Hokejisté Dukly zajeli na návštěvu do dětského domova

19.12.2008 / Eva Streichsbierová

Pětice jihlavských hokejistů vyrazila ve čtvrtek odpoledne na návštěvu do dětského domova v Telči. Brankář Milan Řehoř, obránce Pavel Staněk a trojice útočníku Jiří Hanzal, Ladislav Rytnauer a Pavel Suk rozhodně nepřijeli s prázdnou. Dětem dovezli drobné dárky a sladkosti. Ty jim pak za odměnu zazpívaly koledy.

Fotoreportáž z návštěvy dětského domova v Telči zde

„Připravily si hned čtyři, aby prý kluci nebyli smutní z té středeční porážky,“ vysvětloval ředitel dětského domova Milan Opravil. „To my už jsme si za tu dobu docela zvykli,“ kontrovali s úsměvem hokejisté. Chvilku jen poslouchali, ale pak se přidali ke zpívající skupině.

V domově žije celkem 24 dětí, které si hokejisty Dukly mezi sebe rozebraly a provedly je všemi pokoji i zázemím. „Vy tady máte ale naklizeno,“ uznale pokyvovali hlavou jihlavští hráči. Během exkurze se poté dozvěděli, kdo s kým bydlí, a také to, že si děti v neděli a o svátcích vaří sami.

„Já bych nějakou šikovnou kuchařku potřeboval,“ usmíval se Pavel Staněk, načež se kolem něj okamžitě objevila skupina děvčat. To Ladislav Rytnauer s Jiřím Hanzalem se rozhodli prověřit místní kuchyni na vlastní kůži. Buchtičky se šodó si nemohli vynachválit.

Samozřejmě došlo při prohlídce domova také na zvídavé otázky. Jako například, který z nich je brankář, a kolik už dostal letos gólů. Milan Řehoř to přesně spočítané neměl, za to útočník Jirka Hanzal téměř okamžitě přispěchal s číslem. „Myslím, že jich je něco kolem devadesáti,“ prozradil viditelně zaskočené dívence.

Ta se následně otočila zpátky k jihlavské brankářské jedničce a s výrazem naprostého šoku mu oznámila. „Ty už jsi dostal devadesát gólů? A to se nestydíš?“ Svojí nevinou otázkou pochopitelně odstartovala gejzír smíchu a rýpavých dodatků od zbytku „duklácké“ výpravy. „Vážně Milane, měl by ses nad sebou zamyslet,“ zaznělo také.

Dalším bodem návštěvy byla ukázka představení mažoretek. S hůlkou to chvilku zkoušel i Jirka Hanzal, a podle dětí mu to šlo prý celkem dobře. Nakonec to ale jihlavský forvard přeci jen nechal na profesionálech.

S dětmi strávili hokejisté ve čtvrtek téměř dvě hodiny, pak už nastal čas loučení. „Tohohle kluka si beru s sebou,“ popadl malého Lukáše Rytnauer a zamířil s ním ke dveřím. Smějící se klučina už ovšem předtím prozradil, že má radši fotbal a z „únosu“ tedy sešlo. „Ale teď se budu dívat i na hokej,“ dostalo se na rozloučenou jihlavským hokejistům ubezpečení.

Dřív se ovšem vyslanci Dukly z místa nehnuli, dokud jim děti neslíbily, že jim v lednu přijedou alespoň na jeden zápas zafandit. „Provedeme vás kabinou a seznámíme se zbytkem týmu,“ slibovali. „My přijdeme. Teda, jestli to strejda dovolí,“ obracely děti oči na ředitele domova. A odpověď? „Pokud nikdo nebude zlobit, tak přijedeme moc rádi,“ posvětil nakonec návštěvu Milan Opravil.