Souhrn úvodní čtvrtiny soutěže aneb rozbor ligy po třinácti odehraných kolech

19.10.2011 / Jaroslav Svoboda

Zásluhou několika vložených pondělních duelů nabrala první liga dlouho nevídané tempo, a tak měsíc po jejím úvodním kole můžeme rekapitulovat úvodní čtvrtinu soutěže. Kdyby se stejným tempem soutěž odvíjela i nadále, tak v půli ledna by startovalo play-off. Soutěž už naznačila, které týmy by měly bojovat ani ne tak o play-off jako o nejvýhodnější pozici pro vyřazovací boje, které se střetnou o účast v osmičce, a které naopak budou chtít uniknout z pozic znamenajících baráž o záchranu. V následujících deseti statistických pohledech nabízíme údaje, které vás v mnohém třeba překvapí. A třeba také ne...
Přehled připravili kolegové ze šumperské redakce.

Ligová tabulka: Na čele severočeské duo

Situací v tabulce se budeme zabývat jen zběžně, protože vesměs všem prvoligovým příznivcům je známa. Na čele se usídlili ústečtí hokejisté, Lvi doposud v normální hrací době prohráli pouze dvakrát a mají pětibodový náskok na nejbližší pronásledovatele. Těmi jsou již chomutovští Piráti, kteří se pomalu začínají oklepávat z nejistého úvodu sezony, a také olomoučtí Kohouti. Společně s nimi má 25 bodů i liberecká farma z Benátek nad Jizerou. Nejmenší prvoligové město tak drží poměrně překvapivé čtvrté místo.

Ligový „žebříček“ je mezi druhou a sedmou pozici velice natěsnaný. Pátá Jihlava ztrácí na druhé místo pouhý bodík, šestý Hradec Králové a sedmý Beroun pak body dva. Za úvodní sedmičkou se začíná dělat menší odstup, Havlíčkův Brod ztrácí z osmého místa již čtyři body, což je ale při tříbodovém systému ligy prakticky zanedbatelné. Devátá Kadaň pak ztrácí na místa pro play-off body dva, desátý Písek a jedenáctí Draci pak již bodů pět. I chvost tabulky se v posledních kolech poměrně srovnal. Dvanácté Litoměřice se třinácti body mají pouze dvoubodový náskok na nováčka z Mostu, poslední Třebíč již pak Baníku dýchá na záda v těsném kontaktu. A navíc hned ve čtrnáctém kole Horácká Slavia mosteckého nováčka hostí, tudíž může před něj.

Důležitá budou z pohledu vývoje situace v tabulce hned nejbližší kola. V tom čtrnáctém by totiž případná výhra Havlíčkova Brodu v Šumperku a zároveň prohra Kadaně s Olomoucí roztrhla soutěž na dvě větší skupiny. Z osmého místa by měli Rebelové na Kadaň náskok pěti bodů, Draci by pak již na místa pro play-off ztráceli osm bodů. Jak již bylo zmíněno, v tříbodovém systému a v dlouhé sezoně nic hrozného, přesto situace složitá a nepříjemná.

Souhrn první části soutěže tak trochu jinak aneb statistické a jiné zajímavosti

Z úvodních třinácti zápasů soutěže se dá již ledacos vyčíst. Nevěříte? Tak třeba Litoměřice pouze v jednom jediném utkání dokázaly vstřelit úvodní branku zápasu, navíc ještě v tom posledně odehraném. Jinak pokaždé v zápase prohrávaly 0:1, situace věru nepříjemná. Například třetí Olomouc má pak druhé nejslabší přesilové hry v celé soutěži, v Havlíčkově Brodě naopak perfektně zvládají vlastní oslabení. Aspoň co se tedy počtu branek vstřelených v početní nevýhodě týče. Rebelové totiž dokázali vstřelit při svém početním manku hned čtyři branky. To je polovina toho, co dokázali Kohouti za stejný počet kol nastřílet v přesilovkách.

Pobyt na ledě – nejméně Jihlava, nejvíce pak Piráti…

Vinou prodlužování po šedesáti minutách nerozhodných zápasů dochází k tomu, že týmy strávily na ledě různě dlouhou dobu. Pro sázkaře je určitě zajímavou a známou věcí, že Dukla jako jediná v soutěži nemusela nastavovat. Odehrála tak dohromady 780 minut. Jen o chloupek více toho odehrálo první Ústí (782 minut a 23 vteřin). Nejvíce času na ledě strávili chomutovští Piráti. Ti už totiž nastavovali čtyřikrát, celkem odehráli bez osmi vteřin 798 minut, tedy takřka o jednu třetinu více než Dukla.

Čas strávený na ledě se odvíjí od toho, kolikrát musel ten který tým nastavovat. Rekordmanem jsou v tomto směru týmy Benátek nad Jizerou, Písku a Třebíče. Každý z nich musel pětkrát do prodloužení. Benátky nad Jizerou a Třebíč pak z těchto pěti zápasů jen jedinkrát musely absolvovat nájezdy, Písek je podstoupil dvakrát. Protipólem je tedy zmiňovaná Jihlava, která nemusela nastavovat ani jednou. Podobně je na tom Hradec Králové, který prodělal jen jedno prodloužení - v domácím utkání s Pískem, kdy východočeský tým vyhrál gólem z konce 64. minuty.

Následující tabulka nabízí pořadí týmů podle toho, kolik strávily na ledě času. V dalších sloupcích je pak počet utkání daného mužstva ukončených po šedesáti minutách, třetí sloupec pak nabízí počet utkání týmu, která přinesla rozhodnutí v prodloužení. Poslední sloupec pak uvádí zápasy, které dospěly až do samostatných nájezdů.

Střelecká potence týmů

Je to k vzteku, když pálíte jak u Verdunu a góly přitom nepřicházejí a nepřicházejí. Šumperské fanoušky možná napadne, že řeč je právě o Dracích, jenže zrovna oni na tom v prvoligovém měřítku nejsou špatně. Naopak, Šumperk je ve střelbě pátý nejproduktivnější. Nejvyšší efektivitu střelby mají havlíčkobrodští Rebelové, naopak nejvíce se na každou branku nadřou hokejisté Písku.

Pouze tři týmy mají úspěšnost střelby větší než desetiprocentní - logicky Havlíčkův Brod, spolu s ním pak Ústečtí Lvi a hokejisté Hradce Králové. V případě Havlíčkova Brodu skončí v síti přibližně každá devátá střela Rebelů, pro srovnání i stejný údaj v souvislosti s Pískem, který je v úspěšnosti střelby na tom v lize nejhůř. KOMTERM se dočká branky z každé patnácté rány, to už je přeci jen rozdíl.

V následující tabulce je přehled efektivity střelby (poslední sloupec), v prvním s názvem „Vstřel. góly“ je uveden počet branek, které tým během úvodních třinácti zápasů vstřelil. V tom druhém nazvaném „Střel pro“ je počet střel, které daný tým vyslal na branku soupeře.

Neprostupnost obran

Často se říká, že dobrý gólman je základ mužstva. Bez poctivé obrany a výpomoci svých spoluhráčů však ani ten nejlepší nemůže předvádět zázraky. Jak na tom tedy jsou prvoligové týmy v důslednosti v bránění, a také v celkové úspěšnosti defenzivního valu vůči střelám soupeře? Nejvíce procent ze střeleckých pokusů svých oponentů dokáže pokrýt defenzíva Lvů z Ústí nad Labem, na druhém místě jsou pak Berounští Medvědi, hlavně zásluhou fantastického Dominika Furcha.

Nelichotivou čtrnáctou příčku drží šumperští Draci. Ti svým brankářům pozici vůbec neulehčují a do šumperské branky nakonec proklouzne přibližně jedenáct procent všech střeleckých pokusů soupeřů. Možným překvapením je až desáté místo Chomutova, kteří sice mají dle počtu obdržených branek druhou nejlepší defenzivu, jenže také šlo na branku Pirátů suverénně nejméně střel ze všech čtrnácti týmů. A v celku to pak vypadá tak, jak to vypadá.

V následující tabulce je řazení sloupců podobné jako v předchozí, v prvním sloupečku je počet inkasovaných branek týmů v dosavadním průběhu soutěže, ve druhém počet střeleckých pokusů mířících na branku daného týmu. Ve třetím pak parametr, podle kterého je pořadí určeno – úspěšnost pokrytí střeleckých pokusů soupeře.

Přesilovky a vše okolo nich

V moderním hokeji bývají jedním z klíčových faktorů, nicméně jak i Radek Kučera říká, zatímco na jedné straně se cvičí osvědčené herní systémy pro využití přesilovek, na straně druhé týmy stále lépe dokáží v oslabení bránit.

Na špici letošní úspěšnosti přesilových her jsou mezi šesticí nejlepších týmů hned čtyři celky ze spodní poloviny tabulky - osmý Havlíčkův Brod, jedenáctý Šumperk a poslední duo Most - Třebíč. Takže ona pověstná klíčová pozice přesilovek pro bodové zisky asi není tak důležitá, jak se často tvrdí. Vůbec nejefektivnější přesilovky má Havlíčkův Brod, který tak po úspěšnosti střelby ovládá i tuto statistiku. Smrtící přesilovky má i Ústí nad Labem, a také Třebíč. Vedoucí trio v tomto aspektu hry dokáže zužitkovat procentuálně více než čtvrtinu svých početních výhod.

Naopak nejhorší jsou na tom hokejisté Olomouce a Písku. Oba týmy dokázaly v třinácti odehraných zápasech skórovat pouze osmkrát v početní výhodě, Olomouc je v poměru využití přesilovek před Pískem jen díky tomu, že v této herní situaci strávila méně času než jediný jihočeský účastník soutěže.

Nepříliš jistá v kramflecích je během přesilovek i Kadaň, ačkoliv má poměrně lepší využití než zmiňované dva poslední celky Olomouc a Písek. Jenže severočeský tým, který během úvodních třinácti kol dokázal vystřídat hned šestici brankářů, inkasoval během svých početních výhod hned třikrát, což není zrovna vizitka hodná nějakým chlubením se.

Následující tabulka nepřináší nic náročného na pochopení, v prvním sloupci je uveden čas, který tým strávil v početní výhodě, následuje počet přesilovkových gólů vstřelených, následně pak počet branek inkasovaných během vlastní početní výhody. A pak již klíčová statistika, podle které je žebříček seřazen - procentuální využití přesilových her.

I v oslabení se dá být efektivní, jak potvrzují Rebelové

Stejně důležité jako zvládnutí přesilovek je i preciznost hry v oslabení. Samozřejmě je v tomto případě nejlepší prevence, tedy nefaulovat, ale to se nedaří vždy, naopak. Pouze jediný Chomutov dokázal v zápase osmého kola odehrát zápas bez jediného trestu. A právě Chomutov je také týmem, který nejlépe brání v oslabení. Zatím inkasoval pouze třikrát, dvakrát pak navíc v početní nevýhodě vstřelil gól. To je hodně nevídaná bilance. Úspěšnost oslabení dosahuje neuvěřitelných 94 %, což je o necelých osm procent více než druhý v pořadí, kterým je paradoxně tým s Piráty spolupracující, SK Kadaň.

Na severu Čech mají oslabení v krvi, všech pět týmů z této oblasti se v úspěšnosti ubránění početních nevýhod pohybuje mezi nejlepšími šesti celky. Hegemonii narušuje pouze Beroun. Co zlepšovat naopak mají na Moravě. Nejlepší z moravských celků, šumperský Salith, je v této statistice na devátém místě, hned za ním jsou v závěsu Třebíč a Olomouc, Jihlava je pak ve hře v oslabení nejhorší z celé soutěže, i když jen těsně za Benátkami.

Zajímavá je bilance Havlíčkova Brodu ve hře v početní nevýhodě. Rebelové totiž hned čtyřikrát dokázali soupeři dát gól ve chvíli, kdy se měli bránit jejich převaze.

V tabulce je uveden čas strávený v oslabení, poté počet branek inkasovaných v oslabení, góly vstřelené v početní nevýhodě, závěrem statistika úspěšnosti ubránění oslabení, která určuje pořadí celků.

Jak je důležité vstoupit dobře do zápasu...

Ve vyrovnané soutěži je často pro další vývoj utkání důležité, kdo jde v zápase do vedení. Vedoucí Ústí nad Labem vstřelilo v jedenácti z celkového počtu třinácti duelů první gól zápasu, načež pak duel dotáhlo do vítězného konce. Naopak Litoměřice, které jsou v lize až dvanácté, šly do vedení 1:0 ze třinácti odehraných zápasů pouze jedinkrát, a to v posledním doposud odehraném utkání v rámci třináctého kola.

Je také zajímavé vysledovat, jak rychle dokáže tým vstřelit svůj první gól v zápase. Nejrychleji se zatím dokázal prosadit po 25 vteřinách hry chomutovský Milan Kraft v zápase šestého kola, kdy Piráti hostili tehdy vedoucí Hradec Králové. Jenže průměrně jsou nejrychlejšími střelci úvodní své branky, a teď se přidržte, hokejisté Třebíče, tedy celku, který je v tabulce poslední. A tak Horácká Slavia je zářným příkladem onoho známého „první vyhrání z kapsy vyhání“. Osmkrát ze třinácti zápasů také Třebíč šla do vedení 1:0, jenže co je to platné, když z těchto utkání dokázala vyhrát pouze tři.

V průměru nejdéle na úvodní gól zápasu čekají oba nováčci soutěže - Most a Šumperk. Jejich úvodní branky padají v průměru shodně až v čase 27:08. A to je povážlivě dlouhá doba, znamená tedy, že oba tyto celky se v průměru dočkají úvodního gólu až skoro v polovině zápasu.

V následujícím přehledu je uvedena statistika, kolikrát který tým dokázal uzmout vedení 1:0 (první sloupec). Ve druhém údaji je čas udávající nejrychlejší branku dosavadní sezony, které tým dokázal dosáhnout.

Druhý bod, taky bod - co prodloužení a nájezdy?

Až půjde do tuhého, tak bude každý bod dobrý. I proto je důležité, jak často dokáže celek bodovat i skrze vítězná prodloužení či série samostatných nájezdů. To se zatím netýká jihlavské Dukly, která je vůči fanouškům hokeje skoupá a nenabídla jim v dosavadních třinácti utkáních ani vteřinu navíc. Všechny duely Dukly skončily již v normální hrací době.

Naopak Třebíč, Benátky nad Jizerou a Písek prodlužovaly již pětkrát. Jediný Hradec Králové dokázal ve „všech“ svých prodlouženích a nájezdech být stoprocentní. Ono slůvko „všech“ je v uvozovkách správně, protože hokejisté východočeského účastníka první ligy zatím prodlužovali v lize jen jedinkrát, když v nájezdech udolali Písek.

Zajímavá je i bilance Berouna, který třikrát uhrál po základní hrací době remízu, jenže ani jednou v prodloužení Medvědů rozhodnutí nepadlo. A tak se ve všech třech nerozhodných stavech muselo určit dělení bodů až podle nájezdů. V nich byli Berounští úspěšnější dvakrát, jednou pak prohráli.

Stoprocentně neúspěšní jsou v prodlouženích a nájezdech hokejisté Olomouce, ačkoliv museli o prémiový bod bojovat hned ve čtyřech případech. Dvakrát však padli Kohouti již v prodloužení, ve zbývajících dvou duelech pak na nájezdy. A to už jsou čtyři body, které si nechal hanácký klub proklouznout mezi prsty.

V tabulkách je uvedena úspěšnost klubů v prodlouženích i v nájezdech. Zatímco úspěšnost prodloužení není z pohledu Draků příliš dobrá, v nájezdech jsou na tom šumperští hokejisté vůči soupeřům dobře.

Fanoušci k hokeji patří...

Poslední statistický souhrn nabídneme z pohledu návštěvnosti jednotlivých stadionů. Šumperští fanoušci z těchto čísel vychází velmi dobře. Draci mají čtvrtou nejvyšší průměrnou návštěvnost (za Ústím nad Labem, Chomutovem a Jihlavou). Připravili jsme i zajímavou statistiku, která by mohla aspoň trochu odrážet věrnost publika svým barvám. Je zajímavé srovnat, kolik fanoušků toho kterého týmu vidělo jeden vybojovaný bod svého mužstva. Vždyť je známo, že když se daří, tak fanoušků chodí více.

Z těchto čísel vyšla nejlépe Třebíč, Draci se umístili hned druzí. Trable s nalákáním fanoušků na hokej mají již dlouhodobě v Berouně či v Benátkách, ačkoliv právě v těchto dvou městech se letos hraje velmi kvalitní hokej s dobrými výsledky.




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava