Starší dorost míří do nadstavby. Máme jen ty nejvyšší cíle, říká trenér František Zeman

08.01.2013 / Zdeněk Drla, David Suchý

Po čtyřtýdenním volnu se do ostrých extraligových bojů pustí koncem týdne starší dorostenci Dukly Jihlava. Tato věková kategorie stihla odehrát 28 kol základní části již před vánočními svátky, nyní čeká svěřence trenéra Františka Zemana nadstavbová část, ve které vyzvou vždy dvoukolově kvarteto nejlepších týmů ze skupiny Západ a Východ. Sehrají tak dalších šestnáct těžkých duelů. V nich se rozhodne, z jaké pozice vstoupí do play-off, jenž je určeno pouze pro šestnáct vyvolených. „Chceme být co nejvýš a dávat si jen ty nejvyšší cíle," říká odhodlaně před startem druhé části sezony trenér starších dorostenců jihlavské Dukly František Zeman.
První obtížná prověrka čeká jeho družinu již v pátek a v sobotu, kdy na Horáckém zimním stadionu Dukla přivítá Havířov a Kometu Brno. Páteční zápas začíná v 18 hodin, sobotní v pravé poledne.

Z osmadvaceti utkání základní části odjížděli starší dorostenci Dukly Jihlava sedmnáckrát jako vítězové, pouze v šesti utkáních nezískali ani bod. Při zisku rovných šedesáti bodů obsadili v osmičlenné extraligové skupině Střed druhé místo za Bílými Tygry z Liberce. Letos mladé naděje Jihlavy zažívají vydařenou sezonu, ve které ukazují, že se o svou budoucnost nemusí Dukla bát. Vynikající výsledky dovedly Jihlavu až do nadstavbové skupiny A, kde se dvoukolově utká s prvními čtyřmi celky ze zbývajících skupin Západ a Východ. V nadstavbě je tak na programu dalších šestnáct kol. Po jejich odehrání se rozběhnou vyřazovací boje, do nichž se zapojí šestnáct týmů (12 ze skupiny A má účast jistou, o zbývající čtyři pozvánky bojuje dvanáctka týmů ve skupině B, tedy těch, které ve svých základních skupinách obsadily čtvrté až osmé místo - pozn.aut.)

Do druhé fáze sezony jde jihlavský starší dorost s velkým odhodláním. „Přejeme si, abychom do nadstavby vstoupili ve stejném duchu, v jakém jsme zakončovali základní část (z posledních pěti zápasů prohráli pouze jednou na ledě vedoucího Liberce - pozn. aut.). Myslím, že jsme pro to v přestávce udělali maximum. Hned po skončení základní části jsme týden před Vánocemi trénovali třikrát denně, mezi svátky jsme měli soustředění v Humpolci, kde se trénovalo dokonce čtyřikrát denně. Teď jsme v čase ladění," vypočítává aktivity posledních čtyř týdnů trenér František Zeman.

Závěrečnou fázi přípravy na důležitou část sezony, ve které půjde o co možná nejlepší výchozí postavení pro play-off, zpestřily mladíkům Dukly dva "přáteláky". „Sehráli jsme přípravná utkání s Hradcem Králové a naší juniorkou," vypočítává trenér. I když jeho svěřenci v obou případech prohráli, je s jejich výkonem spokojený. „Obě dvě utkání nám ukázala, že vše nasvědčuje tomu, že bychom mohli pokračovat tak, jak jsme zakončili základní část. Máme ještě několik tréninků na to, abychom se věnovali činnostem, ve kterých ještě trochu zaostáváme. Věřím tomu, že tyto nedostatky odstraníme a na první dvě kola nadstavby se nachystáme, jak se patří," je přesvědčen František Zeman.

O víkendu Havířov a Kometa

První test čeká na starší dorostence již o tomto víkendu, kdy poměří síly se dvěma zástupci extraligové skupiny Východ. „Společně s kolegou Lubošem Andělem si přejeme, aby dvojutkání s Havířovem a s Kometou, které nás čeká doma v pátek a v sobotu, hráči zvládli. Připraveni jsou dobře," říká Zeman.

Jihlavský tým se netají vysokými ambicemi. Účast v play-off si zajistil již drahnou dobu před koncem základní části, teď před ním stojí výzva v podobě konfrontace s nejlepšími týmy ze zbytku republiky, tedy skupin Západ (Plzeň, Kladno, Chomutov a Karlovy Vary) a Východ (Třinec, Vítkovice, Kometa Brno a Havířov). V mnoha případech půjde opravdu o "tvrdý oříšek". Zbraně však jihlavská družina dopředu neskládá. „Nemůžeme říct, jestli ten nebo ten soupeř bude těžší nebo lehčí. Musíme se připravit na každého zvlášť. Nemůžeme se ohlížet na to, že nás čeká třeba v desátém kole "hratelnější" soupeř. Začínáme s Havířovem, tak se co nejlépe připravíme na Havířov, a potom budeme pokračovat zápas po zápase," má jasně nalajnovanou strategii František Zeman.

„Chceme být v nadstavbě nahoře (aktuálně je Dukla mezi dvanáctkou nejlepších týmů ze všech tří skupin na třetím místě - viz. tabulka), hrát to, co jsme hráli od začátku sezony, což nám vyneslo druhé místo v naší skupině. Doufám, že si to dobré z naší hry přeneseme i do nadstavby a následně i do play-off," doplňuje jihlavský trenér a prozrazuje cíl staršího dorostu. „Chceme být co nejvýš a dávat si jen ty nejvyšší cíle. My pro to uděláme maximum a věřím tomu, že i hráči jsou s námi, jak se říká, na jedné lodi. Že i oni půjdou do každého zápasu nadoraz," uzavírá trenér.

Silná zbraň Jihlavy: první formace a gólmani

Celý tým staršího dorostu šlape jak dobře promazaný stroj. Dobře brání a zárověň skóruje. Ze všech dvanácti účastníků skupiny A se pyšní nejmenším počtem obdržených gólů. V osmadvaceti kolech mířili jeho střelci do černého ve třiadevadesáti případech. O podstatnou část gólové radosti se postarala první útočná formace ve složení Lukáš Anděl, Lukáš Jícha a Jan Mandát. Posledně jmenovaný doufá, že jim to bude v elitním útoku i nadále klapat. „Naší lajně s Lukášema se nám daří zatím skvěle, ale nechtěl bych to zakřiknout," usmívá se se 45 body (26+19) třetí nejproduktivnější hráč celé extraligy Jan Mandát.

Právě první formace by měla být největší zbraní Jihlavy v nadcházející části sezony. Trojice útočníků posbírala v základní části 112 kanadských bodů. „Výsledky naší trojice se pak odráží do celkového úspěchu týmu," vysvětluje a rázně dodává: „Ale nechci říkat, že ty další dvě lajny jsou tam, jak se říká, do počtu, to ani náhodou!"

„Celý tým šlape jako celek a není tam ani jeden hráč, který by měl v hlavě: Jo, už jsme v play-off, nemáme co ztratit. Naopak. Všichni chceme vítězit a umístit se co nejlépe," mluví za své spoluhráče a odhodlaně nastiňuje plány do nadstavby. V konkurenci těch nejlepších extraligových celků chtějí mladíci Dukly ukázat zuby a prokousat se co nedál, šanci a kvalitu na to bezpochyby mají. „Hrát chceme co nejvýše, abychom mohli v play-off jít na papírově slabšího soupeře. Ale to už si nevybereme. V první šestnátce pro play-off je už každý tým kvalitní," přemítá útočník s desítkou na zádech a naznačuje, že letos chtějí mladí bojovníci s Ježkem na prsou dojít co nejdál.

Dukla se může opřít i o dvojici gólmanů. Oba maskovaní muži si prozatím vedou obstojně. Dominik Svoboda má procentální úspěšnost zákroků těsně pod 94 procenty, statistiky Davida Vacka hovoří o rovné devadesátiprocentní úspěšnosti.

Rozlosování úvodních kol nadstavbové skupiny A:

1. kolo: pátek 11. ledna 2013
HC Plzeň 1929 - HC Mountfield České Budějovice
HC Energie Karlovy Vary - IHC Písek
Piráti Chomutov - HC Oceláři Třinec
Rytíři Kladno - HC Vítkovice Steel
TJ Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Group
HC Dukla Jihlava - HC AZ Havířov 2010

2. kolo: sobota 12. ledna 2013
HC Plzeň 1929 - IHC Písek
HC Energie Karlovy Vary - HC Mountfield
Piráti Chomutov - HC Vítkovice Steel
Rytíři Kladno - HC Oceláři Třinec
TJ Bílí Tygři Liberec - HC AZ Havířov 2010
HC Dukla Jihlava - HC Kometa Group

3. kolo: pátek 18. ledna 2013
HC Kometa Group - HC Plzeň 1929
HC AZ Havířov 2010 - HC Energie Karlovy Vary
HC Mountfield - Piráti Chomutov
IHC Písek - Rytíři Kladno
HC Oceláři Třinec - TJ Bílí Tygři Liberec
HC Vítkovice Steel - HC Dukla Jihlava

4. kolo: sobota 19. ledna 2013
HC AZ Havířov 2010 - HC Plzeň 1929
HC Kometa Group - HC Energie Karlovy Vary
IHC Písek - Piráti Chomutov
HC Mountfield - Rytíři Kladno
HC Vítkovice Steel - TJ Bílí Tygři Liberec
HC Oceláři Třinec - HC Dukla Jihlava

Kompletní rozlosování zápasů staršího dorostu Dukly Jihlava najdete zde.




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava