Jestli domácí neměli svůj den, nevím, ale my jsme hráli dobře, říká po výhře v Chomutově Daniel Hodek

14.11.2011 / Zdeněk Drla

Důležité tři body vybojovali hokejisté Dukly Jihlava v Chomutově. V nové aréně místních Pirátů vyhráli 2:0. První gól vstřelil na začátku druhé třetiny útočník Daniel Hodek, který si tak upevnil pozici nejlepšího kanonýra první ligy. Dukla ustála devět chomutovských přesilovek. Téměř dvě minuty se v polovině zápasu bránila dokonce ve třech proti pěti. "Že jsme to ubránili, to byl hodně důležitý moment," ohlíží se za zápasem 22. kola první ligy Daniel Hodek.

Los dvaadvacátého kola první ligy poslal jihlavskou Duklu na sever Čech. A v Chomutově se jim náramně dařilo. V nové aréně vyšli Piráti poprvé v sezoně bodově naprázdno. Všechny tři si za vítězství 2:0 odvezla domů na Vysočinu právě Dukla.

Zápas začal v mírnějším tempu, ale minutu od minuty nabírala hra na obrátkách. Pohledný hokej s řadou pěkných momentů sledovaly v hale tři tisícovky diváků. "Všichni jsme hráli hodně dobře odzadu. Parádně zachytal gólman a to bylo důležité. Jestli domácí neměli svůj den, nevím, ale my jsme jako celé mužstvo hráli dobře," chválí svě spoluhráče Daniel Hodek, který ve 22. minutě vstřelil první gól Jihlavy. Ten byl nakonec vítězným. Dukla přidala ještě jeden v minutě čtyřiačtyřicáté. Domácím hráči ve žlutých dresech nedovolili skórovat ani jednou.

Svůj gól, v pořadí již čtrnáctý v sezoně, zaznamenal Daniel Hodek necelou minutu a čtvrt po zahájení prostředního dějství. "Bylo tam signalizované vyloučení a já jsem naskakoval na led místo našeho gólmana, který vyjížděl z brány. Jel jsem pomalu k tyči a puk se odrazil od jejich gólmana a já jsem měl před sebou prakticky práznou bránu," popisuje svůj zápis do listiny střelců nejzkušenější hráč výběru trenéra Petra Vlka. Po puku se marně natahoval chomutovský gólman Miroslav Hanuljak, do střely se snažil skočit i jeden z obránců, puk ale nakonec přeci jen skončil v síti. "Sice se to vrtělo, ani jsem to nějak moc dobře netrefil, ale spadlo to tam a to je důležité," je spokojený sedmatřicetiletý útočník.

Petr Domin (vepředu) vypálil při signalizovaném vyloučení na Hanuljaka, puk se odrazil k Danielu Hodkovi (za ním), který na led naskočil jako šestý hráč místo gólmana. Foto: Zdeněk Špinka (www.piratichomutov.cz)

Chomutov měl blízko ke srovnání v polovině zápasu, kdy na trestnou lavici během okamžiku putovali jihlavští Tomáš Karpov a Jiří Dobrovolný. Domácí měli k dispozici minutu a pětapadesát vteřin dlouhou dvojnásobnou početní výhodu. Naštěstí pro jihlavský tým ji nevyužili. "Oni tam vyloženě žádnou šanci neměli, stříleli víceméně od modré. Pak to chtěli sehrát do prázdné brány, to se jim nepovedlo. Že jsme toto oslabení ubránili, to byl hodně důležitý moment zápasu," potvrzuje Daniel Hodek, který je se čtrnácti góly a devíti asistencemi čtvrtý v kanadském bodování celé první ligy. "Bruslili jsme, víc jem bojovali, rychleji jsme přistupovali k hráčům, oni neměli tolik času to sehrát. To byl asi základ úspěchu," hodnotí vystoupení na severu Čech.

Pod velký tlak Pirátů se dostala Dukla v samém závěru duelu druhého se čtvrtým, právě tato místa v tabulce patřila oběma protagonistům šlágru 22. kola. Piráti v 58. minutě odvolali gólmana a zkusili štěstí při power-play. Ta trvala až do závěrečné sirény - minutu a jedenadvacet vteřin. Hosté bránili dvoubrankové vedení, domácí chtěli stůj co stůj skórovat. Jihlavský gólman Filip Novotný však zamčel bránu na sedm západů. "Když to bylo ještě přes minutu do konce, tak jsme ani nezkoušeli trefit prázdnou bránu, jenom jsme puk posouvali ven z pásma. Chtěli jsme aby Novotňák (Filip Novotný - pozn. aut.) udržel nulu," vysvětluje Daniel Hodek. Tři pokusy z dálky ale přeci jenom Jihlavští na osiřelou chomutovskou branku vyslali. Puk vždy skončil na zakázaném uvolnění tesně vedle brankové konstrukce. Jeden poslal i Daniel Hodek. "Zkusil jsem vystřelit, ale už byl špatný led, zkoušel jsem to poslat žabičkou, když se to odrazilo od ledu, šlo to vedle," popisuje Hodek, jenž je rád za tři body pro tým.

V závěru dostali Piráti Duklu pod tlak, když zkusili hru bez gólmana. Dukla vytvořila obranný val a nedovolila domácím skórovat. Foto: Zdeněk Špinka (www.piratichomutov.cz)

Dukla tak udržela nejtěsnější kontakt se špičkou celé souteže. Na druhou Olomouc ztrácí aktuálně pouhopouhý bod, s Chomutovem má stejný bodový zisk, Piráti se ale mohou pochlubit lepším skóre.

Nová hala je parádní

Dukla sehrála zápas s Piráty v jejich nové domovině. Starý stadion byl srovnán se zemí, nová moderní hala vyrostla na okraji města u Kamencového jezera. "Před zápasem jsem si ji prohlédli. Je to pěkná hala. Kdyby byla taková i tady v Jihlavě, tak by to bylo parádní jak pro nás, tak i pro diváky - zázemí a všechno okolo je pěkné," pochvaluje si Hodek.

Do nové haly se chomutovský tým přestěhoval před začátkem sezony, namísto pojmenování KLH přijal do svého názvu symbol posledních dvou play-off, kdy se Severočeši vypravili na pirátskou výpravu, na jejímž konci měl být kýžený postup do nejvyšší hokejové soutěže. Dvakrát se jim to nepovedlo. Povede se jim to napotřetí? Zafunguje kouzlo nové haly? Na rozluštění této tajenky si ještě nějaký ten měsíc počkáme. Jisté je nyní pouze to, že Chomutov hraje na špici a hlavně: chodí diváci. Celkem vidělo doma Piráty přes 28 tisíc lidí. V návštěvnosti je to nejvyšší číslo v lize, v průměru 2574 na zápas. V sobotu si našlo cestu na zimák ještě o pětistovku lidí více. Byla to nejvyšší náývštěva kola. "Asi si lidi řeknou přijede Dukla, tak se jdu podívat," říká s úsměvem Daniel Hodek a už vážným hlasem dodává: "Dukla hrává s Chomutovem dost vyrovnané zápasy. Lidi to na nás táhne. Do nové haly se musí určitě dobře chodit na každého soupeře. Když si sednete na tribunu, která je vyhřívaná a koukáte na hokej, je to pohoda. Je tam tepleji jak venku. Akorát lidi byli asi nespokojení, že domácí prohráli."