Obránce Patriks Ozols si zahraje v reprezentaci, doma nastoupí proti Francii

17.10.2023 / Daniel Lhotský

Dukla Jihlava pravidelně posílá své zástupce do mládežnických reprezentací, po dlouhé době však bude mít svého reprezentanta i mezi dospělými hráči. Pozvánku do reprezentace Lotyšska dostal obránce Patriks Ozols, který nastoupí do dvou přípravných zápasů na domácím ledě. Ve čtvrtek 9.11 a v pátek 10.11. se Lotyšsko utká v přátelském utkání s výběrem Francie. Gratulujeme k nominaci a přejeme hodně štěstí v národním týmu!

„Patriks je mladý hráč, který si svými výkony řekl o nominaci do národního týmu. Myslíme si, že mu ještě trochu chybí fyzička, ale mladí hráči často nedokážou udržet vysokou výkonnost po celou sezonu, vždy jsou tam nějaké výkyvy. Je pracovitý a snaží se zlepšovat každý trénink. Hlavně je podle nás hodně šikovný, tím pádem je to pro něj vše jednodušší,“ komentoval nominaci Ozolse do národního týmu trenér Viktor Ujčík.

Podle hlavního trenéra Dukly by mohla Ozolsovi nominace do národního týmu dodat motivaci do osobního rozvoje. „Pro něj to bude další krok v jeho kariéře. Je dobře, že si ho všimli v nároďáku a že je v hledáčku alespoň pro širší kádr. Věřím, že mu nominace dodá motivaci do dalšího tréninku,“ věří Ujčík.

„Je to úžasný pocit. Pokaždé mě potěší, když dostanu možnost reprezentovat svoji zem,“ radoval se Patriks Ozols z další možnosti reprezentovat Lotyšsko. Proti Francii si již zahrál i v minulosti, zatím ovšem na reprezentační povinnosti nemyslí. „Hráli jsme přibližně dva roky zpátky ve Francii, oni jsou dobrý tým. Zatím na reprezentaci ovšem moc nemyslím, aktuálně se soustředím hlavně na zápasy v lize a na Duklu.“

Počet hokejistů z Lotyšska v tuzemských soutěžích během posledních let vzrostl. Ozols tak očekává, že se v jednom týmu setká i s hráči z extraligy a Chance ligy. „Zatím neznám kompletní nominaci, ale předpokládám, že někteří další hráči z českých soutěží určitě dorazí.“ Zároveň se těší i na podporu od svých nejbližších. „Všichni se přijdou podívat. Zápasy se totiž hrají v Rize, kde bydlí moje rodina a všichni moji kamarádi,“ dodal.

Poprvé se Patriks Ozols představil v dresu Dukly už během letní přípravy na Slovensku, první soutěžní utkání odehrál na ledě Znojma, kde Jihlava brala výhru 3:2. Foto: Barbora Stránská

Patriks Ozols má za sebou již několik utkání za mužskou reprezentaci Lotyšska. Poprvé dostal šanci už v sezoně 2021/22, kdy naskočil do 11 přípravných zápasů a dostal příležitost i ve dvou utkáních na Zimních olympijských hrách v Pekingu. Minulý rok naskočil do dalších čtyř přípravných zápasů.

Během sedmnácti reprezentačních startů stihl posbírat celkem 6 bodů za jeden gól a pět asistencí. Na účast na mistrovství světa mezi muži zatím čeká, v mládeži ale nastoupil do MS U20 v divizi 1A i do MS U18 v elitní skupině. S Českou reprezentací se na dospělé ani mládežnické úrovni zatím neutkal.

Dvojzápas Lotyšsko-Francie se odehraje během první reprezentační pauzy ve dnech 9. a 10. listopadu v Rize. Ve stejném termínu nastoupí reprezentace Česka do Karjala Cupu, reprezentanti U20 odehrají doma poslední turnaj před mistrovstvím světa ve Švédsku, hráče kategorie U18 pak čeká cesta do Finska. Do boje půjdou také mladší reprezentanti nebo i reprezentace žen a juniorek.

Během dvanácti dosavadních zápasů posbíral Patriks Ozols čtyři body za jeden gól a tři asistence. Foto: Barbora Stránská




×
Odehrané v 14:00 | Muži
HC Dukla Jihlava
HC Slavia Praha