Sáblíková potrénovala s jihlavskými juniory a na olympiádě válela

03.03.2010 / Pavel Zeman

Klub HC Dukla Jihlava gratuluje Martině Sáblíkové k famózním výkonům, které předváděla na olympiádě ve Vancouveru. Sáblíková si podmanila rychlobruslařský svět a nesmazatelným písmem se zapsala do kroniky nejúspěšnějších sportovců. Žádný Čech ještě nezískal dvě zlaté medaile ze zimní olympiády. „Martině posíláme obrovskou gratulaci,“ vzkázal Bedřich Ščerban. Ke dvěma zlatým medailím, přidala rychlobruslařka ze Žďáru nad Sázavou ještě bronz.

Před začátkem loňské sezóny se Martina Sáblíková zastavila v Jihlavě na „Letňáku“, aby ukázala své tréninkové metody hokejistům jihlavské juniorky. „Jsme velice rádi, že jsme tuto mimořádnou sportovkyni mohli poznat během její tréninkové jednotky s juniory Dukly,“ těší Ščerbana.

Na tvrdý trénink pod taktovkou přísného kouče Petra Nováka vzpomíná s nadšením jeden z aktérů, Michael Polcar. „Tehdy k nám přišel pan Totter a řekl, že za námi přijede tým rychlobruslařů v čele s Martinou Sáblíkovou. Vůbec jsme nevěděli, co od toho čekat,“ říká mladý útočník, který už letos nastoupil v pár zápasech za A tým Dukly.

Zatímco v kabině juniorů se tehdy nesly šprýmy o tom, jak drobounká Sáblíková nebude tempu hokejistů stačit, realita byla jiná. „Martině jsme nestíhali,“ přiznává Polcar. „Museli jsme například běhat ty velké schody - bokem napřed,“ popisuje tvrdý trénink sestavený uznávaným koučem Novákem.

V paměti utkvěl Polcarovi zejména Novákův úvodní motivační prolog. „Říkal nám, abychom nebyli líní a za den si třeba ten jeden schod udělali, protože během týdne už jich může být 20 a za rok třeba 20 000. A to už se počítá,“ prozrazuje lišácký přístup zkušeného trenéra Nováka.

Ten pak dál ladil se svou svěřenkyní formu tak, aby ji co nejlépe nachystal na olympiádu ve Vancouveru. A povedlo se! Famózní rychlobruslařka získala tři medaile. „Na olympiádě jsem ji sledoval a šlo vidět, že se vydala do posledních sil. Vím, jak jí bylo před koncem, nohy už prostě nešly, ale pořád jela. Má takovou odrazovou sílu, že to snad ani není možné. Je to borka,“ klaní se jihlavský útočník.

Až bude chtít nejlepší česká sportovkyně vyladit formu před zimními olympijskými hrami v Soči, mezi jihlavskými hokejisty bude vítána. „Repete by nikomu nevadilo. Aspoň bych jí mohl pogratulovat a říct, že je prostě nejlepší,“ usmívá se Polcar.