Jsem fascinován tempem, které při stavbě arény vidíme, říká Dušan Majer z HZStv1

30.07.2024 / Tomáš Lysý

Patří mezi nejvěrnější fanoušky Dukly Jihlava. Navíc je mezi ostatními příznivci červenožlutých barev velmi oblíben. Nemluvíme o nikom jiném než o stálici HZStv1 (a promoTEAM) Dušanu Majerovi, který nyní v pravidelných intervalech přináší videa ze stavby Horácké multifunkční arény. „Všechno začalo, když se stavěl malý zimáček. Tehdy jsem měl malou kamerku, jednou za čtrnáct dní jsem chodil na stavbu a dělal videa. A slíbil jsem, že se bude jednou stavět hlavní aréna, uděláme něco podobného. Roky pokročily a chtěl jsem, aby byla videa lepší. Proto jsem oslovil kolegu profesionálního kameramana a chodíme dělat videa, aby bylo do budoucna zmapováno, jak stavba rostla. A také aby se naši vnuci a naše děti mohli podívat, jak to tady vypadalo v době stavby nové arény, ve které Dukla vybojuje další tituly,“ vysvětluje naprosto jasně oblíbený "Dugi" a v těchto několika větách je cítit, jak velký vztah k milovanému klubu má.

S Duklou Jihlava zažil její vzestupy i pády. S parťáky z promoTEAMu a HZStv1 nechyběli prakticky na žádném domácím zápasu, objížděli i venkovní stadiony, společně přenášeli živé přenosy ze zápasů a následně z nich dělali sestřihy. Dále tiskové konference, fansday, řada dalších věcí... Nyní je hlavní hokejovou náplní HZStv1 a Dušana Majera přiblížit fanouškům stavbu Horácké multifunkční arény. Tomu ale nejprve předcházelo bourání legendárního Horáckého zimního stadionu. „Přiznám se, že když se poprvé zakously čelisti do prosklené stěny starého stadionu z parku, překvapivě mne to až tak nezasáhlo. Ale když se za dva nebo tři týdny po začátku demolice točil jeden z prvních díků našeho seriálu a na tribunách ležely rozlámané kusy střechy, byl to hodně depresivní pocit. To byl opravdu jeden z nejtěžších dílů, které jsme točili, a takový můj krizový moment,“ přiznává s lehce pohnutým hlasem. A jistě nebyl sám. Horácký zimní stadion byl ve svém odvětví opravdovým velikánem, na kterém se psala hokejová historie. „Jak střechu postupně odklízeli, už přece jen všechno začalo vypadat pozitivně. Ale samozřejmě nostalgie přišla, protože Horácký zimní stadion byl legendou. Nejen v Jihlavě, ale v celé České republice, bývalém Československu a ostatně i v celé hokejové Evropě,“ dodává ke starému stadionu, na jehož místě roste nová aréna.

Pamětní fotka HZStv1 z play off 2016. PromoTEAM ve složení zleva Josef Morávek, Pavel Mareček a Dušan Majer odjíždí s Duklou na semifinále do Ústí nad Labem. Foto: Archiv Dušana Majera

K rychlosti stavby má jen samá pozitivní slova. Vždyť v době, kdy jsme se s Dušanem Majerem potkali přímo na stavbě a dělali s ním rozhovor, ještě neuplynul ani samotný rok od bourání bývalého stadionu. „Jsem fascinován tempem, které tady vidíme, ať už když někdo prochází kolem nebo když se divá na webkamery, které sledují staveniště. Když si představíme, že ještě před rokem tady stál starý zimní stadion, na kterém toho Dukla docela hodně zažila a teď už máme téměř hotovou základní konstrukci, byť její stavba ještě pár měsíců potrvá, tak je to velice optimistický pohled,“ pokyvuje uznale hlavou.

Když je možnost podívat se přímo do jádra stavby, velikost nově budovaného stadionu ohromí. A nejen velikost. Všichni, kteří se s výstavbou angažují, musí počítat s omezeným prostorem. Z jedné strany je Pivovar Jihlava a Vysoká škola polytechnická, obě budovy jsou od staveniště oddělené poměrně rušnou silnicí. Z další strany je park a čtvrtou stranu ohraničuje malý zimáček. Na tento prosto se musí vejít 6 jeřábů, 150 dělníků a nespočet stavebního materiálu včetně červených prefabrikátů, ze kterých se skládají ochozy. „Když se někdo dívá třeba na webkamery, které sledují staveniště, nebo když třeba jen projíždí kolem, nemůže toho tolik vidět. Webkamery nemají takové rozlišení a při jízdě nebo cestě kolem stavby kryjí výhled ploty, které zabraňují výhledu dovnitř. Ale když se člověk dostane na staveniště a může si ho projít, jako třeba my při natáčení dílů, skutečně vidí organizované staveniště, kde je spousta pracovníků,“ povídá zapáleně Dušan Majer a přidává i další superlativy. „Každý pracovník si hledí svého a stará se o to, aby udělal svůj díl. Ve výsledku stavba roste neskutečným tempem. Když si vezmeme, že první díl základové desky se vyléval někdy mezi vánočními svátky, kolem 28. prosince, máme tu za půl roku a pár dní k tomu takovou nádhernou konstrukci. Tempo je naprosto úctyhodné,“ říká a nezbývá s ním než souhlasit.

Dušan Majer (uprostřed) s kameramanem Stanislavem Beránkem při rozhovoru s manažerem výstavby Petrem Kráčmarem. Foto: Tomáš Lysý

Při prohlížení rostoucí stavby se nelze ubránit myšlenkám typu: Kde asi budu sedět? Kam si koupím permanentní vstupenku? Jaké bude moje místo? Tribuny jsou totiž naprosto zřetelné. „Své místo zatím ještě vybrané nemám. Nechám se překvapit, protože stavba pořád roste a nevím, jaké výhledy budou třeba od Vysoké školy polytechnické. Třeba to odtud bude ještě lepší,“ směje se Dušan Majer, který se v labyrintu stavby orientuje při každé návštěvě lépe a lépe. „Je to stále hrubá stavba. Vím, jak je třeba rozložené patro a kudy se dá projít, ale naopak nevím, kde bude šatna nebo jaká provozovna. Stále se ještě učím, nicméně takové základní rozlišení už člověk pochytí,“ pousměje se velký fanoušek Dukly.

Když cokoliv ohledně stavby neví nebo se potřebuje k videím na cokoliv dotázat, je mu vždy ochotně k dispozici právě manažer výstavby Petr Kráčmar. „Nemohu absolutně říct sebemenší stížnost nebo jakoukoliv kaňku na stranu stavbyvedoucích nebo kohokoliv ze stavebních firem. Vychází nám maximálně vstříc, jsou ochotní, mají čas a trpělivě zodpovídají naše laické dotazy. Já ani kolega kameraman nemáme stavební vzdělání a občas jsou námi pokládané otázky hodně laické,“ znovu se usmívá Dušan Majer. A fanoušci, kteří videa sledují, jeho dotazy jistě oceňují. „Jsme takovou prodlouženou rukou našich diváků. Ptáme se proto, že diváci se nemohou zeptat přímo a my pro ně alespoň takhle získáváme odpovědi. A vždy je od zpovídaných velice ochotně dostaneme,“ pochvaluje si spolupráci při natáčení dílů.

Dušan Majer při prohlídce výstavby Horácké multifunkční arény s manažerem Petrem Kráčmarem. Foto: Tomáš Lysý

Zbývá zodpovědět poslední otázku, která je možná ze všeho nejdůležitější. Jak Dušan Majer vůbec dostal nápad dokumentovat prostřednictvím kamery výstavbu Horácké multifunkční arény. Počátek idey datuje již ke stavbě Veřejného sportoviště pro lední sporty v ulici Tyršova, tedy vedlejší ledové plochy. „Všechno začalo, už když se začal stavět zimáček. Tehdy jsem měl malou kamerku a říkal jsem si, že by bylo fajn stavbu zaznamenat. Proto jsem se domluvil se stavbyvedoucími a jednou za čtrnáct dní jsem docházel na stavbu a dělal jsem z toho videa. Mělo to docela úspěch. Slíbil jsem, že až se jednou bude dělat hlavní aréna – tehdy jsem tedy čekal, že to bude o pár let dříve – budeme dělat něco podobného. Roky pokročily a já jsem si řekl, že by to chtělo něco lepšího. Oslovil jsem kolegu profesionálního kameramana a od té doby chodíme na stavbu a natáčíme videa, aby bylo do budoucna zmapováno, jak stavba rostla. A aby se naše děti nebo vnuci mohli podívat, jak to tady vypadalo v době, kdy se stavěla aréna, ve které Dukla vybojuje další tituly,“ věří v optimistickou budoucnost svého oblíbeného klubu.

Za všechny fanoušky velmi děkujeme za čas a práci při natáčení videí a pokud se chcete podívat na kompletní výstavbu od samotného bourání až po současnost, najeďte na kanál HZStv1, kde je kompletní playlist ze stavby. „My děkujeme za to, že je o naše videa zájem a sledujte nás dále, protože tahle aréna si to zaslouží,“ zakončuje rozhovor Dušan Majer.

Dušan Majer o výstavě Horácké multifunkční arény

Autor videa: Tomáš Lysý




×
Odehrané v 14:00 | Muži
HC Dukla Jihlava
HC Slavia Praha