Kruliš mě píchl hokejkou, ale od něj mě to ani nepřekvapilo, říká Vladimír Říha

08.11.2005 / Eva Streichsbierová

Jihlava prohrála souboj o třetí příčku. Na ledě brněnské Komety v pondělí ztratila body po výsledku 3:2 a po 21.kole je v prvoligové tabulce čtvrtá. Dukla sice v úvodní třetině dokázala stáhnout dvougólové manko, ale na začátku druhé části inkasovala potřetí a na výsledku už se až do konce zápasu nic nezměnilo. O branky jihlavského týmu se podělili Rostislav Malena a Vladimír Říha.

Jihlavští hokejisté nezačali zápas v Brně dobře, stejně jako v 8.kole na domácím ledě brzy prohrávali s Kometou o dvě branky. „Čekali jsme, že zase budou mít dobrý začátek. Trenéři nás na to upozorňovali. Říkali nám, ať hrajeme maximálně důrazně, ať hodně bruslíme…Nám to ale uteklo,“ litoval špatného vstupu do utkání obránce Pavel Staněk.

Dvoubrankové manko však dokázala Dukla zlikvidovat poměrně brzy. Oba góly přitom vstřelila v přesilové hře. Nejprve zamířil přesně ve 12. minutě Rostislav Malena. O chvíli později byl u mantinelu nedovoleně atakován Pavel Staněk a Jihlava dostala další příležitost hrát v početní výhodě. „Já jsem ho narazil čistě a on se pak po mě ohnal loktem přímo do hlavy. Chtěl jsem vstát, ale spadl jsem zpátky na led, zamotala se mi hlava. Na chvilku jsem si musel jít odpočinout do kabiny,“ popsal nepříjemný okamžik, který předcházel vyloučení jeho brněnského jmenovce Aleše Staňka, jihlavský obránce.

Ještě na jaře letošního roku spolu přitom oba hráči nastupovali v jednom týmu. „Když jsem do Brna loni odcházel tak jsem měl trochu obavy, abychom nehráli někde na konci tabulky. Ale bylo to přesně naopak. Hrál se výborný hokej před skvělým publikem,“ zavzpomínal, letos už opět jihlavský hráč, Pavel Staněk. „I dnes přišla parádní návštěva, to se hned hraje líp. To na nás zatím doma letos moc lidí nechodí.“

Vyrovnání přišlo v přesilovce z hole Vladimíra Říhy. „Hodně to na tréninku zkoušíme. Já vytahuju puk nahoru, pak následuje buď přihrávka dolu nebo na Rudu (útočník Roman Hlouch. Pozn. redakce) k tyči. Oni si ten prostor ale docela hlídali a tak jsem vystřelil sám. Vyšlo to.“

Kromě radosti z gólu prožil Vladimír Říha v pondělním utkání také jeden bolestivý okamžik. V 11. minutě nedovoleně atakoval domácího gólmana Maláče, za což si vysloužil dvouminutový trest. Hned po střetu k němu vyrazil v roli Zora mstitele domácí bek Jan Kruliš a po jeho odvetné akci zůstal jihlavský útočník na chvíli ležet v rohu kluziště. „Já jsem Maláče nechtěl faulovat, byl za brankou a šlo o nechtěný kontakt,“ dušoval se Vladimír Říha. „ Kruliš ke mně vzápětí přijel a píchl mě hokejkou do břicha. To prostě nemá se sportovním chováním nic společného. Ale on takový býval vždycky, takže mě to vlastně ani moc nepřekvapilo.“
Obvykle se za bodnutí koncem hole dává trest na pět minut plus do konce utkání, domácí obránce byl ale vyloučen pouze na 2+2+10 minut.

Rozhodující moment zápasu přišel v úvodu druhého dějství. Po 34ceti vteřinách hry nechali hosté moc volného prostoru Michalu Černému a jeho branka znamenala vítězství Komety v poměru 3:2. V poslední třetině sice Dukla domácí k ničemu nepustila, ale vyrovnat už se jí nepodařilo. „Myslím, že od toho třetího gólu jsme byli lepším týmem. Chtěli jsme vyhrát, ale dnes nám prostě chybělo štěstí,“ povzdechl si jihlavský trenér Aleš Polcar.