4:0
(0:0, 1:0, 3:0)

Jihlavští hokejisté recept na Olomouc nenalezli

19.01.2013 / Tomáš Schmiedt

Již úvodní minuty utkání ukázaly, že se bude jednat především o souboj dvojice gólmanů. David Rittich likvidoval jednu velkou šanci Kohoutů za druhou, totožně si počínal na druhé straně hrací plochy Libor Kašík. Na přesný zásah si museli příchozí fanoušci počkat až do 40. minuty, kdy vsítil svůj premiérový gól v sezoně veterán Jiří Dopita. Závěr utkání byl pro svěřence Petra Vlka hororový, během posledních šesti minut obdrželi tři branky. Moře tak podlehli 0:4.
19.01.2013 17:00, 1. liga ČR - 43. kolo

HC Olomouc

Kašík – Bartoň, Rašner, Lhotský, Staněk, Kotvan, Valenta, Janáček – Kucsera, Řípa, Herman – Kucharczyk, Dopita, Hampl – Kolouch, Diviš, Selingr – Rác, Ministr, Vodný – Švaňhal
4

HC Dukla Jihlava

Rittich – Ficenc, Podlipnik, Dobrovolný, Zadražil, Drtina, Štebih, Kolda – Hodek, Velecký, Pometlo – Zeman, Hubáček, Malec – Jeslínek, Filip, Prokš – Pekárek, Maliník, Pometlo
0
Branky a nahrávky: 40. Dopita (Kucharczyk, Kotvan), 55. Vodný (Janáček, Herman), 56. Rác (Švaňhal, Diviš), 60. Bartoň. Rozhodčí: Čech, Jeřábek – Kašík, Rychlý. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1079. Střely na branku: 41:30. Průběh utkání: 4:0.

Průběh utkání

Úvodní třetina zápasu sice nabídla několik zajímavých šancí, ale žádná z nich brankou neskončila. Zpoza hostující klece Kucsera před ni namazal Hermanovi, který však nadvakrát nepřekonal Ritticha. Na druhé straně se snažil prosadit z bezprostřední blízkosti Hodek, jenže Kašík jeho pokus za svá záda nepustil.

Podobně se vyvíjela i prostřední část, ve které byla hlavně vidět poctivá defenzivní práce obou týmů. Přesto si obě mužstva dokázala najít okénka v soupeřově obraně. Za Jihlavu mohl skórovat v dobré pozici Jeslínek, olomoucký gólman ale znovu předvedl své kvality. Ty potvrdil za pár minut i Rittich, když vychytal samostatný nájezd Diviše.

První gól tak padl až minutu před koncem druhého dějství. Kucharczyk předložil do mezikruží kotouč Jiřímu Dopitovi, který neměl problém ho zamést do odkryté svatyně.

Na začátku poslední třetiny mohl navýšit olomoucký náskok Selingr, jeho ránu však zastavila pravá tyč Rittichovy klece. Kohouti začínali pomalu ovládat hřiště, ale stále jim chyběl uklidňující gól. Na jeho nevstřelení málem Mora doplatila, pokus agilního Jeslínka ale opět skvěle zlikvidoval Kašík.

Svou výhru si nakonec Olomouc přece jen dokázala potvrdit, když se jí během jedné minuty povedlo prostřelit Ritticha hned dvakrát. Nejprve při přesilové hře Janáčkovu ránu od modré usměrnil mezi tři tyče Michal Vodný, poté v ponechané výhodě rozvlnil síť v jihlavské bráně Roman Rác.

V závěru utkání měla Dukla možnost vsítit alespoň čestný gól v početní výhodě, ale místo toho inkasovala počtvrté. Do brejku se totiž vydal Jakub Bartoň, který i díky svému velkému důrazu protlačil puk za Ritticha. Olomouc tedy vyhrála nad Jihlavou 4:0.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko: Utkání bylo od začátku hodně vyrovnané. Oba týmy si dokázaly vytvořit šance. Nám se povedlo soupeři utéct až v poslední třetině, kterou jsme odehráli výborně. Jihlavu jsme v ní nepustili skoro do žádné šance. Je to pro nás určitě povzbuzení do dalších zápasů, protože jsme v posledních utkáních měli v třetích třetinách obrovské problémy a ztráceli jsme zápasy v posledních pěti šesti minutách. Tentokrát jsme ale koncovku sehráli opravdu dobře. To bylo v tomto utkání podle mě největší plus.

Petr Vlk: Výsledek je až příliš krutý na to, jak vypadal průběh zápasu. Do utkání jsme vstoupili celkem slušně, první třetina nebyla z naší strany špatná. Od druhé třetiny jsme ale začali ztrácet kotouče na útočné modré čáře, nedostávali jsme puk z obranného pásma, takže soupeř se dostával do tlaku. Začali jsme také propadat, protože jsme si začali myslet, že soupeře přehrajeme. Stačilo jedno propadnutí, nedobruslení do našeho pásma, a z toho pramenil ten úvodní gól. Ve třetí třetině jsme měli sice mnoho vyloučených, ale paradoxně nás zlomil faul, po kterém jsem byl přesvědčený, že budeme hrát přesilovou hru. V tu chvíli to ale bylo odpískáno obráceně. Další věcí bylo, že se puk šťastně odrazil pro soupeře od naší nohy. To nám pak vzalo vítr z plachet. Olomouc má spoustu kvalitních hráčů, kteří dokáží našeho zaváhání využít.