Teprve ostré soutěžní zápasy ukáží, jak na tom jsme, říká před startem extraligy trenér staršího dorostu Aleš Polcar

07.09.2011 / Zdeněk Drla

Ve čtvrtek 8. září vstoupí jako vůbec první tým Dukly Jihlava do bojů v nové sezoně. Na Horáckém zimním stadionu přivítají extraligoví starší dorostenci od 13 hodin Vítkovice. Svěřenci trenéra Aleše Polcara mají za sebou dlouhou letní suchou přípravu a měsíc na ledě. Před sebou pak minimálně 44 extraligových soubojů. Jaké jsou cíle pro novou sezonu, ve které budou o body do tabulky usilovat hráči ročníku narození 1994 a 1995? „Chceme hrát play-off," říká rozhodně trenér Aleš Polcar. „Během sezony chceme hrát co nejvýš. Hrát hokej s nasazením, bojovností a hokejovou myšlenkou tak, aby se dalo na něj koukat," doplňuje.

Máte za sebou dlouhou letní přípravu na suchu i zhruba měsíc na ledě, jak byste toto období zhodnotil? Bylo tvrdé?
Příprava na suchu byla přiměřeně náročná, protože se jedná o kluky ve věku patnáct šestnáct let. Jsou zde velké biologické a fyziologické rozdíly. Většina z nich je v období, kdy teprve začínají s posilovnou. Je to takové zrádné období, někteří jsou více fyzicky vyspělí, někteří méně. Musí se dávat velký pozor na parametry zatížení. Na některých je vidět, že jsou s posilovnou dál, další teprve začínají. Ale musím říct, že to kluci zvládli a ve výstupních testech bylo u všech hráčů zlepšení.

S přípravou jste tedy spokojen?
Jsem. Nebyl vůbec žádný problém. Šlapali na svoje maximum. Samozřejmě se našel sem tam někdo, kdo se chtěl "ulít", ale to bylo spíš únavou. Jsem spokojený i hlavně proto, že nebylo žádné vážnější zranění, netrápily nás nemoci. Docházka byla dobrá.

Právě s docházkou v letním období nebyl spokojen váš kolega z juniorky Petr Svoboda. U něj za absence mohly ale maturity.
To byl trochu pro Petra problém, kluci z juniorky se připravovali na maturitu. I když já si myslím, že někteří toho trošku zneužívali. Vím, že příprava na maturitu je náročná a stresující, ale sem tam je potřeba si od učení odpočinout i třeba tím, že si na tréninku „vyčistí hlavu“ a pak se můžou vrátit k učení. Nedá se učit dvanáct hodin denně. Na to možná někteří trochu hřešili. Po složení maturit ale kluci o to víc makali a chtěli dohnat tréninkovou absenci.

Když se vrátíme zpět k přípravě staršího dorostu. Po letní pauze jste vyjeli na led a po několika trénincích jste šli do přípravných zápasů, kde jste si nevedli špatně...
V přípravných zápasech tolik o výsledek nejde. Zpočátku jsem využíval všechny hráče širšího kádru, obměňoval sestavu v každém přípravném zápase. Měl jsem k dispozici kolem šestadvaceti hráčů a všem jsem chtěl dát příležitost. Zkoušel jsem i kluky ze Žďáru nad Sázavou, kteří se nakonec do týmu probojovali. Jejich služby budu využívat i během extraligy.

Pojďme si probrat výsledky v přípravě. V prvním zápase jste remizovali, pak jste třikrát v řadě prohráli a potom následovala šňůra sedmi vítězství. Byla to známka toho, že už ten tým byl sehranější?
Postupně jsem mančaft zužoval podle zápasů a tréninků do podoby, jak by měl hrát extraligu. Mančaft si sedl a začal se sehrávat. Měli jsme mnohdy i trochu štěstí nebo nám zachytali výborně gólmani. Hráli jsme s extraligovými týmy, které také zkoušely různé varianty sestavy. Uvidíme, co přinesou extraligové boje. Ty nám ukáží, jak jsou kluci připraveni a co v nich je. Hrát přáteláky a hrát soutěžní zápasy, je velký rozdíl. Někoho může svazovat nervozita, někoho respekt ze soupeře, někoho zodpovědnost neudělat chybu. Teprve ostré soutěžní zápasy ukáží, jak na tom jsme.

S výsledky přípravy jste ale spokojen, ne?
Některé zápasy jsme odehráli velice slušně a byl jsem spokojen s předvedenou hrou. Odehráli jsme ale i horší zápasy, kdy jsme propadali v obranných činnostech a kupili hodně individuálních chyb. Přesto jsme neprohrávali, což je pro psychiku kluků dobře. Dvě nebo tři utkání jsme dotahovali až na konci zápasu, někdy i se štěstím, kterému šli kluci, jak se říká, naproti.

Zmínil jste hráče Žďáru nad Sázavou, kteří si řekli svými výkony o místo v kádru, kolik jich je?
Jsou to čtyři kluci. Tři – útočníci Staněk, Jícha a Pazourek budou hrát u nás, čtvrtý - obránce Václav Půža, který je ročník 1996 - bude hrát v mladším dorostu. Jsme takhle domluveni s trenérem Jiřím Jungwirthem. On ho bude mít stoprocentně k dispozici a nám bude vypomáhat.

Takže spolupráce se Žďárem nad Sázavou, jak už jsme zmínili, funguje dobře?
Je parádní. V letošní sezoně, jak už jsem zmiňoval, vypomůžou čtyři noví hráči. A nejsou to jenom oni. Máme zde i další tři hráče na hostování, kteří vypomáhali již v minulých sezonách. Spolupráce je výborná.

Hráči, kteří naopak nebudou hrát v Jihlavě, zamíří tedy do Žďáru?
Ano. Někteří naši hráči budou vypomáhat Žďáru. Jsou to ti, kteří se nedostali do kádru, ale dostat se do něj mohou ještě letos nebo příští rok. Je dobře, že budou hrát pravidelně a nebudou jenom sedět na lavičce. Spolupráce se Žďárem je v tomto směru, jak už jsem řekl, parádní.

Do týmu vám postoupili z loňského mladšího dorostu hráči ročníku narození 1995. Když se nebudeme bavit o Janu Mandátovi, který loňskou sezonu odehrál za obě dvě kategorie, jak jste s nimi spokojen?
Věřím, že Honza Mandát bude i letos patřit k tahounům mužstva a je vidět, že je na tuto roli z minulých sezon zvyklý. To mi chybí u ostatních "devadesátpětek", chtít se více v gólových zakončeních prosadit a vzít v určitých situacích zodpovědnost na sebe. Nemůžou se stále spoléhat, že to za ně někdo odehraje. V přípravě ale pracovali dobře a záleží jen na nich, jak se chytnou a svoji šanci v extraligových zápasech využijí. Velice dobře se také jeví z "devadesátpětek“ obránce Roman Čermák, který by měl patřit k oporám zadních řad.

Při přípravných zápasech jsem si všiml, že v každém zápase byl jiný kapitán...
Dělal jsem to proto, aby kluci poznali charakter této funkce, aby si hlavně ti starší hráči zvykli, že mohou dělat kapitána tomuto mančaftu a jednou můžou dělat kapitána třeba i ve velkém hokeji. Ona to není žádná legrace být kapitánem.

To koncekonců znáte z vlastní zkušenosti z velké Dukly.
To ano. Kapitán vede tým do hry, komunikuje víc s trenérem, hráči, rozhodčím. Musí jít spoluhráčům příkladem, zvládat emoce při hře, musí třeba vést rozcvičku na ledě před zápasem. Dělat kapitána rozhodně není sranda. Kapitán musí myslet i na to, jak mančaft šlape po kolektivní stránce. Proto jsem dal "céčko" v přípravných zápasech pokaždé někomu ze starších hráčů, aby si to vyzkoušeli, a aby i samotní spoluhráči viděli, kdo jak tuto funkci zvládá. Sami hráči si potom zvolili kapitána pro sezonu, tím je Marek Lupač, Honza Mandát a Hynek Tobola jsou zástupci.

Když se dostaneme k jednotlivým postům. Kde nás jak se říká tlačí bota nebo naopak co si myslíte, že bude naše silná zbraň?
Myslím si, že máme velice dobré gólmany. Krejčík začne jako jednička, krýt záda mu bude Svoboda. K dispozici máme ještě talentovaného Vacka v mladším dorostu. Zatím se slibně jeví první lajna, která se v přátelských zápasech podílela na většině našich brankách. Věřím, že ostatní lajny nezůstanou pozadu. Musíme hru založit agresivním forčekinku a na dobré poctivé obraně třetího bránícího hráče. Hrajeme s neurčitým bránícím hráčem a tam se právě pozná charakter hráče, který má vypomáhat bekům. Je to dřina a taková černá práce. To jsem se snažil kluky naučit. Poctivě se vracet a pomáhat vzadu. Na druhé straně se musíme vyvarovat individuálních a taktických chyb, zkvalitnit a zrychlit kombinaci a podstatně zlepšit koncovku, protože v některých zápasech jsme dokázali spálit neuvěřitelné tutovky a to by nás mohlo v některých zápasech mrzet.

Dukla hraje v nadcházející sezoně v extraligové skupině Východ, o které se už několik let říká, že je to vůbec nejtěžší skupina z celé extraligy. Jak vidíte své šance proti Vítkovicím, Třinci, Havířovu, Vsetínu, Olomouci, Zlínu a Kometě?
Uvidíme, jak se soupeřům sejdou ročníky a o jaké hráče posílili. Určitě nahoře budou Vítkovice, Zlín, Třinec. Brno mělo výborný mladší dorost, který se posunul do staršího dorostu. Olomouc, Vsetín a Havířov měly vždy dobrá mládežnická mužstva. Hlavním cílem je postup do play-off. Je jedno, jestli přímo nebo z předkola. Kluci mimo jiné musí ukázat svoje hokejové dovednosti, nasazení, bojovnost, přínos pro mužstvo, aby se během sezony mohli zapojit i do tréninkového a zápasového procesu juniorky.

Spolupráce s juniorkou tedy bude během sezony probíhat. Je možnost, že někdo ze staršího dorostu nakoukne o kategorii výše?
Určitě ano. Záleží jen na nich. Především musíme dobře začít soutěž (jak starší dorost, tak i juniorka) a hráči musí ukázat svoje hokejové schopnosti. V juniorech je to rychlejší, silovější a už hodně o taktice.

Stejně tak mohou nakouknout k vám do staršího i hráči z mladšího dorostu? Platí to samé. V mladším dorostu jsou šikovní hráči. Když bude mít mladší dorost dobré výsledky v extralize a bude-li prostor k posunutí, budu některé hráče, po konzultaci s Jirkou Jungwirtem, vytahovat nahoru.

Extraliga staršího dorostu 2011/12

Počet účastníků : 24
Počet utkání : 44-55
Hrací dny : čtvrtek/pátek, sobota (od zahájení pátečního utkání do zahájení sobotního utkání musí uplynout minimálně 18 hodin, nedohodnou-li se soupeři jinak)
Systém soutěže
1. část
- 24 mužstev rozděleno územně do 3 skupin („Západ“, „Střed“ a „Východ“) po 8 účastnících; čtyřkolově každý s každým ve skupinách (28 utkání)
2. část
- skupina „A“ - mužstva umístěná po 1. části ve skupinách na 1.-4. místě sehrají s mužstvy umístěnými na 1.-4. místě ostatních skupin dvoukolově každý s každým (16 utkání) s tím, že se v této části soutěže započítávají výsledky všech utkání z 1. části soutěže
- skupina „B“ - mužstva umístěná po 1. části ve skupinách na 5.-8. místě sehrají s mužstvy umístěnými na 5.-8. místě ostatních skupin dvoukolově každý s každým (16 utkání) s tím, že se v této části soutěže započítávají výsledky všech utkání z 1. části soutěže
3. část
a) play-off o titul „Mistr České republiky v kategorii staršího dorostu“
- mužstva umístěná po 2. části na 1.-16. místě (1.-12. ze skupiny „A“ a 1.-4. ze skupiny „B“) sehrají 4 kola (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále a finále) play-off (1-16, 2-15, 3-14, 4-13, 5-12, 6-11, 7-10 a 8-9) na 2 utkání v osmifinále s tím, že první utkání se hraje u lépe umístěného mužstva po 2. části soutěže a druhé utkání u mužstva umístěného hůře a na 2 vítězství v dalších kolech s tím, že první utkání se hraje u hůře umístěného mužstva po 2. části soutěže a druhé a případně třetí utkání u mužstva umístěného lépe (2-11 utkání); vítěz finále play-off obdrží titul „Mistr České republiky v kategorii staršího dorostu“
b) o udržení/postup do Extraligy staršího dorostu („baráž“ Extraligy staršího dorostu)
- 2 nejhůře umístěná mužstva po 2. části a 3 vítězové skupin Ligy staršího dorostu dvoukolově každý s každým (8 utkání); mužstva umístěná v „baráži“ na 1.-2. místě jsou účastníky Extraligy staršího dorostu pro příští soutěžní ročník, mužstva umístěná na 3.- 5. místě jsou pro příští sezonu účastníky Ligy staršího dorostu; pokud se na 3.-5. místě umístí mužstvo klubu se statutem „Akademie ČSLH“, toto nesestupuje a nejvyšší mistrovská soutěž staršího dorostu se pro příští soutěžní ročník rozšiřuje.

1. V soutěži startují hráči ročníku narození 1994 a 1995.
2. Start cizinců je omezen na maximálně 1 hráče v zápise o utkání.
3. Do zápisu o utkání lze zařadit maximálně 5 hráčů ročníku narození 1996 a mladších dle čl. 219 SDŘ (řídící orgán soutěže má právo na základě písemné žádosti klubu povolit zařadit do zápisu o utkání větší počet hráčů ročníku narození 1996 a mladších, jedná-li se o reprezentanty).
Zdroj: ČSLH




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava