Dukla putuje na Hanou. Střetne se s olomouckými Kohouty

18.01.2013 / Libor Kucza

Jihlavské hokejisty čeká další tuhý boj. V rámci 43. kola první hokejové ligy totiž zavítá do olomoucké „plecharény.“ Mora patří již několik let k úzké špičce druhé nejvyšší tuzemské soutěže, letos se však daří Hanákům ještě o fous lépe. Díky výborným výkonům se usadili na druhé příčce, na svém kontě mají 85 bodů. Na vedoucí Mladou Boleslav ztrácí pouze body 4. Podaří se Dukle znemožnit Olomouci další „zářez na pažbě?“ Odpověď se dozvíme v sobotu 19. ledna v 17:00. Utkání bude přenášeno taktéž tradičním on-line přenosem.

Olomouc cestovala v předchozím kole do vzdálené Kadaně. Utkání se svěřencům Petra Fialy nepodařilo podle představ, hned dvakrát museli dotahovat. Dvoubrankový náskok domácí družiny se jim ale vymazat nepodařilo. Mora podlehla Severočechům těsně 2:3. „Pro nás byl tento zápas určitě neúspěšný, protože jsme ztratili všechny body naší nedisciplinovaností. Dvakrát jsme se nechali vyloučit do tří a podruhé toho už domácí využili,“ má o příčině porážky jasno olomoucký asistent trenéra Jan Tomajko.

Na Horáckém zimním stadionu bylo po zaznění závěrečné sirény klání s Ústeckými Lvy poněkud veseleji. Dukla na svého soka vlétla, díky čemuž si brzy vypracovala dvoubrankový náskok. Hosté však vzápětí vyrovnali, totožná věc se Ústí povedla i v prostřední periodě, kdy vymazala jihlavskou výhodu dvou branek. Závěrečná část ale patřila opět hokejistům s Ježkem na hrudi, jenž nakonec zvítězili 5:3. „Viděli jsme velmi aktivní utkání, hrálo se nahoru dolů, spousta bruslení. První třetina byla vyrovnaná, soupeř hrál dobře. My jsme z minima šancí dali dva góly. Ve druhé třetině rychlý gól na 3:1, poté soupeř zvýšil obrátky. Začali jsme panikařit, nehráli jsme kotouče, přejížděli jsme je. Ústí toho využilo a vyrovnalo na 3:3. Byli jsme trochu pod dekou, ale ve třetí třetině jsme zabrali a byli o malinko lepší. Vítězství jsme šli naproti,“ prohlásil na pozápasové tiskové konferenci Patrik Augusta.

Ve vzájemných soubojích vítězí domácí mužstvo

Poprvé se Dukla utkala s Hanáky ve čtvrtém kole. Svého soka především díky vynikajícímu závěru zdolala těsně 3:2. Odveta na Zimním stadionu v Olomouci proběhla v opačném gardu, domácí mužstvo si připsalo vítězství 4:1. Třetí střetnutí dospělo po remíze 2:2 až k samostatným nájezdům. V této technické disciplíně nepřisoudil družině z Vysočiny bonusový bod nikdo jiný než Tomáš Čachotský – 3:2.

Produktivitě Hanáků vládne Matěj Pekr, jenž nasbíral v dosavadním průběhu soutěže již 43 bodů. Mezi obránci sídlí na první pozici šestadvacetibodový kapitán a nepostradatelný člen olomoucké sestavy Jakub Bartoň. Nejtrestanějším olomouckým borcem je Zbyněk Hampl, který si poseděl na lavici hanby 54 minut. Brankoviště Mory hájí dvojice Libor Kašík – Tomáš Halász.

Olomoucký tým trápí v současné době velká marodka. Povolat tak musel například šestnáctiletého Alexe Rašnera, jež si odbyl premiéru mezi muži již v šestnácti letech. Vinou velkého deficitu v zadních liniích Kohoutů se vedení klubu rozhodlo posílit. Na zkoušku přichází k mužstvu Roman Kadela. Rodák z Třebíče aktuálně působil v druholigových Moravských Budějovicích. Do sestavy se po dvou a půl měsíční pauze vrátil rovněž matador Jiří Dopita.

BOJ O KAŽDÝ KOUSEK LEDU. Souboje s Olomoucí jsou mnohdy velmi vypjaté, povětšinou končí těsným výsledkem. Jak se povede Dukle klání na půdě Hanáků? Foto: Zbyněk Zápotočný

43. kolo: sobota 19. ledna 2013

HC Olomouc – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Most – Královští lvi Hradec Králové (17:30)
Medvědi Beroun 1933 – Salith Šumperk (17:30)
IHC Písek – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
BK Mladá Boleslav – SK Kadaň (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)