Reprezentační dres oblékne v listopadu i Kuprijanov, bude bojovat o nominaci na MS

24.10.2023 / Daniel Lhotský

Dukla bude mít během listopadové reprezentační pauzy dalšího hráče v akci. Vedle Patrikse Ozolse, který nastoupí mezi dospělými, vyšle Jihlava svého zástupce i do mládežnické reprezentace, opět se jedná o cizince. Do reprezentace Ukrajiny U20 dostal pozvánku mladý útočník Ilarion Kuprijanov. Ten přišel do Dukly v minulé sezoně během podzimu, v letošní sezoně se stal už stabilní součástí juniorky Dukly a společně s Jonášem Jungwirthem a Maximem Burkovem tvoří nejproduktivnější útočnou lajnu celé Extraligy juniorů.

„Je to dobrý pocit, ale o nominaci jsem věděl dlouho dopředu, takže jsem nebyl moc překvapen,“ sdělil své dojmy z nominace do přípravného kempu. V národním týmu navíc nebude jediným zástupcem Extraligy juniorů. „Pozvánku dostal také Oleksii Yevtienkhov, který hraje juniorskou extraligu za Pardubice, loni se mnou byl na turnaji do 18 let ve Francii. On je ročník 2006, takže pro něj to bude skvělá příležitost,“ věří Kuprijanov.

Juniorský tým Ukrajiny by měl zahájit svůj kemp 6. listopadu v Česku, půjde zároveň o poslední akci Ukrajiny před mistrovstvím světa a poslední možnost říct si o nominaci na mistrovství. Další program je však zatím neznámý i pro samotné hráče. „Žádný plán jsem ještě nedostal, čekám, až mi napíše manažer, kde bude kemp probíhat. Jak budou probíhat zápasy zatím také nevím, nejprve se musím probojovat do sestavy,“ říkal s úsměvem.

Kuprijanov zatím hraje v Extralize juniorů ve skvělé formě. V 17 zápasech posbíral už 23 bodů a společně s parťáky z lajny Jungwirthem a Burkovem se drží v top 5 kanadského bodování. Současnou formu by rád přetavil i v nominaci na mistrovství světa. „Teď ještě o národním týmu moc nepřemýšlím, protože teď musím hlavně předvádět dobrý výkon v týmu. Ale mým cílem je vybojovat místo v týmu pro mistrovství světa a celý turnaj vyhrát,“ dodal.

Letošní mistrovství světa U20 divize 1B se odehraje v týdnu od 11. do 17. prosince ve slovinském Bledu. Kromě Ukrajiny a domácího Slovinska se turnaje zúčastní ještě Itálie, Polsko, Chorvatsko a také Estonsko, kde se dá očekávat i nominace dalšího reprezentanta Dukly Maxima Burkova, v současnosti nejlepšího střelce celé juniorské extraligy. Ukrajina na minulém divizním mistrovství brala stříbrné medaile a pouze o jediný bod ji utekl postup do divize 1A.




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava