Dukla hostí Pantery, porazí je poprvé v sezóně?

12.12.2005 / Lucie Vítková

Do města Jihlavy míří atraktivní soupeř, aktuálně druzí Panteři z Havířova. Dukla po dvou nerozhodných výsledcích se v tabulce propadla na sedmé místo, a tak prahne opět po třech bodech, jenže Havířov letos ještě nepokořila. Pokus číslo tři mají hokejisté ve středu 14.12. od 17:30 na Horáckém zimním stadiónu.
Počátky nynějšího hokejového klubu v Havířově se datují k roku 1928. O tři roky později došlo k registraci hokejového klubu pod názvem KČT Lazy. Zároveň se mužstvo přihlásilo do tehdejší župní soutěže SHŽ, kterou v té době hrály mimo jiné také Vítkovice a Třinec. V roce 1939 byla činnost klubu násilím pozastavena vinou II. Světové války a znovu obnovena až na podzim roku 1945.

V roce 1966 vstoupilo vedení oddílu do jednání s vedením Dolu Antonín Zápotocký. Po dohodě a novém sponzoringu klub změnil název na AZ Havířov a přestěhoval se do malého městečka - Havířova. Následně došlo k velkému rozmachu mládežnického hokeje, umocněný postupem "A" mužstva v sezoně 1967/1968 do II.národní ligy. S krátkou zastávkou v první lize bojoval oddíl převážně ve druhé národní lize, postup do druhé nejvyšší domácí soutěže se podařil na delší čas až v roce 1992, kdy se klub honosil názvem HC Havířov.

O sedm let později koupilo město podpořené sponzory extraligovou příslušnost od Slezanu Opava. Klubu se bohužel nepodařilo sehnat silné sponzory, které by havířovský hokej podpořili a po čtyřech letech okusili Panteři barážové boje o sestup do I.ligy. Kladno bylo nad síly hokejistů Havířova, a tak se hokej v městě opět zabřehl do prvoligových vod, kde letos načíná svou třetí sezónu.

Panteři skočili do kolotoče první ligy pravou nohou, brzy se usadili na předních místech tabulky, kde setrvají doposud, přestože jejich prvotní tempo mírně ochablo. Z první příčky se Havířov propadl až na třetí s jednobodovou ztrátou na Chomutov. Do rámečku si dozajista Panteři nedají utkání s Chomutovem, kdy inkasovali devětkrát či velkou prohru s posledním Vajgarem. Prohru nadělil Havířovu také předposlední Prostějov, či zvedající se Boleslav. V posledním kole ovšem Slezané znovu zabrali a porazili v regionálním derby ostravskou Sarezu.

V brankové konstrukci se téměř pravidelně točí dva muži pod maskou, a to Marek Novotný s Radkem Masným. Prvně jmenovaný přeci jen dostává více příležitostí a jeho procentuelní průměr čítá více než 93%. Zadáci Panterů se spíše věnují svým obranným povinnostem a útok příliš nepodporují, z toho vyplývá, že nejlépe si vedou s pouhými devíti body Prokop a Divíšek, jenž má na kontě o dva body méně. Naopak v útoku doslova řádí Pavel Zdráhal, jenž se může chlubit statistikou více než bodu na zápas, hvězdou je také stejně bodový kanonýr Petr Lipina. Havířov dominuje především v oslabení, na druhou stranu mu nevychází hra v početní výhodě.

První vzájemné utkáni na ledě Horáckého stadiónu nedopadlo podle představ domácí Dukly. Na úvodní zásah Zdeňka z šesté minuty stihl reagovat brankou Havel, ovšem osudná byla Jihlavě dvaatřicátá minuta. V té se v krátkém sledu trefili havířovští Seman s Žůrkem a rozhodli tak utkání ve prospěch hostů.
Úvodní porážku mohla Dukla soupeři vrátit na jeho ledě, ale nezdařilo se. Jihlava narazila na pozornou obranu a dobře chytajícího brankáře Marka Novotného. Na druhé straně si obdobně vedl i Jaroslav Suchan, ale na střelu Petra Prokopa z 10. minuty však nestačil. Panteři porazili Jihlavany fotbalovým výsledkem 1:0 a podruhé v sezóně hokejisty z Vysočiny pokořili.

Poslední utkání Havířova:
HC Havířov Panthers - HC Sareza Ostrava 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Lipina (Vrtík), 29. Zdráhal (Seman), 39. Sedlák (Mikšan) - 10. Bokroš (Valčák, Chatrnúch). Rozhodčí: Husička - Lipina, Záviský. Vyloučení: 9:9. Využití: 3:1. Diváci: 1220. Střely na branku: 27:35. Průběh utkání: O:1, 3:1.
Sestava Havířova: Novotný - Galvas, Zientek, Vrtík, Balčík, Prokop, Buček - Zdráhal, Seman, Žůrek - Mikšan, Lipina, Sedlák - Rozum, Zdeněk, Heider - Hulva, Sikora, Hruška.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Berounští Medvědi - HC Dukla Jihlava 3:3 (3:1, 0:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Borovanský (Horčička), 13. Vlček (Šinágl), 18. Buďa (Tvrzník) - 9. Šmarda (Staněk, Čachotský), 31. Bakus (Čachotský, Altrichter), 53. Staněk. Rozhodčí: Kubeš - Flégl, Žídek. Vyloučení: 4:6, navíc Dragoun (BER) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 600. Střely na branku: 29:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Šmarda, Malena, Staněk, Duben, Dobrovolný, Pospíšil - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Havel, Fiedler - Říha, Dušátko, Hlouch - Lazorišák, Altrichter, Blanár - Polák.

Utkání je na programu ve středu 14.12.2005 na stadiónu v JIhlavě. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava