Do Dukly Jihlava přibylo další jméno: Martin Filip

19.04.2012 / Zdeněk Drla

Další dobrá zpráva pro jihlavské hokejové fanoušky. V nadcházející sezoně bude dres s Ježkem na prsou oblékat zkušený útočník Martin Filip. S Duklou Jihlava uzavřel tento čtyřicetiletý forvard roční smlouvu. Za Duklu odehrál v závěru uplynulé sezony 13 zápasů ve kterých nastřádal šestnáct kanadských bodů za čtyři góly a dvanáct asistencí. "Martin se během pár zápasů stal klíčovým hráčem týmu," vysvětlil po podpisu smlouvy jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Podstatnou část minulé sezony strávil ve Vrchlabí. Čtyřicetiletý zkušený hokejový harcovník Martin Filip hrál krajský přebor. Pak přišla nabídka z Jihlavy. Během pár dnů tak vyměnil barvu dresu a soupeře. Namísto aby proháněl hráče z Hronova, Opočna, Nové Paky nebo Dvora Králové, postavil se proti Benátkám nad Jizerou, Havlíčkovu Brodu nebo v play-off proti "svému" Hradci Králové a Ústeckým Lvům.

A jak se vůbec hráč krajského přeboru ocitl v prvoligovém týmu, který byl v té době na čtvrtém místě tabulky? "Byl to majstrštyk našeho trenéra Petra Vlka. Na jedné z trenérských porad přišel s tím, že Martin Filip hraje ve Vrchlabí krajský přebor a že si myslí, že v jeho případě je to škoda," vysvětlil jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. Ze strany Dukly to byl výborný tah. Nabídku prodloužit si kariéru v první lize šikovný útočník přijal, i když smlouva zněla na jednu korunu. "Chci hrát," hlásil tehdy.

Poprvé naskočil do zápasu za Duklu Jihlava ve 46. kole v Benátkách nad Jizerou. Měl být původně pouze pojistkou a žolíkem pro play-off v případě, že se zraní některý z klíčových hráčů. Shoda okolností tomu chtěla, že začal hrát již v základní části. A hned v prvním zápase asistoval u všech třech gólů Daniela Hodka do benátecké sítě. Do konce dlouhodobé části první ligy stihl ještě tři starty. A jeho účet? Devět kanadských bodů!

V play-off naskočil devětkrát - paralelně ještě hrál za Vrchlabí, které usilovalo o postup do druhé ligy. Za týden tak stihl porci až šesti zápasů! Ve čtvrtfinále řádně potrápil Hradce Králové, za který nastupoval ještě v sezoně 2008/2009, když se vrátil ze zahraniční anabaze. Filip navíc ještě trénuje v Hradci žáky. "Svému" týmu nasázel tři góly a přidal stejný počet asistencí. Další gól pak přidal v semifinálové sérii proti Ústí.

Už skončil kariéru, hokej ho stále baví

Martin Filip se rozhodl svoji bohatou hokejovou kariéru ve vrcholovém hokeji ukončit před právě skončenou sezonou. Tým Vrchlabí, za který nastupoval poslední dva roky, skončil v první lize poté, co odešel hlavní mecenáš a tak se v útulném zimáčku v Krkonoších začala hrát pouze krajská liga. "V létě jsme se nedohodl s Hradcem Králové, proto jsem uzavřel kariéru a šel hrát jen kraj do Vrchlabí," vysvětlil Filip. V lednu ale přišla nabídka z Jihlavy, kterou přijal. Přechod z krajské ligy do druhé nejvyšší tuzemské soutěže nebyl na čtyřicetiletém veteránovi znát. Svými kličkami a přesnými přihrávkami ve třinácti zápasech bavil publikum a štval soupeře. Nyní je v dresu Dukly Jihlava bude bavit a štvát celou sezonu.

Extraliga, první liga, zahraniční angažmá v Anglii a Francii. To vše najdete ve statistikách Martina Filipa. Nastoupil k 380 extraligovým utkáním. V nejvyšší soutěži oblékal dresy Pardubic, Hradce Králové, Opavy, Plzně, Karlových Varů, Litvínova, Havířova a Zlína. V první lize byl věrný východočeským kluzištím. Hrál v Hradci Králové a ve Vrchlabí. Jednu sezonu strávil v nejvyšší anglické lize, další čtyři ve Francii.