Konečně se ukáže, která skupina je silnější, říká trenér juniorů Josef Kolda

22.06.2007 / Luban

Mladíci Dukly Jihlava sice v loňské sezóně neúspěšně bojovali o udržení v nejvyšší juniorské soutěži, přesto jim nakonec extraligová příslušnost zůstala. Soutěž se totiž rozšířila na čtyřiadvacet týmů, což jejich sestupovou příčku anulovalo. Novinkou nadcházejícího ročníku bude dvoukolový systém s hracími dny pátek a sobota. Pro trenérskou dvojici Karel Dvořák, Josef Kolda, znamená verdikt výkonného výboru radost, ale i starost...

Mění se pro vás v tuto chvíli nějak situace?
Je to rozhodně náročnější soutěž, přesto chceme dávat šanci jihlavským klukům. Máme ale samozřejmě i další vytipované hráče, kteří by pro extraligu připadali v úvahu. Uvidíme, jak budou vypadat na ledě. Pokud bychom je zařadili do týmu, tak by museli být lepší než hráči z Jihlavy.

Upravíte nějakým způsobem zbytek přípravy?
My jsme chtěli udělat dobrou přípravu i pro případ, že budeme hrát první ligu. Ti šikovnější hráči by se formou hostování nebo střídavých startů stejně ucházeli o extraligu. Teď chceme, aby hráli u nás, tady budou mít stejnou šanci.

Ani v plánu přípravných zápasů nedojde ke změně?
Soupeře máme dohodnuté, těžko budeme něco měnit. Termín je daný, a navíc mají už i ostatní týmy svůj plán. Může se samozřejmě stát, že třeba jeden nebo dva zápasy se budou podle rozpisu upravovat a pokud by se nám podařilo sehnat nějakého soupeře z extraligy juniorů, byli bychom rádi.

Liga juniorů vždycky začínala později než nejvyšší soutěže. Půjdete kvůli tomu dříve na led?
Ne, měli bychom jít 25. nebo 26. července jak bylo naplánováno. Od začátku začneme intenzivně, minimálně měsíc přípravy na ledě být musí.

Extraliga se bude hrát nově v pátek a v sobotu dvoukolově...
Bude to pro všechny týmy stejné. Tenhle model ušetří peníze klubům, nebudou tak vysoké náklady na cestování. Mělo by se hrát třeba v pátek v Plzni a v sobotu v Karlových Varech respektive na Spartě a na Slavii. Druhá pozitivní věc je ta, že kluci, kteří jsou v maturitním věku, můžou být více ve škole. Vzdělání je určitě taky důležité.

Co budete dělat ve zbytku týdne, když si vlastně během dvou dnů odehrajete svoji zápasovou porci?
V neděli bude většinou volno. Tréninky naplánujeme od pondělí do čtvrtka, přičemž alespoň jednou v týdnu bychom chtěli trénovat dopoledne.

Dvoukolový systém Čechy a Morava dohromady. Je to podle vás lepší systém?
Rozhodně je atraktivní. Diváci budou mít možnost se podívat na kvalitní zápasy. Například na Spartu a Slavii.

Takže rozšíření na 24 týmů a změna systému vlastně přinese jenom samá pozitiva?
Pro fanoušky, kteří se budou chodit dívat, bude sezona o hodně zajímavější. A samozřejmě to bude lepší i pro nás. Vedou se spory, jestli je silnější skupina na Moravě nebo v Čechách. Teď se aspoň uvidí, která je silnější.

Pan Zeman z dorostu chce se svým týmem atakovat brány play-off. Jaké jsou vaše cíle?
Dorost je na tom kvalitativně velmi dobře. My budeme skromnější, chtěli bychom se hlavně zachránit. V tomhle ročníku nemáme tolik silných hráčů, takže budeme bojovat o zachování soutěže pro ty mladší kluky.




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava