Petr Jaroš sleduje na mistrovství světa v hokeji své bývalé svěřence

19.05.2014 / Tomáš Lysý

Trenér gólmanů hojekové Dukly Jihlava Petr Jaroš se má v posledních dnech co ohánět, a to jak po pracovní stránce, tak i po stránce rodinné. Během právě probíhajícího mistrovství světa v ledním hokeji radí svým bývalým svěřencům, reprezentačním gólmanům Norska a domácího Běloruska. „My si dvakrát třikrát denně píšeme, jsme ve spojení, kluci se mnou komunikují," říká Petr Jaroš, kterému se před pár dny narodila dcera. „Dostal jsem gratulující SMS k narození dcery od Glena Hanlona, současného trenéra Běloruska, který mi napsal, že bych se měl cítit součástí jeho týmu, protože jsem v Bělorusku čtyři sezony působil a s Kevinem Lalandem jsem udělal obrovský kus práce," prozrazuje trenér gólmanů.

Samé příjemné zprávy přicházejí na adresu Petra Jaroše v posledních dnech. Trenér gólmanů Dukly Jihlava se v sobotu 17. května 2014 stal otcem malé Nicolky. V hektických i radostných dnech souvisejících s narozením dcery si najde čas také na sledování výkonů svých bývalých svěřenců na mistrovství světa v ledním hokeji 2014. Všichni gólmani nominovaní do výběru domácího Běloruska a Norska totiž prošli jeho rukama. A že je co sledovat! Pět z celkového počtu šesti mužů v masce již naskočilo do probíhajícího hokejového šampionátu.

První zápas Bělorusů na turnaji odchytal Andrej Mezin. Ani on však nezabránil porážce od výběru USA poměrem 1:6. Od té doby si běloruská ikona, známá fanouškům Dukly z úspěšné baráže o extraligu proti Českým Budějovicím ze sezony 2003/2004, nezachytala. Přednost v dalších zápasech dostávají Vitalij Koval s „kanadským“ Bělorusem Kevinem Lalandem. Všechny tři gólmany měl Petr Jaroš na starost při svém působení v Dinamu Minsk a u běloruské reprezentace. Sledovat je bude zajisté i při čtvrtečním čtvrtfinále proti Švédsku, kam si pořádající země zajistila postup ze třetího místa ve skupině B.

O sedm zápasů Norska na současném mistrovství světa se podělila dvojice Lars Haugen a Steffen Søberg, naopak Lars Volden se do branky nepodíval. Seveřanům se podařilo na turnaji potrápit hokejové velmoci z Kanady, Švédska i České republiky, se kterými prohráli shodně o jediný gól. Jejich sedm bodů sice stačilo na bezproblémovou záchranu, ne však na boje v play-off. Trojice gólmanů patřila ke svěřencům Petra Jaroše při jeho působení u norské reprezentace.


⇒ Petr Jaroš

Narozen: 20.10.1976 v Jihlavě
Výška: 173 cm
Váha: 83 kg
Trenér gólmanů (od roku 1998)

Petr Jaroš je bývalý hokejový gólman. Během aktivní hráčské kariéry působil v nižších zámořských soutěžích v týmech Long Beach Ice Dogs, Alaska Aces, Bakersfield Fog a dalších. Po skončení hráčské kariéry se stal trenérem mládežnických hokejových výběrů v USA a jižní Kalifornii.

V sezoně 2007/2008 začal trénovat gólmany v jihlavské Dukle, o rok později působil i u národního týmu ČR do osmnácti let.

Před ročníkem 2010/2011 vyslyšel vábení účastníka KHL Dinama Minsk a poprvé odešel z Dukly na trenérskou štaci do Běloruska. Ve stejném ročníku byl trenérem gólmanů u běloruské reprezentace. Následující rok znovu trénoval gólmany v Minsku, na reprezentační úrovni působil u národního týmu Norska.

Před sezonou 2012/2013 se vrátil do Dukly. Na konci roku 2012 se však znovu ozvalo Dinamo Minsk, kterému nefungovala spolupráce Larse Haugena, Kevina Lalanda, Pekky Rinneho a finského trenéra gólmanů. Petr Jaroš navíc pomáhal Haugenovi u norské reprezentace. Vrátil se tak do Dinama Minsk podruhé.

Na začátku roku 2014 se vrátil zpět do Jihlavy z důvodu očekávání rodiny. 17. května 2014 se mu narodila dcera Nicola.

Pane Jaroši, co říkáte tomu, že všichni gólmani Norska a Běloruska na současném hokejovém mistrovství světa prošli Vašima rukama? Berete to jako zhodnocení Vaší práce?
Samozřejmě jsem za to rád. Hlavně jsem ale rád, že jsem dostal šanci pracovat u národních týmů Běloruska a Norska, a také jsem rád, že mají zájem o další spolupráci. Bylo pro mě dobrou zkušeností pracovat s trojící brankářů, kteří působí jak v norském tak v běloruském týmu, a myslím, že to bylo přínosné i pro ně.
Běloruský tým je specifický Andrejem Mezinem, což je dlouholetá stálice a Vitalij Koval, kterého já osobně považuji za jednoho ze tří nejlepších gólmanů KHL za poslední tři čtyři roky, kdy jsem v této soutěži působil. V neposlední řadě zde chytá také Kevin Lalande, kanadský gólman, který dostal běloruské občanství. Já jsem byl hlavně včera (19.5. – pozn. aut.) potěšen SMS zprávou. Dostal jsem gratulující SMS k narození dcery od Glena Hanlona, současného trenéra běloruského národního týmu, který mi napsal, že bych se měl cítit součástí jeho týmu, protože jsem v Bělorusku čtyři sezony působil a s Kevinem Lalandem jsem udělal obrovský kus práce. Za jeho textovou zprávu jsem byl hodně rád, bylo velmi příjemné jí číst.

Jak norské tak běloruské gólmany na mistrovství světa určitě sledujete. Kdo na Vás zatím zanechal největší dojem? Který z uvedených gólmanů se Vám zatím nejvíce líbí?
Já jsem trošku zklamaný z Larse Haugena. Čekal jsem od něj více, ale o to více jsem velmi mile překvapený ze Steffena Søberga. Ale ani se moc nedivím, že chytá dobře, protože byl draftovaný Washinghtonem (v roce 2011 ve čtvrtém kole draftu, celkově 117. v pořadí – pozn. aut.) a vlastně měl působit v zámoří, ale rozhodl se zůstat v Evropě. Naposledy jsem s ním pracoval v prosinci 2013, kdy jsme byli na Arosa Cupu ve Švýcarsku. Tam trénoval velice dobře a odchytal solidní zápasy. Jen jsem byl trošku překvapený, že není v takové fyzické kondici, jak jsem si představoval. Jsem tedy překvapený, že je schopen zvládat tyto zápasy, i když v posledním zápase (20.5., Norsko – Kanada 2:3 – pozn. aut.) už bylo ve druhé třetině vidět, že toho má dost. Kdyby se zvedl fyzicky, tak z něj může být vynikající brankář.

Dlouho před začátkem mistrovství světa bylo jasné, že Česká republika bude hrát ve skupině s Norskem. Právě gólman Steffen Søberg nastoupil v tomto zápase v brance a podal výborný výkon. Ptal se Vás, co by mohlo na český tým platit a naopak co od českých hráčů očekávat?
Ano, určitě. On jako profesionální hráč má samozřejmě představu, jak tyto světové hokejové národnosti hrají. Jen se ujišťoval, že český tým bude kvalitní, ať už jsou tam taková nebo taková jména. Ptal se, jak český tým hraje přesilovky, jaký je tým v ofenzívě. Byl si síly českého týmu docela dobře vědom a připravil se na zápas dobře.

Bylo pro Vás velké dilema, komu v zápase ČR – Norsko kvůli Vaším bývalým svěřencům fandit?
Dilema to moc nebylo (smích). Možná se to někomu nebude líbit, ale díky tomu, že jsem dostal šanci a příležitost s těmito týmy pracovat a vždycky je o mě mnohem větší zájem v zahraničí než v Česku, tak jsem prostě přál gólmanům, s kterými jsem pracoval.

Bělorusko svůj první zápas na turnaji vysoko prohrálo s USA. V tomto zápase chytal Andrej Mezin. Poté se již v brance domácího výběru střídali Vitalij Koval a Kevin Lalande. Kdo si myslíte, že bude hájit svatyni Běloruska při čtvrtfinálovém utkání se Švédskem?
Já bych to řekl asi takto. Pro mě je nejlepší z dané trojice Vitalij Koval. Je určitě nejlepší. U něj je ale problém, že má vleklé problémy s oběma třísly, které ho nejvíce zlobí na konci sezony či v období mistrovství světa v ledním hokeji. Nyní dostával více příležitostí Kevin Lalande, protože na Vitala přišla nějaká chřipka. Kdybych mohl rozhodovat, kdybych byl u běloruského týmu a věděl jsem, že je Vital zdravý, tak bych chytal Kovala.
Ale pokud nebude Vital stoprocentně v pořádku, neměl bych až tak strach dát do branky Kevina, protože chytá v takové pohodě. My si hlavně dvakrát třikrát denně píšeme, jsme ve spojení, ti kluci se mnou komunikují. Za tu dobu, co jsem měl Kevina Lalanda v Minsku, tak z něj cítím, že si věří, že je nadšený z chytání na mistrovství. Má v Minsku maminku se sourozenci, kteří jej také podporují. Kevin nikdy nechytal za kanadský národní tým, takže pro něj je to vrchol kariéry. Sice nechytá za Kanadu, ale v „nároďáku“ je. Má tam rodiče, takže určitě pro tým udělá maximum.

Neberou běloruští fanoušci špatně, že za jejich národní tým nechytá Mezin nebo Koval, ale kanadský gólman Kevin Lalande, který získal běloruské občanství?
Myslím si, že jak kdo. Bělorusové jsou, stejně jako Rusko, velmi hrdý národ a samozřejmě mají hrozně rádi „svoje“ sportovce, fandí jim, a vůbec jsou obrovští fanoušci do všech sportů. Ale zase mají výbornou vlastnost. Za svoje čtyři roky v Bělorusku jsem neslyšel, když se jejich týmům nedaří, tak že by na ně říkali nebo z hlediště volali něco negativního. Lidi jim fandí. Konkrétně Kevin Lalande nebo Geoff Platt, který také dostal běloruské občanství a je na mistrovství, byli v Minsku i v národním týmu jedni z největších oblíbenců. Samozřejmě někdo by v týmu raději viděl místního hráče, ale je strašná spousta lidí, kteří Kevina a Geoffa mají rádi a je jím to jedno, hlavně když podávají dobré výkony.

Poslední otázku směřuji k Vaší narozené dceři. Dukla Jihlava má oddíly krasobruslařek a v žákovských týmech hrají za Duklu hokejistky. Brankářka však zatím na Dukle není. Co říkáte spojení Vaše dcera – gólmanka Dukly?
No, já nevím, doufám, že ne (rozesměje se). Jsem rád za to, že máme dceru. Protože když vidím, jak rodiče prožívají zápasy svých dětí – ať už negativně nebo pozitivně – tak jsem si říkal, že bych syna nerad vodil na hokej. Raději bych mu vybral plavání nebo gymnastiku nebo něco jiného. Samozřejmě možné je všechno. Když se jí hokej nebo krasobruslení bude líbit a bude to chtít dělat, tak ať to dělá. Byl bych rád, kdyby byla všeobecně rozvinutá, ale tlačit na pilu určitě nebudu.

Za celou redakci HC Dukla Jihlava gratulujeme Petru Jarošovi k narození dcery a přejeme jí hodně zdraví.

S GÓLMANSKOU LEGENDOU. Petr Jaroš pořádá a účastní se také kempů pro mladé gólmany. Na snímku společně s legendou mezi muži v masce Jiřím Holečkem (vpravo) sleduje trénink brankářů na Goalie Academy 2008. Foto: Archiv Petra Jaroše.

VE SLUŽBÁCH DINAMA. V sezoně 2011/2012 měl Petr Jaroš na starosti u účastníka KHL Dinama Minsk trojici gólmanů, která nyní reprezentuje na právě probíhajícím mistrovství světa 2014 domácí Bělorusko: Vitalij Koval (vlevo), Kevin Lalande (druhý zleva) a Andrej Mezin (vpravo). Foto: Archiv Petra Jaroše.




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava