Nový trenér jihlavské juniorky sází na odchovance

18.05.2007 / Wally

Pět let zde působil jako asistent hlavního trenéra u Atýmu, nyní se po čtyřech letech strávených v Liberci a roční anabázi v Maďarsku vrací o bohatě nabyté zkušenosti domů, do Jihlavy, aby jako hlavní kouč vedl juniory Dukly. Karel Dvořák chce dávat více příležitosti místním hráčům a postupně své svěřence připravit na návrat do extraligy.

Do Jihlavy se vracíte po pěti letech, co se od té doby podle vás změnilo?
Je tu nové vedení, které chce nastolit věci, které by měly fungovat. Ale vše je teprve v rozjezdu. Ukáže až čas, co se povede. Já bych byl rád, aby podmínky pro kluky byly srovnatelné s extraligovými kluby, aby si nemuseli kupovat různý věci, aby nemuseli doplácet. Oddíl by měl být soběstačný.

Byl jste čtyři roky asistentem v Liberci, poté rok na pozici hlavního kouče v Maďarsku a nyní budete působit jako hlavní trenér juniorky. Není to pro vás krok zpátky?
Já si myslím, že vždycky jde o práci s lidma. Hlavně jí musíte dělat poctivě a mít ji rád. Po zkušenostech, které sem ve světě získal, si myslím, že se člověk může realizovat i doma. Někomu to možná bude připadat jako ústupek z pozice, ale u mladých je velká výhoda, že na nich vidíte snahu zlepšovat se a dál na sobě pracovat.

Můžete srovnat zázemí v Maďarsku a v Jihlavě?
Zázemí zimáku je úplně jinačí. Vybavení kabin bylo na dobré úrovni. První mužstvo mělo k dispozici regenerační místnost, saunu, bazén, rozcvičovánu a perfektní video k zápasům. Tyto prostory byly k dispozici i pro mládežnické oddíly. Kdyby něco podobného měla Dukla, bylo by to skvělé.

Jaká je hokejová úroveň maďarských klubů?
Myslím si, že ten střed naší 1. ligy by v klidu mohli hrát. Klub, kde jsem působil já, by možná dosáhl i na play-off. Každopádně úroveň hokeje v Maďarsku není tak špatná, jak si u nás většina lidí myslí.

Dával jste během sezóny příležitost i juniorům?
Ve smlouvě jsem měl stanoveno, že bych měl stavět i mladíky. Jenže pak se naše juniorské mužstvo přihlásilo do nejvyšší soutěže dospělých a oni vlastně byli registrovaní jako jiný klub. My jsme byli Alba Volán FeVita a oni Fehérvári Titánok. Já sem tyto hráče mohl použít akorát na Inter Ligu. V soutěži samozřejmě skončili poslední, zpočátku dostávali vysoké příděly, ale časem se s hrou srovnali a nakonec bylo vidět, že jim hodně prospěla.

Přesuňme se zpátky do Jihlavy. Bavil jste se o hráčích se svým předchůdcem Petrem Vlkem?
Nějaké informace kolem týmu jsem od Petra dostal a Josef Kolda, který mu pomáhal, nyní pokračuje i se mnou. Někteří hráči chtějí i nadále hrát extraligu a proto odešli. Já jim to za zlé nemám, je to jejich volba, každý musí vědět na co stačí. Myslím si ale, že někteří kluci mohli vydržet a trénovat s prvním týmem Dukly.

Pan Kolda tedy zůstane vaším asistentem?
Měl by, ale záleží na rozhodnutí vedení klubu. On zájem má, ale musí se domluvit s panem Zachrlou.

Jak je kádr připraven na boje v první lize?
Já si myslím, že mazáci v juniorech by už měli hrát za chlapy. Alespoň druhou ligu by měli zkusit. Letos přišli kluci, kteří s dorostem postoupil do extraligy. Počítejme, že za rok přijde zbytek a potom by se dalo uvažovat o postupu. Ale abychom kádr doplňovali starýma hráčema ze Slovenska, to je naprosto zbytečné. Spíše chceme hrát soutěž s vlastníma klukama, jim dáme šanci.

Nějaké posílení tedy nepřipadá v úvahu?
Spíše bychom se měli soustředit, aby nám dorost vydržel v extralize a pak uvidíme. Nechtěl bych sem tahat cizí kluky, za prvé to stojí spoustu peněz a za druhé to neprospívá týmu.




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava