnání sil na ledě to ale právě byla domácí Dukla, jíž se povedlo zahrozit a otevřít skóre. Nahození Vlastimila Bilčíka mezi kruhy tečoval Tomáš Harkabus přesně za Hufova záda.

Navíc to nijak dlouho netrvalo a Dukla vedla už 2:0. Tomáš Čachotský zkušeně prokličkoval do útočného pásma a z pravé strany nekompromisně zavěsil do odkrytého prostoru u bližší tyčky zlínské klece. Ve své aktivitě Jihlava nijak nepolevovala, leč další trefa přišla až v 33. minutě, kdy Marcel Štefančík doklepl puk za brankovou čáru z hranice brankoviště.

Jihlavským se dařilo i nadále, pomohla jim navíc další přesilovka. Přesto ještě ke konci dokázali Zlínští snížit. A to konkrétně Jiří Suhrada, jehož tvrdá dorážka zamířila přesně do skuliny u levé tyče Zhukovovy branky. Dukla tak do závěrečné periody držela náskok 3:1.

Start třetí třetiny vyšel o něco lépe Jihlavským. Blízko přesnému zakončení byl Marcel Štefančík, který ranou z levého kruhu orazítkoval brankovou konstrukci Zlína. Pak sice lehce zahrozili Berani, avšak ti byli záhy zastaveni dalším oslabením, díky kterému převzala herní režii Dukla.

A vyústilo to v čase 52:07 v gól na 4:1. Čachotský pasem ze středu od mantinelu vybídl k brejku Richarda Cachnína, jenž nelenil a následně umístil puk k pravé tyči Hufovy branky.

Jako by tomu všemu ale nebyl konec, protože Zlínu se podařilo ještě zápas dost výrazně zdramatizovat. Nejprve dorazil v 54. minutě Salonenovu příležitost připravený Petr Holík, o zhruba minutu později Jan Süss doklepl za Zhukovova záda kotouč, uvolněný v chaosu před brankovištěm.

Berani se navíc ještě pokusili o vyrovnání. Velkou šanci měl Jakub Šlahař, jehož dělovka ale těsně minula vzdálenější tyč, pak šli ještě Zlínští do hry v šesti bez gólmana. Závěrečný tlak ovšem Dukla ustála bez úhony a díky tomu se mohla radovat z prvního bodového zisku v novém ročníku Maxa ligy.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Přesně takový zápas jsme potřebovali, protože jsme ztratili první dvě utkání. Věděli jsme, že Zlín je velmi dobrý tým a to nám pomohlo. Chtěli hrát hokej, nehráli "zanďoura". Kluci do toho dali maximum. Dobře bruslili a nedávali soupeři příliš času na rozehrávku. Také se k nám přiklonilo trošku štěstí k zakončení, že jsme dokázali odskočit. Ale sami jsme viděli, jak je psychika vrtkavá. Do stavu 4:1 jsme dominovali a jedním nešťastným gólem po nastřelení z boku a dorážce se poměr úplně otočil. Hostujícího týmu bylo plné hřiště a museli jsme se ještě do konce obávat o výsledek. Ovšem vítězství jsme si tentokrát zasloužili a proto jsme ho dokázali na konci i udržet.

Ján Pardavý (RI Okna Berani Zlín): První třetina byla z naší strany kvalitní. Šlo o vyrovnanou třetinu, ve které jsme měli i dobrý pohyb. Na obou stranách nebylo příliš šancí, možná jedna nebo dvě. Konec první a začátek druhé třetiny jsme začali přesilovou hrou, ale ty nám paradoxně ublížily, jelikož od toho momentu jsme na ledě neexistovali. Dostali jsme první branku a na mužstvo to nějak dolehlo. Neměli jsme pohyb, prohrávali jsme souboje a soupeř nás trestal, dostal se do vedení 3:0. My jsme korigovali na 1:3 a chtěli jsme poslední třetinu odehrát jako naší nejlepší. To se nám nepodařilo. V oslabení jsme dostali jeden gól a v závěru jsme sice zápas zdramatizovali, ale celkově nemůžeme být absolutně spokojení s přístupem. Prohrávali jsme také příliš hodně soubojů, nebyla tam ochota více zabojovat o vítězství a Jihlava šla za výhrou mnohem více.



×
Dnes v 17:00 | Junioři
HC ZUBR Přerov
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Dorost
HC Dynamo Pardubice
HC Dukla Jihlava