Byla úspěšná, chtěli jsme ale do baráže, zaznělo při hodnocení sezony

25.03.2014 / Zdeněk Drla

Sezona 2013/2014 je pro A-tým Dukly Jihlava minulostí. Svěřenci trenérského dua Petr Vlk František Zeman v základní části vybojovali pro červenožluté barvy rekordních 102 bodů a obsadili třetí místo, v play-off pak došli do semifinále. Zde byla nad jejich síly Olomouc, která se tak spolu s favorizovanou Mladou Boleslaví popere v rozšířené baráži s Kladnem a Chomutovem o dvě místa v extralize. „Chtěli jsme se dostat do baráže. Ne kvůli tomu, abychom hned postoupili do extraligy, ale proto, aby si naši mladí kluci na to „sáhli“ a odehráli tato těžká utkání,“ uvedl na posezonní tiskové konferenci hlavní trenér Dukly Petr Vlk. „Se sezonou jsme spokojeni. Komplexní hodnocení chci ale udělat až s odstupem času, abych se za sezonou dokázal ohlédnout zpětně již s chladnější hlavou,“ doplnil jednatel klubu Bedřich Ščerban, kterého těší, že se do hry dostali další mladí hráči.

Rekordní bodový zisk

Poslední zápas sezony 2013/2014 odehráli hokejisté Dukly Jihlava v úterý 18. března 2014 v Olomouci. Na led Hanáků cestovali za stavu semifinálové série 3:1 z pohledu Kohoutů. Pátý zápas prohráli a sezona tak pro ně skončila a sen v podobě postupu do baráže o extraligu se rozplynul. „Vypadli jsme s Olomoucí, která má podle nás velice kvalitní tým co se věkového složení i šikovností hráčů týká,“ konstatoval trenér Petr Vlk a pustil se do rozboru průběhu sezony, ve které dostala šanci zahrát si první ligu i celá řada mladých hráčů.

„Spoustu utkání jsme sehráli velice dobře takticky, disciplinovaně, v některých fázích jsme ale neměli tolik hokejovosti, abychom třeba přehráli val, když měl soupeř hru postavenou hlavně na defenzivě. Hodně našich hráčů odehrálo teprve jednu nebo jednu a půl sezony mezi dospělými. Tito hráči potřebují trochu víc odvahy na kotouči, především pak při venkovních utkáních,“ zhodnotil Petr Vlk.

„Sezonu jako takovou nemůžeme hodnotit jako neúspěšnou. V průběhu základní části jsme se samozřejmě nevyvarovali některých utkání, která se nepovedla, ale ten bodový zisk nám už nikdo nevezme. V základní části jsme prohráli čtrnáct utkání, rok předtím to bylo jedenadvacet zápasů, kdy jsme vůbec nebodovali. To je, myslím, velký posun,“ pohlédl do statistik zkušený trenér, jehož tým ve dvaapadesáti zápasech základní části posbíral 102 bodů. „Budu stručný. Komplexní hodnocení si chci udělat až s odstupem času, abych se za sezonou dokázal ohlédnout zpětně již s chladnější hlavou. Je to i s ohledem na to, jako zprávu mi trenéři do konce týdne vypracují. Mohu ale konstatovat: Skončili jsme třetí, udělali jsme historicky nejvíce bodů v základní části, takže v globálu jsme se sezonou spokojeni. Další dílčí věci zhodnotíme s odstupem zhruba čtrnácti dnů," připojil svoje hodnocení jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Duklu trápila v sezoně velká marodka

⇒ Petr Vlk o zraněních:

Je potřeba rozdělit typ zranění. Třeba zranění Tomáše Kalába, kdy dostane v oslabení ránu od Aleše Kotalíka golfem do kolene a aniž mu praskne chránič, tak mu praskne čéška… Filip Seman blokuje střelu a dostane pukem a má prasklý prst… To jsou zranění, která se ovlivnit nedají. V úvodu sezony jsme měli počet zraněných větší hlavně u mladších hráčů – bylo to několik klíčků, vykloubené rameno. Když si vybavím, jak k tomu zranění došlo, tak to byla mnohdy naivita samotného hráče, jak do toho souboje jde, nenachystaný, otevřený, po odehrání nezatažený (určité postoje hráče, nemá například kryté rameno či koleno, které vystaví směrem proti soupeři a hrozí mu tak zranění – pozn. aut.). Je to i silová věc, protože někdo je už „obalený“ hotový chlap, ale někdo, i když je mu už třeba dvacet, potřebuje ještě rok dva na to, aby jeho muskulatura tyto rány udržela. Prvořadá ale musí být zkušenost. Vědět, kdy do souboje jít a jak, aby se mně nic nestalo.

⇒Petr Vlk o gólmanech:

David Rittich je mladý gólman, byla to pro něj první sezona, kterou začínal jako jednička. Nevyvaroval se sice výkyvů v některých utkáních, ale v globálu ho nemůžeme hodnotit špatně. Je velice dobrý co se pohybového rozsahu týče, má výbornou hru holí. S ohledem na jeho věk a na to, že poprvé začal jako jednička mezi dospělými, tak se toho zhostil velice dobře. Ale stejně jako my s týmem – s mladými kluky – máme co zlepšovat, tak i David má jako mladý gólman před sebou spoustu práce.
Lukáš Sáblík zase utkání, kdy byl třeba David nemocný, nebo jsme prostě prostřídávali gólmany, odchytal také velice dobře. Měli jsme slušnou brankářskou dvojici.

Dukla se během sezony potýkala s poměrně rozsáhlou marodkou. „Vlastně kromě prvního přípravného utkání před sezonou (Dukla porazila na Horáckém zimním stadionu Pardubice 5:2 - pozn. aut.) jsme nehráli kompletní. Měli jsme velké množství zraněných, a ve chvíli, kdy se zápasy nakumulovaly a hrálo se systémem pondělí, středa, sobota, tak zkrátka některá utkání nevyšla. Kluci nemají síly bezedné,“ prohlásil Vlk.

V těchto těžkých chvílích tak museli trenéři kombinovat sestavu a v případě potřeby povolávat hráče, kteří třeba hostují v nižších soutěžích. S jejich výkony i se službami hráčů, kteří naopak vypomáhali Dukle z extraligy, je trenér Vlk spokojen: „Tým jsme doplňovali průběžně. Sahali jsme pro kluky do druhé ligy ve fázích, kdy jsme měli hodně zraněných, měli jsme i nasmlouvané hráče z extraligy, kteří nám pomáhali zase ve chvílích, kdy nebyli tolik vytěžovaní ve svých klubech. Všichni tito hráči splnili to, co jsme od nich v tu chvíli očekávali, co jsme od nich potřebovali.“

Jihlavský tým vyhrál během sezony (základní části) šestatřicet zápasů, z toho osm v nastaveném čase. Pouze ve čtrnácti případech odjížděl z ledu bez bodového zisku, z toho několikrát nebodoval právě v období, kdy byl seznam marodů hodně dlouhý.

„Kluci vždycky plnili to, co jsme po nich chtěli. Zápasy byly podřízeny kondici, síle a disciplině. Stalo se ale občas, že jsme "vybouchli", ať už to bylo v Šumperku nebo v Havířově. To bylo ale zapříčiněno právě velkou marodkou. Na některé zápasy jsme odjížděli s patnácti lidmi, protože junioři byli ve složité situaci (během sezony se juniorský tým snažil probojovat do play-off, nakonec hájí extraligovou příslušnost v baráži - pozn. aut.) a nemohli jsme po nich v sobotu (hrací den NOEN extraligy juniorů i první ligy - pozn. aut) sáhnout. Ve středu jsme si je brali, abychom nehráli na tak málo lidí. Ano, objevilo se utkání, které se nepovedlo, ale nebylo to tím, že by ho kluci vypustili, nebo že by nás soupeř nějakým vyloženým způsobem přehrával. Bylo to z důvodu, že síly nejsou bezedné. Ale klobouk dolů před těmito kluky, kteří prošli tímto obdobím, že to tak zvládli. V určitých fázích to bylo hodně těžké. My jsme museli i upravovat tréninky, nemohli jsme se věnovat třeba věcem, které by hráče posouvaly dál, spíš jsme museli regenerovat,“ vrátil se k části sezony, která nebyla veselá pro hráče, natož pro fanoušky.

Přesto ale dokázala Dukla udržet třetí místo. „Objevilo se několik venkovních utkání, kdy bylo všechno špatně už od začátku. Dva rychlé góly hned v úvodu, soupeř na koni… Doma se nám to nestalo. Bylo to dvakrát v Šumperku a jednou v Havířově. Třeba v Mladé Boleslavi jsme to první utkání, přesto, že jsme prohráli 0:4, odehráli velice dobře,“ doplnil Vlk.

Základ úspěšné sezony byl položen už v přípravném období, až už na suchu nebo na ledě. Dukla sehrála v letním období třináct duelů se zajímavými a silnými soupeři. „V předzávodním období jsme schválně volili těžkou přípravu, aby si naši mladí kluci na ty těžké soupeře a těžká utkání „sáhli“. Proto jsme sehráli i ten dobře obsazený turnaj ve Zvolenu, proto jsme hráli se Znojmem, které už nehraje naši soutěž a má hru postavenou více na agresivitě a osobních kontaktech. Myslím si, že celá sezona kluky posunula a věřím, že pokud se podaří vhodně doplnit tým, může nám ta kvalita v další sezoně zase vylézt trochu nahoru,“ prozradil Petr Vlk.

Krátké volno a pak letní příprava

Sezona tedy skončila hráčům A-týmu pátým semifinálovým duelem v úterý 22. března. „Ve středu a ve čtvrtek měli hráči volno a potom nás od pátku čekaly s kolegou Františkem Zemanem individuální pohovory s hráči. V pátek měli kluci společnou večeři. Dnes (v pondělí – pozn. aut.) jsme dokončili pohovory,“ vypočítal program posledních dnů trenér Vlk. Teď čeká hráče krátké volno. „Na 15. dubna máme domluvený „vzorek“ hráčů na funkční vyšetření, abychom věděli, jak na tom jsou. Jde o hráče, se kterými jsme loni v létě nepracovali, takže potřebujeme vědět vše kolem jejich kondice a zdravotního stavu. Letní příprava začne 22. dubna, den po Velikonocích, její první část bude dlouhá deset týdnů, o týden kratší než loni. Minulou sezonu jsme totiž skončili brzy, vlastně téměř o měsíc dříve. Kluci mají teď pokyny zregenerovat a dát se dohromady, ale ne vyloženě „ležet na pupku“. Sami by se měli snažit trochu pohybovat,“ připomněl Vlk a naznačil, co hráče před nadcházející sezonou čeká: „Kluci se shodli, že loňská letní příprava byla asi nejtěžší za ty roky, co jsem tady, ale výsledek se dostavil. Ale stále je co zlepšovat – i v letní přípravě,“ doplnil s úsměvem hlavní trenér jihlavského týmu, který na přelomu roku podepsal s klubem další dvouletou smlouvu. Jaké má pro toto období cíle? „Musí být postupné. Tým není špatný. Pokud se ho podaří vhodně doplnit a udržet stávající hráče, věřím tomu, že bychom baráž příští rok mohli hrát,“ uzavřel Vlk.


Pozn. red.: Hodnocení sezony i s výhledem na sezonu přístí se budeme věnovat v následujícím období i v dalších článcích na www.hcdukla.cz




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava