2:1
(2:0, 0:0, 0:1)

První derby letošní sezony vyšlo vítězně pro Duklu, v napínavém duelu zvítězila 2:1

12.10.2024 / Daniel Lhotský

Dukla chtěla před nejvyšší letošní návštěvou navázat na výhru v ostravské Porubě, což se jí hned v úvodu dařilo skvěle. Na gól Harkabuse z 12. minuty navázal o tři minuty později Marek Chvátal. Dukla tak šla do šatny s dvoubrankovým náskokem. Hokejisté Dukly mohli ve druhé třetině odskočit již na rozdíl tří branek, v největší šanci však selhal střelec prvního gólu Tomáš Harkabus. V třetí části měli domácí možnost přesilové hry 5 na 3, jenže místo třetího, uklidňujícího gólu, jihlavští faulovali a následné trestné střílení využil bývalý hráč jihlaského celku Vítězslav Brož. Tři vteřiny před koncem celá Emro aréna zatuhla, protože dostali Třebíčští možnost 2. trestného střílení. Beran se však podruhé v utkání překonat nenechal a Dukla tak bere z prvního letošního derby všechny 3 body za výhru 2:1.
12.10.2024 16:30, Maxa liga - 11. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Dundáček, Ozols, Bilčík (A), Strejček, L. Mareš, Jansons, Vovsík – Čachotský (C), Toman, Cachnín – Harkabus (A), Kulda, Štefančík – Havránek, Menšík, Jungwirth – Vrhel, Pořízek, Chvátal
2

SK Horácká Slavia Třebíč

Mičán - E. Mareš, Stehlík, Bořuta, Vandas, Štebih, Furch, Kroupa, Vodička – Ferda (A), Michálek, V. Brož – Dočekal (C), Bittner (A), Psota – Malý, Vodný, T. Svoboda – Kuba, Lichanec, Michalčuk
1
Branky a nahrávky: 12. Harkabus (Kulda), 15. Chvátal (Pořízek, Štefančík) – 45. V. Brož (TS). Rozhodčí: Zubzanda, Valenta – Maštalíř, Roischel. Vyloučení: 1:8. Bez Využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 1223. Střely na branku: 32:23. Zblokované střely: 6:9. Vhazování: 41:24. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Průběh utkání

První třetina nabídla poměrně vyrovnaný úvod, od druhé poloviny ovšem měla více ze hry Dukla. Domácí hned dvakrát dokázali potrestat chybu hostů v rozehrávce u vlastní branky, kterých se hosté dopustili hned několik. Ve 12. minutě si obrana Třebíče nepohlídala Tomáše Harkabuse, který nikým nehlídaný dostal přihrávku před Mičána a proměnil střelou pod horní tyč. Z podobné situace se Jihlava radovala i podruhé. V 15. minutě Štefančík za brankou Třebíče vybojoval puk, přes Radka Pořízka ho poslal na volného Marka Chvátala a ten po rychlém zpracování překonal Mičána u bližší tyčky.

Ve druhé třetině se Dukla dostala hned do tří přesilových her. Dvě z nich odehráli svěřenci trenéra Ujčíka velmi dobře a v několika případech chyběly Dukle k třetí vstřelené brance milimetry. Hosté si ve druhé třetině nedokázali vypracovat mnoho šancí a hrozili především z protiútoků, velmi dobře však ubránili druhou přesilovou hru Dukly v třetině, kdy se hostující Michálek téměř dostal do samostatného úniku.

Od třetí třetiny Třebíč stupňovala tlak a snažila se aspoň o kontaktní gól. Dukle se vůbec nedařily přesilové hry, ve 45. minutě dokonce Třebíč ujela do samostatného úniku, Dukla musela zatáhnout za záchrannou brzdu a rozhodčí nařídil pro hosty trestné střílení. Toho se ujal Vítězslav Brož, během nájezdu nic složitého nevymýšlel a proměnil střelou k bližší tyči. Tlak Třebíče se postupem času stupňoval, hosty brzdila pouze častá vyloučení.

V poslední minutě hosté sáhli po odvolání brankáře a pouhé tři vteřiny do konce přišel klíčový moment celého zápasu. Adam Beran během zákroku vysunul bránu, což rozhodčí posoudil jako úmyslné, a Třebíč jela druhé trestné střílení. Toho se znovu ujal exjihlavský Vítězslav Brož, zakončení mezi betony mu ovšem nevyšlo, Beran si prostor mezi betony dobře pohlídal a zachránil tak pro Duklu tři body. Dukla tak z derby bere těsnou výhru 2:1.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): První třetina byla z naší strany velice dobrá, projevila se i na výsledku. Skvěle nám fungoval forčeking, tím, že nám šly nohy, jsme byli rychlejší, než soupeř. Získávali jsme hodně puků u soupeře v pásmu a oni s námi měli obrovské problémy v obranné třetině. Ve druhé třetině nám hru paradoxně rozházely přesilovky a uškodily nám, ty nám zase nešly. Dvě až tři přesilovky k něčemu vypadaly, zbytek byl mizerný. Potom přišel faul na hostujícího hráče, z něho proměněné trestné střílení, takže pro nás komplikace ve třetí třetině, snížení na 2:1. Závěr už byl jen pro silné povahy, pouhé tři vteřiny před koncem trestné střílení. Samozřejmě jsme rádi za výsledek, měli jsme letos zápasy, kde jsme jasně dominovali a měli jsme nula bodů. Dnes jsme byli lepší, bohužel jsme si to nepojistili v přesilovkách, ale máme tři body. Když se to řekne takhle, tak je to super výsledek a jsme spokojení. Ale nervy byly úplně zbytečné.

David Dolníček (SK Horácká Slavia Třebíč): Upozorňovali jsme hráče, že na nás domácí vletí a že musíme rychle řešit situace v obranném pásmu. První dvě velké šance jsme ještě přežili, když už jsme si k tomu něco řekli a vypadalo to, že se zvedneme, tak uděláme první a pak druhou individuální chybu a jdeme do 0:2. Přesto jsme v první třetině měli tři dobré šance, se kterými jsme ale nenaložili, jak jsme měli. Ve druhé třetině jsme chtěli začít lépe, ale přibrzdila nás nějaká vyloučení a byli jsme rádi, že třetina nakonec zůstala 0:0. Ve třetí třetině jsme znovu odehráli spoustu času v oslabení, v jednom z nich se nám podařilo vybojovat trestné střílení, jelikož jsme hráče upozorňovali, že Dukla hraje přesilovky s pěti útočníky a šance tam bude, tak ať se to kluci nebojí zkoušet. Dostali jsme se na 2:1, potom jsme hráli přesilovku, tu jsme neproměnili, protože ty klíčové okamžiky hráče stály spoustu sil v oslabení. Přesto, i když jsme byli hodně pod vodou, stále v oslabení, jsme se nějakým zázrakem dostali dvě vteřiny před koncem k dalšímu nájezdu. Málem jsme si sáhli pro bod, bohužel se nám to nepodařilo, zřejmě za tu první třetinu, kterou jsme měli zahájit mnohem lépe.



×
Dnes v 18:00 | Muži
LHK Jestřábi Prostějov
HC Dukla Jihlava