Uděláme všechno pro to, abychom byli ve finále úspěšní, slibuje Tomáš Čachotský

10.04.2021 / Tomáš Lysý

Zkušený hráč, kterého málo co rozhodí. Rutinér, který nájezd v semifinále play-off promění s klidem hráče ruské rulety. Přesto se Tomáš Čachotský dokáže z každé výhry obrovsky radovat a při dvou výhrách na ledě Vsetína, díky kterým Dukla otevřela finálovou bránu, to bylo jasně vidět. „Všichni se radují. Akorát já byl na videu více vidět. Ale pro tohle se hokej hraje. Euforie v kabině, abychom si mohli zařvat… To jsou věci, na které pak budeme vzpomínat celý život,“ říká lídr červenožlutých barev.

Rychlé ukončení semifinálové série překvapilo i jeho, Dukla totiž vyřadila Vsetín v nejkratším možném termínu a s Valachy se vůbec nepárala. Kdo by to ještě nedávno řekl, když Jihlava nedokázala najít na Vsetín recept šestkrát v řadě… „Výsledek 4:0 na zápasy jsme určitě nečekali a pro Vsetín je i trošku krutý, jelikož všechny zápasy byly vyrovnané. Dvakrát se rozhodovalo v nájezdech, dvakrát jsme dávali pojišťující gól v power-play. Šlo o těžká a vyrovnaná utkání,“ myslí si Tomáš Čachotský, podle kterého byl hlavním klíčem vítězný první mač. Jihlava ve třetí třetině prohrávala 1:3, ale dokázala srovnat a vyhrát na nájezdy. „První zápas byl důležitým momentem celé série. Pro nás bylo strašně důležité, že jsme dokázali zápas otočit. Vsetín byl na jeho začátku lepší a malinko pak měli v hlavě, že jsme ho dokázali otočit a v nájezdech urvat. Pak se přehoupla mentální síla a sebedůvěra k nám, že sérii zvládneme,“ myslí si hráč s číslem 90, který v něm gólem na 2:3 zavelel k obratu a poté proměnil i trestné střílení.

Aby Vsetín nahlodal ještě více, úspěšný nájezd si schoval i do třetího mače a tedy prvního utkání na ledě soupeře. Tehdy zvolil svůj oblíbený blafák do bekhendu, na což jeho spolubydlící na hotelu Matěj Pekr v legraci reagoval, že Tomášovi puk hezky sjel z hokejky. „No jo, přibližně takhle mně to sjíždí celou kariéru,“ směje se „Čagy“ a vzápětí úder vrací: „Hlavně jsem chtěl říct jednu věc, že Matěj v noci strašně chrápe. Jako když startuje letadlo! Moc jsem se nevyspal. A doufám, že si ho do Kladna vezme Jiras zpátky k sobě na pokoj,“ směje se Tomáš Čachotský a potvrzuje tak dobrou náladu, která v mančaftu panuje.

Ta je podpořena parádním výkonem celého týmu, která začíná již od maskovaného muže. Ruský brankářský talent a někdejší nejlepší gólman šampionátu hráčů do 18 let Maksim Zhukov chytil famózní formu. „Vzadu to zavřel a chytal neskutečně už v sérii s Litoměřicemi. Říká se, že do play-off se bez gólmana chodí těžko. My máme super gólmana! Doufám, že mu forma ještě vydrží a že ještě něco zvládne,“ hlásí lídr týmu k mladému brankáři, který ve čtyřech zápasech proti Vsetínu pustil jen šest branek s úspěšností 95,45% úspěšných zákroků. Spolu s Maksem výborně pracuje i obrana, po semifinále má totiž Dukla ze všech týmů nejvíce zblokovaných střel, celkem 175. Což bylo patrné i v sérii proti Vsetínu, kde Dukla vyhrála tuto činnost poměrem 70:26. „Takhle se play-off hraje. Musíte v něm zapnout ty nejvyšší obrátky, co se týče bojovnosti, nasazení a sebeobětování pro tým. Musíte zblokovat co nejvíce střel, pomoct Maksovi, aby nebyly dorážky. Je to play-off mód, který je potřeba ve vyřazovací části hrát, abychom mohli být úspěšní,“ ví moc dobře Tomáš Čachotský, který vyřazovacích bitev absolvoval již několik.

Oceňuje také pohodu, kterou vytváří dobré duše týmu Bohuslav Tománek a Petr Mlíkovský. Druhý uvedený sehnal na pátý zápas formu, která Dukle ve čtvrtfinále chyběla a nastartovala jí k velkému obratu. A také k sedmi výhrám v řadě. „Mlíko to všechno zařídil,“ směje se Tomáš Čachotský, který ukazuje při vítězných videích velké emoce. „Všichni se radují. Akorát já byl na videu více vidět. Ale pro tohle se hokej hraje. Euforie v kabině, abychom si mohli zařvat… To jsou věci, na které pak budeme vzpomínat celý život,“ hlásí s úsměvem a vyzdvihuje také fanoušky, kteří Duklu při návratu z Lapače vítali v pozdních nočních hodinách před CZ LOKO Arénou. „Bylo to příjemné přivítání. O půlnoci se tady sešli a počkali na nás, odpálili nějaké dýmovnice. Děkujeme jim za to, bylo to super,“ těší útočníka, který v Dukle nastoupil k 927 utkáním.

Nyní čeká Duklu poslední soupeř. A soupeř nejtěžší. Kladenští Rytíři v čele s Jaromírem Jágrem a Tomášem Plekancem. Dukla je mohla v základní části dvakrát porazit. Na ledě soupeře vedla v průběhu druhé třetiny 3:1, padla však 5:7. Doma vyhrávala po dvou třetinách 3:0, nakonec však zápas došel až do nájezdů, úspěšných pro Jihlavu. „Nejsou to žádní nadlidi. Je to tým z první ligy jako my. Každý zápas začíná od stavu 0:0 a určitě jsou hratelní. My uděláme všechno pro to, abychom byli úspěšní. Kladno sice před sezonou jasně vyhlásilo, že jede na postup a v sérii bude favoritem. Ale věřím, že trenéři nás na ně parádně připraví, podívají se na nějaké video a věříme, že to můžeme zvládnout,“ myslí si Tomáš Čachotský.

Nejen jemu bude i ve finále vadit absence diváků a tedy i výborné atmosféry. Vzhledem k aktuální dlouhodobé situaci se prakticky od října hrají zápasy bez divácké kulisy. A zejména v Kladně mají místní fanoušci jihlavskou legendu hodně rádi a dokáží Tomáše Čachotského správně nahecovat. „Tam je to fajn. Je jedno, jestli hrajeme venku a někdo tam řve na mě nebo na ostatní kluky. Atmosféra, která je kořením sportu, by ve finále byla. Ale to platí nejen v hokeji, ale i v dalších sportech. I když si na zápasy bez lidí hráči časem zvyknout, tak atmosféra prostě strašně chybí,“ říká snad za všechny sportovce devětatřicetiletý hokejista, jenž naopak oceňuje, že vítěz finále Chance Ligy postupuje přímo mezi tuzemskou hokejovou smetánku. „Takhle by to mělo jednoznačně být, aby šel vítěz nahoru. Poslední mančaft extraligy měl padesát kol a nějakých šest měsíců na to, aby se zachránil. Když tohle za tak dlouhou dobu nezvládne, tak prostě musí jít dolů a mít šanci na nějaký restart v soutěži o patro níže. Je to nejspravedlivější řešení,“ zastává na závěr rozhovoru přímý postup a sestup.

Tomáš Čachotský o semifinále a o finálové sérii

Autor videa: Tomáš Lysý




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava