Junioři Dukly vyrazili do Salzburgu, zapojí se do dalšího ročníku Red Bull Cupu

29.09.2012 / Zdeněk Drla, Pavel Kujal

Junioři Dukly Jihlava vyrazili na víkend do Rakouska. V rodišti hudebního génia Wolfanga Amadea Mozarta se dvakrát střetnou juniorským týmem Salzburgu. Zapojí se tak již podruhé do Red Bull Cupu, dlouhodobého turnaje, kde vedle rakouského celku hraje deset vybraných týmů z české juniorské extraligy. Dukla chce navázat na loňský úspěch, kdy v celkovém hodnocení skončila třetí za Salzburgem a chomutovskými Piráty.
„Rádi bychom udělali co nejlepší výsledek. Nicméně budeme mít pouze dva hráče ročníku narození 1992, zbytek hráčů jsme uvolnili k povinnostem v druholigových klubech,“ hlásil před odjezdem do Rakouska trenér jihlavských juniorů Štěpán Moravec. Jihlavské mladíky čeká dvojice zápasů – první v sobotu, druhý v neděli. „Bude to kvalitní dvojzápas. Salzburg v této kategorii sebral to nejlepší, co mohl. Utkání budou mít náboj, kluci odehrají dva kvalitní zápasy místo volného víkendu,“ těší Moravce.

Red Bull Hockey Rookies Cupu v kategorii do 20 let (junioři) se účastní Dukla Jihlava již podruhé. Vloni skončila na pěkném třetím místě. Turnaje se účastní vedle pořádajícího Salzburgu deset vybraných českých týmů, hraje se systémem čtyřikrát každý s každým, přičemž se do tabulky započítávají výsledky českých týmů z tuzemské juniorské extraligy.

Účastníci Red Bull Cupu:

EC Red Bull Salzburg
HC Škoda Plzeň
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
Piráti Chomutov
BK Mladá Boleslav
HC Sparta Praha
HC Slavia Praha
Bílí Tygři Liberec
HC Dukla Jihlava
Rytíři Kladno
HC Energie Karlovy Vary

Jihlava vyrazila do rakouského střediska kultury a sportu s pozměněnou sestavou. Trenér Moravec má k dispozici pouze dva hráče ročníku 1992, zbytek týmu je mladší. „Je to dobrá příležitost pro kluky, kteří toho zatím tolik neodehráli v juniorské extralize. Budou mít příležitost ukázat, co v nich je,“ říká.

Jihlavští mladíci se v posledních zápasech v extralize trápí v koncovce, nedávají tolik gólů jako v přípravě nebo zkraje sezony. Účast v Red Bull Cupu by mohla být podle Štěpána Moravce impulsem ke zvýšení produktivity. „Věřím, že nám to, kluci nebudou tolik pod tlakem. Přeci jenom to není extraligová soutěž. Třeba se to zlomí a začneme dávat góly. Nakopne nás to,“ vysvětluje.

Přínos soutěže vidí trenér Moravec i v tom, že se jeho svěřenci mohou poměřit se špičkovým soupeřem. „Je to pro hráče zpestření, mají šanci si zahrát proti výběrovému týmu, který má kvalitní hráče z celé Evropy,“ popisuje. „Hraje se i o nějaké prize money, budeme proto chtít udělat co nejlepší výsledek. Uděláme pro to maximum,“ říká rozhodně Štěpán Moravec.

ZE SALZBURGU DO DUKLY. V loňském ročníku Red Bull Cupu si v dresu Salzburgu velice dobře vedli slovinští obránci Miha Štebih a Matic Podlipnik (v bílých dresech). Společně s útočníkem Jakubem Kadlecem si je vyhlédlo vedení Dukly Jihlava a před sezonou se proto tato trojice mladíkůl stěhovala z Rakouska na Vysočinu.
Foto: Zdeněk Drla

Bedřich Ščerban: Přeji klukům, aby loňské třetí místo minimálně obhájili

Juniorský tým Dukly Jihlava se podruhé v řadě účastní Red Bull Cupu. Proč jsme přijali znovu pozvání do turnaje?
Smlouva se Salzburgem byla od začátku koncipovaná jako dvouletá, takže když jsme se loni přihlásili, šli jsme do toho s tím, že turnaj budeme hrát minimálně dvě sezony. Nyní vstupujeme do druhé sezony s tím, že loňská účast byla pro nás velice úspěšná. Přeji klukům, aby loňské třetí místo minimálně obhájili.

Jaký má turnaj přínos pro mládežnický hokej v Jihlavě?
Má velký, protože Red Bull Cupu se účastní vybrané týmy, to znamená že jsou to těžké zápasy v extralize, navíc je zde ta možnost měření sil s Red Bullem, což je vlastně výběr hráčů z celé Evropy. Máme možnost mezinárodního srovnání. Salzburg je výš než ostatní týmy z naší juniorské extraligy, loni turnaj vyhrál.

Salzburgu jsme byli vyrovnaným soupeřem...
Nám se proti nim dařilo, hráli jsme s nimi vyrovnané partie a v té době, když jsme hráli u nich, tak jsme byli jediným týmem, který je doma porazil.

Vy jste loni stál při dvou zápasech v Salzburgu na střídačce, když jste zaskakoval za trenéra Petra Svobodu. Zavzpomínejte, jaké to byly zápasy?
Byl to opravdu jenom záskok, protože trenér byl zaneprázdněn (studijní povinnosti – pozn. aut.). Budili jsme tam respekt. Oni si opravdu velmi cenili toho, že jsme tam vyhráli, bylo to před druhým zápasem cítit - ten respekt k nám. Přišli a ptali se, kolik hráčů je našich odchovanců, kolik hráčů máme z jiných částí republiky a velice pozitivně hodnotili naše vystoupení u nich, náš tréninkový proces, protože se zajímali i o to, jak to děláme u nás. Zázemí v Salzburgu bylo na špičkové úrovni. Je vidět že Red Bull je bohatá firma, investuje nemalé peníze. Všechno tam bylo na výborné úrovni.

Po naší loňské účasti v Red Bull Cupu se k A-týmu připojili před sezonou tři hráči Salzburgu: Miha Štebih, Matic Podlipnik a Jakub Kadlec. Takže i v tomto směru měla účast v turnaji pro Duklu přínos, že objevila tři talentované hráče?
My jsme využili toho, že jsme se s nimi setkali ve čtyřech zápasech. Oni všichni tito tři hráči v soutěži dominovali. Je třeba říct, že tato soutěž je kvalitnější než extraliga juniorů. Tito tři patřili k těm nejlepším hráčům Salzburgu, sledovali jsme je. A protože v Red Bullu jsou limitováni počtem cizinců, nebyl problém tyto hráče získat. Jsem za ně rád. Myslím, že kdo chodí na hokej, tak mi určitě dá za pravdu, že třeba Matic Podlipnik udělal velmi velký krok a prokázal, že naše volba byla správná. To, co jsme předpokládali, že v něm je, tak to v této chvíli prokazuje. Jsem pevně přesvědčen, že zbylí hráči to v průběhu času ukáží taky.

Jakub Kadlec v dresu Salzburgu v souboji s obráncem Přemyslem Tobolou. Foto: Zdeněk Drla




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava