Vysoká prohra je pro nás krutá, tvrdí brankář David Rittich

19.01.2013 / David Jahoda

Poté, co jihlavský celek na domácím ledě obral o tři body třetí Ústí nad Labem, chtěla Dukla získat cenný skalp také druhého mužstva ligy, Olomouce. Oslabená Jihlava odehrála s Hanáky velice vyrovnanou partii, ovšem nedokázala vstřelit ani branku, a po prohře 0:4 odjíždí domů bez bodového zisku. „Měli jsme šňůru vyhraných zápasů a v Olomouci jsme chtěli za každou cenu bodovat. Vysoká prohra je pro nás krutá, ale bohužel takový je hokej,“ komentoval zápas brankář David Rittich.

Jihlavská Dukla zajížděla do Olomouce s odhodláním napodobit týmy Mostu a Benátek, která naposledy na Hané hrála a dokázala domácím Kohoutům uzmout body. V zápase si oba celky vytvořily řadu příležitostí, gólově se ale dokázala prosazovat jenom Mora, která hlavně díky posledním pěti minutám uštědřila Dukle prohru 0:4, kterou si Jihlavští za svůj výkon určitě nezasloužili.

„Vysoká prohra je pro nás krutá, ale bohužel takový je hokej. Napadalo nám tam těch branek ke konci dost,“ popisoval utkání s druhou Olomoucí gólman David Rittich, který nakonec musel ze své klece vytahovat kotouč hned čtyřikrát.

Po domácí výhře nad třetím Ústím tedy přišel tvrdý pád na zem. „Měli jsme šňůru vyhraných zápasů a v Olomouci jsme chtěli za každou cenu bodovat. Nevím, čím to bylo, ale zdálo se mi, že v předchozích zápasech jsme hráli lépe, co se týče obranné stránky,“ pravil teprve dvacetiletý gólman.

Celé utkání mělo vyrovnaný průběh, oba týmy spálily řadu šancí. Když už se v posledních minutách třetí části zdálo, že se Dukla nadechuje k vyrovnání, udeřila Mora. Poslední pětiminutovka byla pro Jihlavu doslova hororová, do jihlavské sítě v ní totiž napadaly tři branky.

„Pět minut před koncem zápasu jsme dostali gól na 2:0. Obránce vystřelil od modré čáry, navíc byla střela přede mnou tečovaná a já už jsem moc šancí neměl. Poté jsme inkasovali třetí gól, který padl v signalizované přesilovce domácích. Šestý hráč, který nastoupil na led, dostal puk mezi kruhy, a pak to akorát dobře trefil. Čtvrtá branka byla pro domácí hodně šťastná. Já jsem to Bartoňovi při úniku vysekl, jenže puk se mu odrazil od břicha nebo nohy, a nakonec skončil v brance,“přiblížil všechny tři brankové situace mladý gólman.

Rozhodující branka však padla ještě v druhé třetině. Olomoucký stadion musel na první branku utkání čekat až do čtyřicáté minuty, kdy se slova ujal Jiří Dopita a svou první trefou v sezoně poslal Moru do vedení.

„Byl jsem tam jako ve vaně. Jeden z domácích útočníků nahrával zpoza branky mezi kruhy na volného hráče, jenž poslal puk přesně k tyčce. Vlastně jsem o tom hráči ani nevěděl, že tam je,“ hodnotil rozdílovou branku David Rittich.

Rittich ale legendě v olomouckém dresu nečelil poprvé. „Když jsme v Olomouci minulý rok hráli během přípravy, tak jsem měl možnost si proti němu zachytat. Při samotném utkání se brankář ani nějak nezaměřuje na to, kdo proti němu stojí. Když si to ale člověk uvědomí po zápase, je příjemné zjištění, že si mohl zahrát proti někomu, jako je Jiří Dopita,“ uznal muž s číslem třicet tři.

Zápas 43. kola patřil oběma maskovaným mužům, ti totiž předvedli výborné výkony. Na Ritticha šlo za celý zápas celkem jednačtyřicet střel, a tak musel být mladík v brankovišti Dukly stále v permanenci.

„Každému brankáři se chytá lépe, když na něj jde hodně střel a on může být neustále v pohybu. Není nic příjemného, když pouze šedesát minut stojíte a za celý zápas na vás jde deset střel,“ prozrazuje Rittich.

Rittich i přes čtyři inkasované branky v závěru utkání ukázal, že ve svém věku je kdykoliv připraven zasáhnout místo Filipa Novotného. Třeba jako proti Olomouci. „S Filipem Novotným se střídáme. Teď měl ale nějaké menší zdravotní potíže, a tak jsem v Olomouci nastoupil já,“ sdělil muž, který v sezoně zasáhl do devatenácti utkání.

Mužstvo z Vysočiny tedy spíše trápila absence jiných hráčů než brankáře Novotného. Trenéři Petr Vlk a Patrik Augusta se museli obejít bez pomoci opor týmu - Tomáše Čachotského, Tomáše Kolafy a Václava Jaroše.

„Postrádali jsme hodně hráčů. Kromě nejproduktivnějšího hráče Čagyho (Tomáš Čachotský pozn. aut.) nám chyběli Tomáš Kolafa a Venca Jaroš, tudíž se nám celá první obranná dvojice rozpadla. Je pravda, že Tomáš Čachotský chyběl asi nejvíc, střílí spoustu gólů a ty jsme proti Olomouci nedali,“ uzavřel David Rittich.

PRVNÍ BYL DOPITA. Gólman David Rittich odolával pokusům olomouckých střelců dvě třetiny. Těsně před druhou sirénou kapituloval v zápase 43. kola poprvé, kdy jej překonala ikona Hanáků Jiří Dopita. Pro majitele Mory to byla první trefa v sezoně. Ilustrační foto: Zbyněk Zápotočný