První zápas v reprezentaci je prostě takový těžký, shodují se Lukáš Jícha a Roman Čermák

24.09.2013 / Tomáš Lysý

Hned čtyři hráči Dukly byli k dispozici trenéru reprezentační devatenáctky Filipu Pešánovi v trojzápasu proti Švýcarsku na přelomu srpna a září. Gólmana Dominika Svobodu a obránce Filipa Dundáčka doplnil útočník Lukáš Jícha, který si připsal první start za reprezentaci. „Byl to výborný zážitek. Ale asi každý poprvé na reprezentační akci nehraje tak, jak by měl,“ říká sympatická naděje Dukly. Čtvrtým do party byl obránce Roman Čermák, který si připsal premiérový gól. „Vstřelil jsem ho v přesilovce, které se nám celkově vůbec nedařily,“ vzpomíná si. Reprezentace si ve Švýcarsku připsala výhru, porážku a porážku po nájezdech.

V poslední nominaci reprezentace ČR do 19 let na trojzápas proti Švýcarsku byl původně Roman Čermák, Filip Dundáček a Dominik Svoboda. Lukáš Jícha ale chyběl. Kdy ses, Lukáši, dozvěděl, že pojedeš na svůj vůbec první reprezentační sraz?
Lukáš Jícha: Reprezentace v pondělí ráno odjížděla do Třemošné a poté ve čtvrtek do Švýcarska. Já jsem se v neděli odpoledne dozvěděl, že jedu také. Bylo to hodně narychlo. Musel jsem trošku změnit program a narychlo se sbalit.

Romane, ty jsi naopak žádným nováčkem nebyl, už jsi nominace do reprezentace dostal. Ptal se tě Lukáš na nějaké informace?
Roman Čermák: Ptal se mne na věci, které se v reprezentaci fasují, hokejky apod. Jinak nevyzvídal nic, ani ohledně hry.

Nakonec byli na turnaji ve Švýcarsku čtyři hráči Dukly. Museli jste si tam připadat jako doma, nebo ne?
Smějí se. Čermák: Nebylo to vůbec špatné. Já jsem začínal hrát s Dundym (Filip Dundáček – pozn. aut) v obraně, ale pak nás trenér Filip Pešán rozdělil. S Jíchičem jsem se ale v lajně nepotkal (smích). V nominaci byl ještě Šimon Szathmáry, který je původem také tady z Jihlavy (po sezoně 2010-2011 odešel z Dukly do Chomutova). Takže nás tam bylo celkem dost. Ale bylo to bez nějakých narážek spoluhráčů (úsměv).

Švýcarsko je pěkná země. Měli jste mimo hokeje čas trošku si prohlédnout okolí?
Čermák: Věnovali jsme se samozřejmě hokeji, to bylo hlavní. Co se týče prostředí, podívali jsme k jezeru (Bodamské jezero – pozn. aut.), kde jsme byli ubytovaní, takže tam jsme to prošli. Jinak ale nebyl čas.

Byli jste ubytováni v hotelu, kde vlastní restauraci kuchař z Primy Zdeněk Pohlreich. Jak Vám chutnalo?
Čermák: My jsme na hotelu nejedli. Stravovali jsme se na zimním stadionu, na hotelu jsme dostávali pouze svačiny a snídaně. Těžko říct, jak tam vaří.
Jícha: Já bych to shrnul jednoduše. Chutnalo nám tam všem (smích).

Ve Švýcarsku jste odehráli tři zápasy. V prvním jste prohráli 0:1 až na samostatné nájezdy, poté jste si připsali výhru 3:1 a nakonec jste podlehli reprezentantům Helvétského kříze 2:5. Jak byste trojzápas zhodnotili?
Čermák: Řekl bych, že v prvním zápase jsme hráli hodně z obrany. Ani jeden z týmů se nedostával příliš do šancí. Ve druhém utkání jsme byli po celý zápas jasně lepší. Poslední zápas byl hodně vyrovnaný. Zhruba v polovině druhé třetiny jsme dostali gól na 2:4 a bylo po zápase. Následná power-play se nám vůbec nevydařila, byla úplně o ničem.
Jícha: Já si myslím, že Roman řekl téměř všechno. Oba dva zápasy jsme hráli hodně z obrany. Ve třetím zápase jsme ale tuto hru hodně opustili.

V DRESU REPREZENTACE. První start za reprezentační výběr si připsal Lukáš Jícha dne 30. srpna v zápase proti Švýcarsku. Na led vyjel s číslem 22. Z výhry se ale neradoval, za 60 minut nepadl gól a na nájezdy byli úspěšnější hokejisté helvétského kříže. Foto: Archiv Lukáše Jíchy.

Lukáši, s kým jsi hrál v útoku?
Jícha: Já jsem měl v útoku Tomáše Brejchu ze Sparty a Filipa Stránského ze Zlína.

V čem jsou Švýcaři jako tým silnější a v čem naopak má proti nim reprezentace Česka do devatenácti let navrch?
Jícha: Soupeř určitě hodně bruslil. V tomto ohledu měl navrch.
Čermák: Švýcarsko vyniká hlavně v bruslení. Jsou hodně takoví živí. My jsme spíš podávali hodně týmový výkon a snažili se plnit to, co nám trenér řekl.

Romane, ty jsi ve druhém zápase vstřelil svůj vůbec první reprezentační gól. Jak padl?
Čermák: Bylo to v přesilovce, které se nám celkově vůbec nedařily. Při jedné přesilovce jsem zkusil trošku něco jiného (oba dva se smějí), sjel jsem před branku, odrazil se ke mne puk a já jej akorát dorazil do volné klece.

Lukáši, ty jsi sice gól nedal, ale připsal sis první reprezentační starty. Jaký je pocit poprvé obléct reprezentační dres?
Jícha: Samozřejmě je to výborný zážitek. Ale nevím, jestli jsem na turnaji podával dobré výkony. Moc se mi tam poprvé nedařilo, ale myslím si, že asi každý poprvé na reprezentační akci nehraje tak, jak by chtěl.

Romane, ty si vzpomínáš na svoje první reprezentační utkání?
Čermák: Vzpomínám si na to. Tehdy jsem dostal pozvánku na tři zápasy proti Slovensku a můžu říct, že jsem také nehrál zrovna nejlépe (smích). První zápas v reprezentaci je prostě takový těžký.
Jícha: I ta hra je jiná než tady v juniorce. Je to takové rychlejší.

ZKUŠENĚJŠÍ REPREZENTAČNÍ SPOLUHRÁČ. Pro Romana Čermáka nebyla reprezentační pozvánka žádnou novinkou. Loni byl nominován s reprezentací do 18 let do všech čtyř turnajů proti Finsku, Rusku a Švédsku. Poslední srpnový den v roce 2013 si připsal za reprezentaci premiérový gól. Foto: archiv Romana Čermáka

Vede se v reprezentaci nějaká pokladnička, do které pak „přispíváte“ za první gól nebo první starty?
Jícha: Zatím jsme tam nic neplatili a nikdo nic neříkal.

A co tady na Dukle? Týmový pokladník tyto informace určitě zaregistroval. Už po Vás něco chtěl?
Čermák: No, tady v týmu si toho kluci všimli.
Jícha: V Áčku se ozývali, že mají v sazebníčku pokuty za reprezentaci. Takže samozřejmě dali vědět, že tam bude něco malého na zaplacení (směje se). Zatím jsem ještě neplatil, ale pokladníci Čagy (Tomáš Čachotský – pozn. aut) s Ríťou (David Rittich – pozn. aut) a Hubasem (Radek Hubáček - pozn. aut.) si na mne určitě počkají.

Hlavním trenérem reprezentace do devatenácti let je Filip Pešán. Jak jej hodnotíte a co po Vás hlavně vyžaduje?
Čermák: Vyžaduje po nás jednoduchý a přímočarý hokej. Musíme dávat puk co nejrychleji od hokejky, protečovávat jej do středního pásma a hrát dobře z obrany. V útoku dává hráčům hodně volnosti. Na střídačce je klidný a v kabině umí zařvat. Je v pohodě.
Jícha: Cítím to podobně. Hrajeme hodně do obrany a jednoduše z pásma ven. Prostě se snažíme protečovávat puk do středního pásma. V útočném pásmu vyžaduje trenér hodně střelby a nabádá nás prosadit se v situacích jeden na jednoho.

Předchozí reprezentační turnaj čtyř zemí v Popradu národnímu týmu do devatenácti let příliš nevyšel. Myslíte si, že i to byl jeden z důvodů, proč dal šanci dalším hráčům?
Čermák: Někteří hráči jeli odehrát turnaj s reprezentací do dvaceti let, ale myslím si, že dost hráčů z předešlého turnaje kvůli výsledkům nominaci nedostalo.

Jaký je hlavní cíl reprezentačního výběru U-19 v této sezoně?
Čermák: Myslím, že devatenáctka tuto sezonu žádný turnaj nemá. Na konci prosince pak začíná příprava na mistrovství světa hráčů do dvaceti let, takže to bude nejdůležitější turnaj mládežnických výběrů.

Dalším mezníkem je pro Vás první start za Duklu Jihlava, i když jen v přípravných zápasech (rozhovor vznikal před prvním zápasem nové sezony proti AZ Havířov, ve kterém si Lukáš Jícha připsal první start za A tým Dukly v první lize – pozn. aut). Ozvali se pokladníci i v tomto případě?
Jícha: Zatím naštěstí ne. Já si myslím, že si to kluci schovávají až na sezonu a pak nám to sečtou. Pravděpodobně asi začnu šetřit (smích).

Jaké to vůbec je hrát poprvé za Áčko?
Jícha: Byl to samozřejmě také výborný zážitek. Myslím si, že jsme si neudělali žádnou ostudu. Hráli jsme na hranici svých možností a uvidíme, jestli nám dá trenér šanci i v dalších zápasech.
Čermák: Já jsem nastoupil v přípravném zápase ve Znojmě, kde hrál také Jíchič (Lukáš Jícha – pozn. aut). Bylo to výborné, protože přišlo hodně lidí. Snad jsme nepodali špatný výkon a uvidíme, co trenér vymyslí a zda nás pustí do dalších zápasů.

Více zápasů zřejmě odehrajete za juniorku Dukly. Jaké jste si stanovili cíle?
Jícha: Samozřejmě ty nejvyšší. Pokusíme se vybojoval play-off a třeba se opět bude opakovat situace z loňské sezony staršího dorostu. Uvidíme, snad nám to půjde.
Čermák: Lukáš v tomto ohledu řekl všechno.

Děkuji Vám za rozhovor a ať se daří jak v reprezentaci, tak za Duklu Jihlava.

ÚSMĚVY PŘI PODPISECH. Fans Day 2013 znamenal pro Lukáše Jíchu (vlevo) a Romana Čermáka první společnou akci s A týmem Dukly Jihlava. Spolu s podepsanými kartičkami rozdávali talentovaní mladíci úsměvy na všechny strany. Foto: Archiv Lukáše Jíchy.




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava