Výprava do jižních Čech se vydařila

19.03.2004 / Eva

Jihlava si podmanila českobudějovickou Budvar Arénu. Dukla vládla na ledové ploše a její příznivci v hledišti. V úvodním souboji s Jihočechy zvítězili jihlavští hokejisté 3:2 v prodloužení a ve druhém pak svého soupeře zdolali 1:0. V barážové sérii hrané na čtyři vítězství se tak Dukla nečekaně ujala vedení 2:0. Po oba dva dny se stal posledním střelcem zápasu jihlavský kapitán Oldřich Bakus.

Dějství první
Ve středečním souboji Dukla po celý zápas dotahovala náskok Jihočechů. Odpověď na Bělohlavův gól z úvodu druhé části našli jihlavští hokejisté ve 24. minutě, kdy se v početní výhodě trefil za Mezinova záda Roman Hlouch. „Byl to přesilovkový signál. Kani mi to hodil k tyči a já jsem pak při té střele zlomil hokejku,“ smál se po zápase šťastný střelec. Podruhé se Petr Kaňkovský převtělil do role úspěšného nahrávače v 55. minutě. Svým dalším lahůdkovým pasem tentokrát našel volného Aleše Padělka a ten poslal hned první barážový souboj do prodloužení.
Dukla dohrávala v úvodu nastaveného času přesilovku. Minutu a půl před vypršením normální hrací doby totiž obdržel dvouminutový trest za zdržování domácí gólman Andrej Mezin, za kterého šel na trestnou lavici pykat jeden z jeho spoluhráčů. Tři vteřiny před návratem vyloučeného hráče na led se po levé straně rozjel Aleš Padělek, podíval se napravo vedle sebe a puk předložil Oldřichu Bakusovi. Jihlavský kapitán si potom pohrál z Mezinem a poslal puk do branky. Časomíra přitom stačila ukrojit z nastaveného času pouhých 24 vteřin! „ Jejich dva hráči se hodně vytáhli dopředu a před námi se najednou otevřel prostor. Padi mi to pak poslal a já jsem to tam střílel z nulového úhlu. Myslím, že domácí gólman si na ten puk ještě sáhl,“ popsal svůj vítězný gól osmadvacetiletý útočník. „ Je to ale pouze první krok, ta cesta bude ještě hodně dlouhá.“

Dějství druhé
Hned od začátku druhého barážového duelu bylo zřejmě, že Jihočeši jsou pevně odhodláni vrátit Jihlavě středeční porážku i s úroky. Na brankáře Dukly se řítila jedna pohroma za druhou, ale Jaroslav Suchan hájil své teritorium s přehledem a navíc měl ve čtvrtek i obrovskou porci štěstí. Jednu z dávek si vybral v 18 minutě, kdy se po jednom zákroku ocitl zcela mimo brankoviště a puk se náhle objevil před zcela volným Petrem Bartošem. Českobudějovický útočník byl ale příležitostí do které se dostal tak překvapen, že ze dvou metrů netrefil prázdnou jihlavskou klec. „ Musím přiznat, že štěstí nás dnes políbilo hned několikrát,“ oddechl si po zápase zhluboka jihlavský kouč Petr Fiala.
Ve druhé dvacetiminutovce si pak na brankáři Suchanovi postupně vylámala zuby trojice Sailer, Jasečko, Šimánek a na stavu 0:0 se tedy ani po dvou třetinách nic neměnilo.
Gólu se budějovická Budvar Aréna dočkala až v poslední části, vzhledem k vývoji střetnutí se však o změnu skóre překvapivě postarali jihlavští hráči. V přesilovce se dostal puk k Janu Šmardovi, ten příliš dlouho neváhal a poslal ho na branku. Tam ho těsně před Mezinem tečoval Oldřich Bakus a Dukla tak díky jeho brance vyhrálai ve druhém zápase. „Určitě nejsem hrdina, nás tady hraje dvacet a všichni makáme na doraz. Že to tam spadlo právě mně je jen náhoda,“ bránil se přílišné chvále jihlavský kapitán.
Zatímco Jihlava zažívala ve čtvrtek večer už druhou barážovou radost, domácí se podruhé napili z kalichu hořkosti. „ Nasazení tam dnes bylo z naší strany velmi vysoké, o čemž ostatně svědčí i počet střel. Přesto se nám z těch více než čtyřiceti pokusů nepodařilo překonat výborného Suchana ani jednou a znovu jsme prohráli. Jihlavský gólman podal fantastický výkon, i když mnohokrát mu pomohlo štěstí. Jsem přesvědčen, že kdyby se nám ho podařilo překonat, tak jsme dnes Duklu porazili,“ smutně hodnotil druhé vystoupení svých svěřenců jeden z jihočeských lodivodů Ladislav Kolda.
Série se teď za stavu 2:0 pro Duklu stěhuje do Jihlavy, kde se oba týmy představí v neděli a v pondělí. Na Horáckém zimním stadionu se začíná po oba dva dny v 17:30.




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava