V prvním domácím kole nadstavby přijede do Jihlavy Havířov

18.12.2003 / eda

Na Horáckém zimním stadioně uvidíme v sobotu 20.12. souboj havířovských Panterů a jihlavské Dukly - Havířovu se po sestupu z extraligy nedaří a jen těsně se vyhýbá barážovým příčkám v první lize. Dukla má zcela opačné problémy a ztrácí jediný bod na první Chomutov. Tomu se v poslední době nedaří a nepomohla mu ani nová gólmanská jednička. V sobotu tak budeme svědky boje o veledůležité tři body, které mohou znamenat posun v tabulce pro obě mužstva.
Jak sehrála obě mužstva posledních pět utkání??
Z posledních pěti kol vybojovala Dukla 9 bodů - doma si vychutnala Chomutov 6:1, prohrála v Olomouci 2:4 a v Třebíči 0:3, porazila doma přesvědčivě Ústí 6:3 a v minulém kole zcela jasně přehrála Prostějov 6:2.
Havířov již čtyři kola za sebou prohrál - naposledy se mu podařilo bodovat doma proti Opavě - vyhrál 5:3. Od té doby prohrál v Písku 2:6, doma s Brnem 1:3, stejným výsledkem v Chomutově a naposledy ve středu na vlastním ledě s Ústím 3:7.

Podrobnější pohled na minulé kolo.
V rámci prvního kola nadstavby šlo oběma sobotním soupeřům o hodně - Dukla stále pomýšlí na první příčku a musí tudíž bodovat. Havířov je nyní jediný bod před třináctým Brnem a dva body před posledním Prostějovem. Dukla na ledě Prostějova nezaváhala - hned v první třetině nasázela Maláčovi 3 branky a ten se radši schoval na střídačku. Ve druhé třetině sice snížili Hanáci na 4:2, ale to bylo pro zbytek zápasu vše - v poslední třetině se ještě přesně trefili Bakus s Ujčíkem a určili výsledku konečnou podobu 6:2 pro jihlavskou Duklu.
Ústí přijíždělo do Havířova jako jasný favorit a již v 10. minutě se ujalo vedení. Domácím se však podařilo 7 sekund před sirénou srovnat. 129 vteřin po zahájení druhé třetiny využil přesilovku Drábek a převážil tak opět skóre na stranu Severočechů. Těm se podařilo přidat do přestávky ještě dva góly. Opět jim nevyšla poslední minuta zápasu, když 11 vteřin před koncem třetiny inkasovali. Hattrick dokončil Havel v čase 40.39 a snížil na 3:4 - víc již Lukáš Sáblík domácím nedovolil a naopak jeho spoluhráči zatížili konto soupeře dalšími třemi zásahy.

Jak jsou na tom týmy v tabulce?
Dukla stáhla náskok Chomutova na jediný bod. Díky skóre, které má horší než Beroun, je na třetím místě v průběžné tabulce se čtyřbodovým náskokem před Ústím.
Havířov klesl na 12. příčku. Má však stejné množství bodů jako 11. Písek - v prospěch Jihočechů však hovoří lepší skóre. 13. Brno ztrácí jeden a poslední Prostějov 2 body. Loni ještě extraligovému Havířovu tak hrozí další baráž - tentokrát však o udržení v 1. lize.

Jak jsou na tom hráči obou mužstev?
Gólmani:

Jihlavský Jaroslav Suchan má průměrnou úspěšnost zákroků 92,3%. Ve 24 utkáních, do nichž nastoupil, inkasoval celkem 53 branek.
Nejvíce zápasů, a to 16, odchytal za Havířov Martin Vojtek - i přes 42 obdržených gólů si drží velmi slušný průměr úspěšných zákroků na 93 procentech.
Celkově: Co se týče statistik, mluví tyto spíše pro havířovského Vojtka, ale Suchan se může spoléhat na kvalitnější obrannou fázi celého týmu.

Obrany:
Na pozici nejproduktivnějšího obránce Dukly se stále drží Marian Morava. V minulém zápase si připsal šestou asistenci a má tak rovných 10 kanadských bodů. Dostal se rovněž do vedení +/- jihlavských beků s +13 body.
Havířovský Patrik Rimmel má sice o 4 kanadské body za 2 branky a 12 přihrávek více, ale -7 +/- bodů není zrovna nejlepší vizitkou.
Celkově: Jihlavská obrana je jasně lepší - 63 obdržených branek oproti 89 havířovským je jasným obrázkem o stavu obou týmů.

Útok:
Nejproduktivnější v Jihlavě je stále Petr Kaňkovský, který je i nejlepším nahrávačem v Dukle - k 25 asistencím přidal ještě 8 branek a nastřádal tak doposud 33 kanadských bodů. Nejlepším střelcem Dukly v současnosti je její kapitán Oldřich Bakus, který vstřelil 16 branek.
Nejvíce kanadských bodů si v havířovském drese připsal Lukáš Říha, který se již vrátil do extraligy. Nejužitečnější je tak v útoku Havířova Pavel Zdráhal - za 10 branek a 17 asistencí si zatím připsal 27 bodů.
Celkově: Podobný rozdíl jako v obraně je i v útoku - zatímco Dukla vstřelila již 83 gólů, Panterům se podařilo skórovat pouze 64 krát.

Jak spolu hrála obě mužstva v základní části?
Oba dosavadní duely byly velmi těsné - v 1. kole doma Dukla po boji porazila Pantery 4:2 a ve 14. kole na jejich ledě zvítězila v prodloužení 5:4.

Celkové shrnutí: Stejně jako proti Prostějovu je i v tomto utkání Dukla jasným favoritem, ale, jak ukázala předchozí střetnutí s Havířovem, nebude to mít Jihlava nijak jednoduché. Věřme, že si žlutočervení udrží šestigólový průměr z posledních zápasů a vytěží tak důležité body.



×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava